Европа - обединена срещу шантажа на Ердоган с бежанците

15122
Европа - обединена срещу шантажа на Ердоган с бежанците
Снимка: Getty images/Guliver

Срещата беше под въпрос заради коронавирус, но в крайна сметка бе провена в режим на телеконференция. Така във вторник Реджеп Таийп Ердоган проведе преговори с Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Борис Джонсън по въпроса за мигрантите и Сирия. Целта на първоначално планираната за Истанбул среща беше да се постигне споразумение за двете кризи, за които Анкара и ЕС засега не успяват да се договорят. Това пише френското издание Le Figaro в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Засилилото се през последните години недоверие се увеличи още повече през февруари, когато президентът на Турция отвори вратите към Европа и тласна хиляди бежанци към гръцката граница. Този ход трябваше да принуди Европа да се намеси по-активно в Идлиб, последният бастион на опозицията на границата с Турция, накъдето се стичат много бежанци. Тази стъпка веднага бе възприета като нарушение на постигнатото през 2016 г. споразумение. 

Коронавирусът парализира Европа: Къде какви мерки се въвеждат?

Епидемията от коронавирус в Европа и света продължава да дава тревожни сигнали. Редица европейски държави регистрираха сериозен ръст на...

Противоречивият миграционен договор

В онзи момент противоречивият миграционен договор помогна за намаляването на броя на пристигащите в Европа бежанци в замяна на финансова помощ, която да позволи на Анкара да „удържи“ мигрантите на своя територия. Както и да е, мечтите на онези, които откликнаха на призиа на Ердоган, бяха разбити: Гърция не позволи на никого да премине границата. Хората бяха посрещнати със сълзотворен газ и водни оръдия и в резултат над 10 000 от тях сега седят на палатки в ничията земя на няколко километра от граничния пункт Пазаркуле. Анкара ги тласка напред. Но Атина няма нужда от тях.

Турция, където в момента живеят 4,5 милиона бежанци, държи твърдо на своето. Тя изисква Европа да поеме „част от тежестта“. Анкара смята, че обещанията, включени в договора за 2016 г., включително либерализирането на европейските визи за турските граждани, не са изпълнени. Освен това тя очаква от ЕС, ако не военна подкрепа в Идлиб, то поне да засили натиска, за да се предотврати крахът на договореното с Русия примирие. Анкара също припомня желанието на Ердоган да получи европейска подкрепа за своя жилищен проект в Северна Сирия за преселване на разселените хора. 

„Шантажът“ с мигрантите 

Ердоган обеща още мигранти през границите за Европа

Европа ще трябва да поеме своята част от тежестта на мигрантите. Това заяви отново турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обещавайки,...

Европейците, от своя страна, говорят за „шантаж“ с мигрантите. Те критикуват турския лидер за това, че се възползва от бежанците, като ги манипулира с широко отворените врати. Не им харесва това, че той нарича гърците „нацисти“ и води информационна война с Атина. Те напомнят, че предоставянето на визи е обусловено с редица критерии, които не са изпълнение (спазването на принципа на правовата държава и свободата на словото в Турция). Макар започналият във вторник диалог да гарантира определено сближаване, конкретно по въпроса за хуманитарната помощ за бежанците от Идлиб и спазването на примирието, всяка от страните очаква от другата други нови усилия. „Споразумение на заседанието на Европейския съвет на 26 март е възможно само ако Анкара спре изселването на хора. Същевременно ЕС трябва да подобри мерките, предприети за уреждане на бежанците“, отбелязва ощ експертът Марк Пиерини.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари