Фалуджа е "напълно освободен"

831
Фалуджа е "напълно освободен"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Иракските сили освободиха град Фалуджа от бойците на „Ислямска държава“ в резултат на едномесечна военна офанзива за контрола над града, според високопоставен иракски официален представител. Генерал-лейтенант Абдул Уахад ал Саади заяви, че сега Фалуджа е „напълно освободена“, след като иракските сили превзеха и последния квартал на града под контрола на „Ислямска държава“.

Разрушенията в града са големи.

Подкрепени от въздушни удари на водената от САЩ коалиция и голям контингент шиитски милиции, иракската армия се сражава ожесточено в продължение на седмици за изтласкването на екстремистите. Ясни данни за броя на убитите и ранените сред бойците на „Ислямска държава“ и иракската армия няма.

Десетки хиляди се нуждаят от хуманитарна помощ

Страхувайки се да не умрат в кръстосания огън, 85 000 души напуснаха града и околните райони, обърквайки усилията на хуманитарните агенции и иракското правителство да им помогнат. Много от бягащите нямат подслон, живеят под открито небе при температури от 45 градуса и пясъчни бурии.

„С всеки изминал ден условията в лагерите се влошават за най-уязвимите“, предупреди Наср Муфлахи, директор на иракския офис на Норвежкия съвет за бежанците (NRC).

Директорът на здравния център в Амарят ал Фалуджа, където отиват повечето от бягащите, предупреди за недостиг на вода и санитарни пособия.

„Тук има твърде много хора, с много малко тоалетни, а в лагерите няма повече места. На всеки пет метра има по едно семейство. Ако тази криза не бъде спряна, скоро ще има разпространение на болести“, каза Ахмед Басел.

Ситуацията е нестабилна

Но въпреки лошите условия в лагерите, Муфлахи предупреждава да не се разрешава на цивилните да се приберат по домовете си твърде бързо. По думите му, все още не е ясно кои райони са безопасни, а и предстои разминиране на жилищните райони и оценка на сигурността.

Много от напусналите домовете си са жени и деца. Всички мъже над 14 години да отделени от семействата им след напускането на Фалуджа, за да преминат проверки дали не са членове на „Ислямска държава“. Проверките трябва да се извършват единствено от иракските сили за сигурност.

Но от Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщават, че близо 850 мъже и момчета от сунитския град са държани от 3 юни до днес от паравоенни групировки (шиитски милиции).

„Разговорите със семействата потвърждават, че почти във всяко семейство има изчезнали негови членове“, обявиха от комисариата.

Много анализатори предупреждаваха за риска от религиозно насилие от страна на шиитските милиции над сунитското население на Фалуджа.

"Ислямска държава" стреля по цивилни, бягащи от град Фалуджа

Терористите от „Ислямска държава“ в Ирак стрелят по цивилните, които се опитват да избягат от град Фалуджа, където се водят...

Следва Мосул

Следващата стъпка е превземането на Мосул, обяви премиерът Хайдар Абади.

Но иракски кюрдски командири предупреждават, че Мосул ще е много по-трудно сражение, което ще изисква политико-военно споразумение между всички замесени страни. Кюрдите предупреждават да не се позволява на шиитските милиции да участват в офанзивата в населените предимно със сунити райони.

Хуманитарните агенции вече са обезпокоени от възможността близо 600 000 жители на Мосуил и областта да потърсят убежище другаде, което ще се превърне в бедствие многократно надхвърлящо настоящата отчайваща ситуация край Фалуджа.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари