Година по-късно - сбъднатите и несбъднатите прогнози за COVID-19

1719
Година по-късно - сбъднатите и несбъднатите прогнози за COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Измина една година, откакто Световната здравна организация обяви пандемия от коронавирус. От тогава вирусът започна да разрушава живота по целия свят. В първите месеци се нароиха прогнози - едни се основаваха на факти и научни теории, други на политически интереси и дезинформация. The Washington Post припомня осемте най-разпространени прогнози от преди година и анализ за това кои от тях се сбъднаха.

Коронавирусът ще бъде сезонно заболяване като грипа - невярно

В Азия си живеят нормално, а ние се затворихме като в Средновековието

Ако преди година някой беше задал въпроса как най-бързо може да се овладее пандемията, сигурно мнозинството би заложило доверието си на...

Макар заболеваемостта от грип стабилно да се увеличава в студените зимни месеци и да се понижава през пролетта и лятото, коронавирусът не следва тази схема. Американските лекари да се опасяваха, че ще им се наложи да се сблъскат с двойна зимна буря - COVID-19 и грип броят, но броят случаите на заразяване с грип остава нисък. Вероятно, това е страничен ефект от мерките, свързани с коронавируса - социалната дистанция, работата и ученето от вкъщи, маските, честото миене на ръцете.

Маските не са необходими - невярно

Носенето на маски се оказа една от най-оспорваните противоепидемични мерки. Първоначално от Центъра за контрол и  профилактика на заболявания в САЩ уверяваха здравите американци, че не е нужно да носят маски извън медицинските учреждения. Частично това беше свързано с недостига на маски за медицинските работници. Но това твърдение се оказа опасно невярно. Сега на американците се препоръчва да използват двойни маски.

Бежанските лагери ще пострадат от вируса най-силно - нееднозначно

Бежанските лагери са дом за големи групи хора с високо разпространение на по-рано съществуващи заболявания. Те често са лишени от базови  ресурси за здравето и хигиената. Все пак апокалиптичните прогнози за разпространението на вируса в бежанските лагери, в по-голямата си част, не се оправдаха. Лагерите бяха затворени в началото на пандемията. През изминалите месеци бежанците се сблъскаха с много по-строги ограничения за придвижване, в сравнение с хората, които живеят в районите, където тези лагери са разположени.

Изумление и злорадство: Това ли е Германия, която познавахме?

Ако миналото лято ни бяха запитали коя страна ще се справи най-добре в кризата с коронавируса, мнозина несъмнено щяха да заложат на Гер...

Препълнените плажове ще станат  местата с най-голямо разпространение на коронавируса - невярно

Според експертите на плажовете вирусът се разпространява по-малко свободно, отколкото в помещенията. Все пак през изминалата година имаше много опасения, че многолюдните плажове ще станат главните места за разпространение на COVID-19. Някои европейски правителства проследяваха броя на посетителите на плажовете. Други използваха дронове за проследяване на социалната дистанция. Но епидемиолозите твърдят,  е тези опасения са неоснователни - основните огнища на заболяването не са били свързани с посещението на плажовете.  Все пак мероприятията свързани с тях, например организирането на купони, спомагат за разпространението на вируса, смятат експертите.

Увеличаване на случаите на домашно насилие - вярно 

В момента, в който китайският град Ухан обяви първото затваряне през януари адвокатите започнаха да предупреждават, че в такива условия ще нараства броя на случаите на домашно насилие. Така и стана.  Домашното насилие, от което непропорционално страдат най-вече жените, нарасна в цял свят, когато повечето правителства призоваха хората да останат у дома. С това се увеличи икономическият и психически натиск  върху жертвите. 

Загубата на работа, затварянето на училищата  влияе непропорционално силно върху жените - вярно

Доц. Ангел Кунчев: Ще имаме едно добро и спокойно лято

Решението да изискаме карантина е не да спрем потока към Занзибар, а за да сме сигурни, че няма да внесем африканския, нигерийския щам....

Последиците от пандемията имат своето различно влияние в зависимост от демографията. Съществува един всеобщ факт -  в целия свят е по-вероятно жените да загубят работата си и да поемат върху себе си по-голямата част от бремето по грижите за децата в условията на натиск,  свързан с дистанционното обучение, затварянето на училището и домашните задължения. В продължение на няколко месеца пандемията изтри икономическите постижения,  за които жените се бориха с десетилетия. За някои професии това беше загуба на усилията на цяло поколение.  

Забраната за пътувания ще спре разпространението на вируса - нееднозначно 

Когато през миналата година бяха затворени границите много хора не можаха да се върнат навреме вкъщи и останаха блокирани в други страни в продължение на няколко месеца. Някои държави се опитаха да запазят определени ограничения за пътувания и ги ожесточиха отново, когато вирусът започна да се разпространява по-бързо. Ограниченията в придвижването и взаимодействието между хората, както и преди има своето решаващо значение за забавянето на разпространението му, но за да бъдат забраните за пътувания ефективни това трябва да стане в рамките на редица добре осигурени мерки, като тестване преди пътуването и карантина при връщането, смятат експертите. 

Приложенията за проследяване на контакти ще станат нова норма - невярно 

Нивото на проследяването на контактите на носителите на коронавирус се различават силно в различните страни и вътре в страните. Някои правителства влага значителни ресурси в приложения за проследяване на контактите. Критиците и скептиците изразиха съмнения по отношение на правата на неприкосновеността на личния живот.  Някои страни въведоха ефективни начини за проследяване на вируса и своите собствени граждани.  Китай, Южна Корея, Сингапур и Израел направиха проследяването на контактите важна част от своите стратегии. Но в по-голямата част на света тези приложения не станаха популярни. Европейците, ориентирани към конфиденциалността възразиха срещу тази идея заради опасения, че приложенията няма да могат да защитят личните им данни. В САЩ легалните ограничения и липсата на централизирана стратегия  нанасят щети  върху много от усилията на ниво щат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари