Грижа за климата? Газовите сделки на Европа за след 2050 г. показват друго

4443
Грижа за климата? Газовите сделки на Европа за след 2050 г. показват друго
Снимка: iStock

Два дни след като Европейският съюз обяви, че ще настоява за глобално преустановяване на използването на повечето изкопаеми горива много преди 2050 г., Shell Plc подписа 27-годишно споразумение за закупуване на катарски втечнен природен газ за Нидерландия.

Това не е първата многогодишна сделка, която обвързва блока с мръсните горива след крайния срок - едва миналата седмица френската TotalEnergies SE подписа подобен договор. Споразуменията подчертават предизвикателството при съчетаването на амбицията на ЕС да постигне неутралност по отношение на климата до 2050 г. с необходимостта от гарантиране на енергийната сигурност след миналогодишната историческа криза.

"Енергийните компании изглежда залагат на това, че Европа ще се нуждае от повече газ, отколкото политиците предвиждат", каза Кристиан Егенхофер, старши изследовател в Центъра за европейски политически изследвания. Още: ЕС може и да запази тавана на цените на газа

Макар че Европа постигна напредък в замяната на евтиния руски газ, който захранваше икономиката ѝ, най-вече чрез закупуване на втечнени версии на горивото от места като САЩ или Катар, преходът към по-чисти алтернативи се оказа труден.

Правителствата в целия регион дадоха приоритет на разширяването на възобновяемите енергийни източници, след като руската инвазия в Украйна подчерта нуждата на Европа от независими източници на енергия, които също така нанасят по-малко вреди на околната среда.

Но високите разходи за заеми и несигурността относно търговската жизнеспособност на някои технологии забавиха инвестициите и повдигнаха въпроси относно постижимостта на европейските цели в областта на климата. ЕС има обвързваща цел да намали парниковите газове с поне 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. и да не произвежда нетни емисии до средата на века.

Europe ClimateЕС се опитва да намали емисиите си на парникови газове. Блокът се стреми към намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. и към климатична неутралност до 2050 г. Още: Путин: Българската такса няма да спре доставките ни на газ

В понеделник ЕС одобри глобалното поетапно спиране на използването на "неутрализирани" изкопаеми горива, което означава, че държавите могат да изгарят въглища, газ и нефт само ако използват технологии за отстраняване на получените емисии, като например улавяне и съхранение на въглероден диоксид. Понастоящем тези методи са ограничени по мащаб. Условието ще бъде част от мандата за преговори на тазгодишната среща на върха на ООН по въпросите на климата COP28 в Дубай, пише Bloomberg.

"Дългосрочните договори за доставка на природен газ между производителите и участниците на пазара не блокират зависимостта на ЕС от природния газ, тъй като те не го задължават непременно да го потребява на вътрешния пазар", заяви говорителят на ЕС по въпросите на енергетиката и климата Тим Макфи.

Съгласно двете сделки, подписани с Shell, от 2026 г. QatarEnergy ще доставя до 3,5 млн. тона втечнен природен газ годишно на терминала за внос Gate в Ротердам в продължение на 27 години. Същото количество ще постъпва във Франция, която направи обратен завой по отношение на дългосрочните сделки за втечнен природен газ миналата година, когато възобнови споразумението за доставка с американски производител, което беше прекратила през 2020 г. Още: Природният газ в Европа поевтиня сериозно

Въпреки че в момента няма законови ограничения за частните компании да подписват дългосрочни споразумения, някои дипломати от ЕС са обезпокоени, че сделките показват, че най-големите купувачи виждат светло бъдеще за газа въпреки залозите на блока за възобновяеми енергийни източници. Други наблюдатели казват, че това е риск за участващите компании, ако преходът към по-чиста енергия се окаже успешен.

"Частните инвестиции в доставките на изкопаем газ след средата на века са изложени на риск да се окажат блокирани", казва Матиас Бак, директор за Европа в Agora Energiewende. "Особено, тъй като има много въпросителни около бъдещата наличност и разходите за улавяне и съхранение на въглероден диоксид."

Междувременно Катар бърза да намери клиенти и използва нарастващите опасения относно енергийната сигурност, за да сключи повече дългосрочни сделки. Той е инвестирал десетки милиарди долари, за да увеличи производството си с 64% до 2027 г. Въпреки че европейските компании първоначално не бяха склонни да подписват дългосрочни сделки, Shell закупи акции в ключови катарски проекти за втечнен природен газ, а италианската Eni SpA също е акционер. Последната все още не е обявила подобна сделка.

Възможно е компаниите да са сключили споразуменията точно навреме, тъй като ЕС се стреми да забрани сделките за доставка на изкопаеми горива, чийто срок е след 2049 г. Проектозаконът е в процес на обсъждане от държавите членки и Европейския парламент, като решението за окончателния му вид се очаква да бъде взето преди края на тази година.

Други европейски енергийни компании изключват сключването на такива дългосрочни сделки с оглед на целите на региона в областта на климата. Според говорител на германската компания Uniper тя не е готова да сключи договори за доставка до 2050 г.

Политиците на ЕС признават, че някои енергоемки отрасли ще се нуждаят от изкопаеми горива за по-дълго време и ще трябва да разчитат на технологии за намаляване на емисиите, но подчертават, че те не трябва да се използват за отлагане на действията в областта на климата в сектори, в които има ефективни алтернативи. Още: "Газпром" се похвали: Доставките ни за Китай ще надминат тези за Западна Европа

Според главния изпълнителен директор на Woodside Energy Group Ltd. Мег О'Нийл има признаци, че европейските купувачи започват да възприемат такива алтернативи. Тя заяви, че макар дългосрочните договори за газ все още да са в сила, "никой не казва, че не се интересува от други горива в бъдеще", като купувачите искат също водород, амоняк и улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

Според Питър Кларк, старши вицепрезидент на глобалния отдел за втечнен природен газ в ExxonMobil Corp., непосредствената необходимост от осигуряване на енергийни доставки оставя на купувачите ограничено пространство за маневриране, тъй като възобновяемите енергийни източници все още не са в състояние да запълнят празнината.

"Един урок, който се надявам, че сме научили от настоящата геополитическа криза, е, че адекватните енергийни доставки и сигурността на доставките са от решаващо значение", каза той на Energy Intelligence Forum в Лондон в сряда. "Не можем да предвидим бъдещето, но със сигурност можем да се подготвим за трудни времена."

Автор: Ева Круковска

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари