Холандски тест преди референдума за "брекзита"

1913
Холандски тест преди референдума за "брекзита"
Снимка: Thinkstock

В сряда холандските избиратели ще решат дали да подкрепят европейския договор за задълбочаване на връзките с Украйна по време на референдум, който ще тества нагласите към Брюксел преди гласуването на британското членство в ЕС през юни и който може да даде рамо на Русия.

Широкообхватното споразумение в областта на политиката, търговията и отбраната вече е изготвено, но трябва да бъде ратифицирано от 28-те държави от ЕС, за да има пълна законова сила. Холандия е единствената страна, която все още не го е направила. Въпреки че отрицателният вот в законово необвързващия референдум няма да принуди правителството да наложи вето върху договора, за крехката коалиция, която е и ротационен председател на ЕС, може да се окаже трудно да пренебрегне резултата по-малко от година преди парламентарните избори.

Отхвърлянето на договора от холандските гласоподаватели или от правителството би дало на руския президент Владимир Путин, който се противопоставя на по-дълбоките връзки между ЕС и Украйна и когото много холандци обвиняват за свалянето в Донбас на пътуващия от Амстердам самолет, победа в словесната му война със Запада.

Ако при отрицателен вот, независимо дали правителството уважи резултата, или не, ЕС вземе решение да продължи с изпълнението на споразумението, това може да нанесе щети на ЕС и да хвърли по-силна светлина върху проблемите преди вота за членството на Великобритания.

„Пренебрегването на холандското „не” би било най-силният сигнал, който досега са получавали британците за това, че европейската политическа класа е непоправима и че трябва да напуснат ЕС”, казва Тиери Боде – един от инициаторите на референдума.

Много холандци смятат, че трябва да избират между две непривлекателни възможности – да подкрепят плановете на европейските бюрократи за разширяването на ЕС или да помогнат на Путин, когото обвиняват за катастрофата на полет МН17, при която загинаха близо 200 холандци.

Проучване в неделя показа, че 66% от холандците, които са сигурни, че ще гласуват, ще подкрепят отхвърлянето на споразумението, и само 25% ще се произнесат в негова подкрепа. Очаква се избирателната активност да бъде 32% - малко над необходимите 30% за признаването на валидността на референдума. Правителството се опасява, че референдумът ще се превърне в протестен вот както през 2005 година, когато повечето холандци скъсаха с проевропейската традиция и гласуваха срещу европейската конституция.

Холандия затвори консулството си в Истанбул, летището в Брюксел остава затворено още ден

Холандия временно затваря генералното си консулство в Истанбул заради заплахите от терористичен атентат. Това съобщи холандският минист...

Сянката на Путин

Правителството на Холандия се въздържа да обвърже вота с контекста на отношенията с Русия, но с наближаването на референдума промени тактиката си. Младежкото крило на младшия партньор в коалиционния кабинет - Работническата партия, поде кампания с плакати, показващи как аниевропейският популист Херт Вилдерс целува Путин. „Сянката на Путин се е разстлала над този договор”, казва Джошуа Ливестро, който подкрепя положителния вот. Според него отхвърлянето на споразумението с Украйна ще бъде коз в ръката на Путин. „Да дадем ли на Путин в крайна сметка това, което иска?”, пита той.

Първоначално кабинетът на Марк Рюте подчертаваше икономическите изгоди от договора, но сега се е съсредоточил върху значението му за украинските реформи в области като корупцията, човешките права и демокрацията. „Всеки, който желае напредък в Украйна, иска да гласуваме с „да” наред с останалите 27 страни. Именно това е предметът на референдума”, отбеляза в петък вицепремиерът Лодевик Ашер. Поддръжниците на „не”-то пък казват, че споразумението е първата стъпка към пълноправното членство в ЕС. „Юристите го наричат полу-членство”, казва Боде.

Много украински политици смятат, че страната им заслужава споразумението, и са склонни да покажат, че са постигнали прогрес в опитите да въведат европейските стандарти в страната си след революцията през 2014 година, която свали проруския президент Виктор Янукович. В интервю за холандска телевизия външният министър на Украйна Павло Климкин подчерта напредъка на страната си по теми като правата на гейовете и трансполовите хора – област, в която холандците винаги са се възприемали като прогресивни лидери.

Ройтерс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com