Има ли "активни клетки" на Хизбулла във Венецуела?

3616
Има ли "активни клетки" на Хизбулла във Венецуела?
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви преди седмица, че ливанската организация Хизбулла има "активни клетки" във Венецуела. Той допълни също, че дейността на Иран, който е и основен спонсор на Хизбулла, се "отразява дълбоко на живота на хората във Венецуела и като цяло на Южна Америка".

Очаквано, изказванията му доведоха до множество реакции и коментари далеч извън САЩ и Венецуела. Някои наблюдатели обясниха, че вметките, които Помпео направи, са всъщност ескалация във "войната на думи" между Вашингтон и Николас Мадуро – война, която според същите наблюдатели няма общо с реалността. Имат ли връзка Хизбулла – чиято база е в Ливан – и Венецуела, въпреки разстоянието от няколко хиляди километра?

Air France отмени полетите си до Венецуела

Френската авиокомпания Air France прекрати полетите си до Венецуела от неделя до 26 февруари, съобщи РИА Новости. В съобщение на компа...

Южна Америка е дом на една от най-големите ливански и сирийски диаспори извън Европа и Близкия изток. Още от XIX век Аржентина, Парагвай и Бразилия стават крайна точка на бягащите от репресиите на сриващата се Османска империя, а в средата на XX век има още една вълна от имигранти. В днешно време диаспората е много добре включена в живота на държавите в Южна Америка и ливанци и сирийци заемат отговорни постове, включително с по един президент на Аржентина и Бразилия. От диаспората, обаче, се възползват и политически играчи, какъвто е примерът с Хизбулла, които стават основен партньор на властта не само във Венецуела, но и в Куба. Така, освен държави като Турция и Русия, управлението на Николас Мадуро реално разчита и на недържавен фактор като мрежите на ливанската организация.

В южноамериканската преса Хизбулла влиза предимно с негативни новини, какъвто беше случаят от миналото лято, когато бразилските и парагвайските власти извършиха мащабна операция за разбиването на криминална мрежа и която се оказа, че е изградена от членове на организацията. Тази новина допълни докладите на САЩ и западни служби от последните няколко години, че организацията разполага с криминални мрежи, за да се финансира.

Не би трябвало да има изненадани експерти в областта на сигурността. Хизбулла изгражда присъствието си в Южна Америка от дълго време и по-специално в известната сред всички анализатори на наркотрафика т.нар. "Тройна граница". С този термин се обозначава районът, където се засичат границите на Аржентина, Парагвай и Бразилия. Ливанската организация обаче има мрежи далеч извън този район – във Венецуела, където членове на Хизбулла са замесени в пране на пари, наркотрафик и криминални дейности, с които се спонсорират част от дейностите на движението.

Тези данни освен, че не са тайна за експертите по сигурност, са и публично известни. Така например, на остров Маргарита, разположен във венецуелски води, има изградена силна мрежа от членове на Хизбулла. Под ръководството на Уго Чавес, венецуелското правителство изгражда масивни контакти с лидерството на организацията под знамето на борбата срещу империализма. По този начин Хизбулла получава възможност да оперира в една от най-богатите на природни ресурси държава в света. Особено здраво е и приятелството между Чавес и тогавашния президент на Иран – Махмуд Ахмадинеджад.

Така започва дългата история на Хизбулла в района. През 2000-те група, водена от ливанец, свързан с Хизбулла – Шекри Харб – става известна с трафика на кокаин и пране на пари през Панама и Венецуела за САЩ, Западна Африка, Близкия изток и Европа. По данни на местните власти и Вашингтон, печалбата от тази дейност се е изпирала в колумбийско песо или венецуелски боливар, а организацията е взимала от 8% до 14%.

Опозиция срещу военни - ще има ли скорошен кървав сблъсък във Венецуела?

Напрежението във Венецуела се покачва, след като венецуелската армия обяви затваряне на пристанищата до неделя (24 февруари), а лидерът...

Иран също е фактор. Хизбулла получава от Техеран над 700 милиона долара годишна помощ, докато Венецуела служи за вход за иранско влияние в Южна Америка. Ако Мадуро бъде свален от власт, това, разбира се, че ще има негативно отражение върху Хизбулла. Все пак, организацията има позиции дори в самия кабинет на Мадуро – Тарек ел Исами, който е министър на индустрията, е включен в списък от Министерство на финансите на САЩ заради връзки с Хизбулла.

След като всички тези данни станаха публични, не е изненадващо, че през последните седмици лидерът на Хизбулла Хасан Насрала се превърна в един от най-яростните защитници на Николас Мадуро, като в речите си Насрала отдели специално място на американското влияние в Южна Америка и че обвиненията към Хизбулла са клевети.

Присъствието на Хизбулла в Латинска Америка е доказано отдавна, но то е повече проблем на правоприлагащите органи, отколкото причина за притеснения за международната сигурност, още повече на САЩ. В случая с изказванията на Помпео може да се каже, че се използва вълната около наложените наново санкции върху Иран и политиката за изолация на Техеран, която не среща силен ентусиазъм сред европейските съюзници на Вашингтон.

Хизбулла ще остане в Южна Америка и трябва да бъде наблюдавана дейността на организацията, но тя е по-интересна в контекста на близкоизточната политика. Благодарение на финансовите постъпления от венецуелските ресурси и криминалната дейност в Аржентина, Парагвай и Бразилия, Хизбулла може да продължи да финансира международните си операции и най-вече присъствието си в Сирия.

Автор: Руслан Трад

Правителства в Южна Америка повеждат война срещу финансирането на Хизбулла

През юли тази година, аржентинското правителство предприе за първи път действия срещу ливанската организация "Хизбулла", като замрази ф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари