X
 
 

Иракски и сирийски информатори са помогнали на САЩ в убийството на Сюлеймани

6281 21
Иракски и сирийски информатори са помогнали на САЩ в убийството на Сюлеймани
Снимка: Office of the Supreme Leader
Иранският генерал Касем Сюлеймани е пристигнал на летището в Дамаск в превозно средство с тъмни стъкла. Четирима войници от Иранската революционна гвардия са били с него. Те паркирали близо до стълбата, която води до Еърбъс A320 на „Чам Уингс“, предназначен за Багдад.

Нито Сюлеймани, нито войниците са били регистрирани в пътния лист, според служител на авиокомпания „Чам Уингс“, който описа сцената на заминаването от сирийската столица за Ройтерс, цитирана от „Сабах“.

САЩ в Близкия изток - пречка за сигурността или гарант за нея?

Една от мантрите във външната политика на САЩ в последното десетилетие и дори повече, е, че без Вашингтон Близкият изток би изпаднал в ...

Сюлеймани избягвал да използва частния си самолет заради нарастващите опасения относно собствената му сигурност, заяви източник от сигурността в Ирак с познания за мерките за сигурност на генерала.

Пътническият полет е бил последният на Сюлеймани. Ракети, изстреляни от американски дрон, го убиха, докато напускаше летището в Багдад под конвой от две бронирани машини. Убит беше и човекът, който го посрещна на летището: Абу Махди ал Мухандис, заместник-началник на силите за мобилизация в Ирак (PMF), групата на иракските правителствени милиции.

Иракското разследване на ударите, които убиха двамата мъже на 3 януари, започна минути след това, съобщиха двама иракски служители по сигурността пред Ройтерс. Агентите на Националната сигурност отцепиха летището и попречиха на десетки служители по сигурността да напуснат, включително полицаи, паспортни служители и разузнавателни агенти.

Във фокуса на разследването е подозрението, че информатори на летищата в Дамаск и Багдад са си сътрудничели с американските военни, за да помогнат за проследяване и определяне на позицията на Сюлеймани. Това става ясно от интервюта на Ройтерс със служители на сигурността с пряко знание за разследването в Ирак, двама служители на летището в Багдад, двама служители на полицията и двама служители на сирийската авиокомпания „Чам Уингс“, частна търговска авиокомпания със седалище в Дамаск.

Разследването се ръководи от Фалих ал Фаяд, който служи като съветник по националната сигурност на Ирак и ръководител на PMF, органът, който координира предимно шиитските милиции в Ирак, голяма част от които са подкрепени от Иран и са в тесни връзки със Сюлеймани.

Помпео: САЩ нямаха конкретни данни за готвена от Сюлеймани атака

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призна, че американските тайни служби не са разполагали с информация къде и кога убитият ирански...

Разследващите агенции за национална сигурност имат "сериозни индикации, че мрежа от шпиони на летището в Багдад е участвала в изтичане на чувствителни данни за сигурността" при пристигането на Сюлеймани, каза един от иракските служители по сигурността. Сред заподозрените са двама служители по сигурността на летището в Багдад и двама служители на „Чам Уингс“ - "шпионин на летището в Дамаск и друг, работещ на борда на самолета", каза източникът.

Служителите на Агенцията за национална сигурност смятат, че четиримата заподозрени, които не са били арестувани, са работили като част от по-широка група от хора, подаващи информация на американските военни, заяви официалният служител.

Двамата служители на „Чам Уингс“ са под разследване от сирийското разузнаване, заявиха двамата иракски служители по сигурността. Сирийската служба за разузнаване не отговори на искане за коментар. В Багдад агентите за национална сигурност разследват двамата служители по сигурността на летището, които са част от Националната служба за защита на съоръженията, заяви един от иракските служители по сигурността.

"Първоначалните констатации на разследващия екип на Багдад предполагат, че първият сигнал за Сюлеймани е дошъл от летището в Дамаск", заяви служителят. "Задачата на летището в Багдад е била да потвърди пристигането на целта и подробности за неговия конвой."

Медийният офис на агенцията за национална сигурност в Ирак не отговори на искания за коментар. Мисията на Ирак при ООН в Ню Йорк също не отговори на искане за коментар.

Защо Тръмп се отказа да воюва?

Иран избра най-краткия път във времето и пространството, за да отговори на убийството на своя генерал. Страна, която не жали своите гра...

Министерството на отбраната на САЩ отказа коментар дали информаторите в Ирак и Сирия са играли роля в атентатите. Служители на  САЩ, говорейки при условие за анонимност, заявиха за Ройтерс, че Съединените щати внимателно са следели движенията на Сюлеймани дни преди удара, но отказаха да кажат как военните са определили местоположението му в нощта на нападението.

Мениджър на Чам Уингс“ в Дамаск заяви, че на служителите на авиокомпанията е забранено да коментират нападението или разследването.

Като командир на елитните сили „Кудс“ на Революционната гвардия, Сюлеймани ръководи тайни операции в чужди страни и е ключова фигура в дългогодишната кампания на Иран за прогонване на американските сили от Ирак. Той прекарва години в тайни операции и чрез лидерите на милицията в Ирак се опитва да разшири влиянието на Иран и да се бори с интересите на Съединените щати. По-рано Ройтерс съобщи, че от октомври Сюлеймани тайно е започнал усилени атаки срещу американските сили, разположени в Ирак, и е снабдил иракските милиции с тежко въоръжение, за да ги изпълни.

В часовете след нападението агентите на националната сигурност проведоха продължили с часове разпити със служители на летищната охрана и „Чам Уингс“. Един служител по сигурността заяви, че агенти са го разпитвали 24 часа, преди да го освободят.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 10 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  ГОВНОЯД 9, никого не можеш да излъжеш, колкото и рубли да си взел за това! Ебавай си Путята Ленина! Управляващия "юдей" се казва Путин и не управлява САЩ! Всички злини на този свят се коренят в Русия, и тя трябва да бъде премахната, за да има мир на планетата! История на световния тероризъм организиран от Кремъл! Световния тероризъм е организиран и финансиран от Русия! Там все още имала училища з виж още ›› а терористи! Не се чудете, че терористите и на бургаското летище, и парижките терористи говорели отличен руски! - http ://www .urantia-s.com/library/suvorov/oblom - Някъде около началото на трета страница може да се прочете следното: “Начиная с 1956 года Советский Союзе резко усилил идеологическую, кадровую, военную и финансовую поддержку так называемых национально-освободительных движений во всем мире. В СССР были созданы тайные центры подготовки как рядовых террористов, так и организаторов партизанской войны. Подготовка кадров шла как по линии КГБ, так и по линии ГРУ. Одним из таких центров было Одесское высшее общевойсковое командное училище, которое находилось под плотным контролем ГРУ. В этом училище был развернут так называемый «партизанский факультет», в котором готовили бойцов из стран Азии, Африки и Латинской Америки. В 1965 году факультет разросся до таких размеров, что училище пришлось разделить на Одесское и Киевское. В Одессе остались учиться темнокожие борцы за свободу, а советских курсантов отправили в Киев. Начиная с середины 1950-х годов партизанские войны и сопутствующие им атаки террористов во всем мире набирали размах, а вскоре и вышли из-под контроля советских товарищей. Но чем дальше наши вожди протягивали свои загребущие руки, тем хуже становилось положение в Советском Союзе и подвластных ему странах. В любой момент могло полыхнуть.” Ебавай си Путята Ленина!
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Москва, Лубянка: штаб-квартира ближневосточного и мирового террора - http ://politkuhnya.info/istoriya/moskva-lubyanka-shtab-kvartira-blizhnevostochnogo-i-mirovogo-terrora.html
  : 4 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  КГБ cъздал иcлямcкия фyндаментoлизъм. Най-извеcтните аpoбcaи теpоpиcти cа обyчавани eт cъветcките cпециални cлyжби - https ://www .168chasa.bg/article/7924125
  : 5 !
 • Анонимен 10.3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Генерал признава: КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм - https ://faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na-islyamskiya-terorizam-36345
  : 5 !
 • Анонимен 10.4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ето че Циклоп Калмука пак бълва фашкии !
  : 4 !
 • Марги Драганова 9 Марги Драганова преди 2 седмици Профил на трол?
  Всъщност, проблемът е следният: Дали и кога ще има критична маса от обикновени хора, които ще успеят да се намесят и най-сетне човечеството да се освободи от задушаващата хватка на юдео-масоните, управляващи САЩ и света. Силно се надявам на американската оопозиция, макар че засега не успяват. А Рижавият нарцис е способен на още по-големи престъпления....
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  лайнарко 9, малограмотните ти подпръднювания само будят смях - много си тъп, ама много
  : 3 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  9.1 Ами Циклопе погледни се, целия си в ГОВНА, които сладко дъфчиш !
  : 4 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Кви интереси мое да има държава, чийто военни са непоканени на територия на суверенна държава? Освен това некой военни са на държави на отстояние на 10 000 километра? Българския народ има доста образни определения - вагабонти, разбойници, поробители, мафиоти, терористи и т.н. и т.н.и всичко в името на петрол, долари и няква религия? Изсмуква се ресурса и след тях разруха и пустиня.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ако не бяха САЩ, много народи щяха да мизерстват като Сев. Корея и Венецуела, влачейки комунистическия руски хамут на робството! Светът трябва да е благодарен на САЩ! Всичките войни, които са водили САЩ, са войни за спасяване на местното население от руския агресор-терорист, червен задник! КЛИНТ ИСТУУД: “Бях на 19 години и нищо не разбирах от политика, но след като видях в Корея какво комунистите виж още ›› правят със собствения си народ, ако някой американски комуняга ми каже, че сме били там напразно, ще му счупя главата!”
  : 3 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Нормално, всяко разузнаване работи с платени информатори!
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Отстраняването/убийството на Иранския генерал без да е необходимо военен десант е показателно за недостижимото технологично предимство на САЩ. Верни на принципа без лични или минимални жертви. Русия обратно – заплашва с безрасъдството си. В надпреварата за виоръжаване ще претърпят отново икономически крах, което ще е техния повод за световна война.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Така е, САЩ са 80-90 години напред с технологиите в сравнение с Русия!
  : 5 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Москва създаде и Хитлер и фашизма; Москва създаде мюсюлманския тероризъм: История на световния тероризъм организиран от Кремъл! Световния тероризъм е организиран и финансиран от Русия! Там все още имала училища за терористи! Не се чудете, че терористите и на бургаското летище, и парижките терористи говорели отличен руски! - http ://www .urantia-s.com/library/suvorov/oblom - Някъде окол виж още ›› о начал ото на трета страница може да се прочете следното: “Начиная с 1956 года Советский Союзе резко усилил идеологическую, кадровую, военную и финансовую поддержку так называемых национально- освободительных движений во всем мире. В СССР были созданы тайные центры подготовки как рядовых террористов, так и организаторов партизанской войны. Подготовка кадров шла как по линии КГБ, так и по линии ГРУ. Одним из таких центров было Одесское высшее общевойсковое командное училище, которое находилось под плотным контролем ГРУ. В этом училище был развернут так называемый «партизанский факультет», в котором готовили бойцов из стран Азии, Африки и Латинской Америки. В 1965 году факультет разросся до таких размеров, что училище пришлось разделить на Одесское и Киевское. В Одессе остались учиться темнокожие борцы за свободу, а советских курсантов отправили в Киев. Начиная с середины 1950-х годов партизанские войны и сопутствующие им атаки террористов во всем мире набирали размах, а вскоре и вышли из-под контроля советских товарищей. Но чем дальше наши вожди протягивали свои загребущие руки, тем хуже становилось положение в Советском Союзе и подвластных ему странах. В любой момент могло полыхнуть.” П.П. Може би пък нещо може да му “просветне” за евразийскосоЧиализЪмаТ в ссср и RAZIя?!?!?
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Важен е резултата! Един масов убиец по-малко!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Така е!
  : 4 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Това е на майка ти гъза - Така е Циклопе Калмуков !
  : 1 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Това пъклено изчадие е враг на България! Трябва да си припомним, че Солеймани е виновен за продължаващият геноцид в Сирия! Защото той помоли Путлер да изпрати самолети и войници в Сирия преди 4 години! И до сега путлеристките самолети продължават да бомбардират цивилни цели и болници! Без Солеймани Путлер едва ли щеше да нахлуе в Сирия, и тирана Асад щеше да бъде свален от власт още пр виж още ›› еди 4 години! Солеймани е виновен още и за хаоса и безвластието в Ирак и Йемен, а също така и за хилядите убити демонстранти в самият Иран!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  и не само на България - той е враг на Човечеството и справедливо беше наказан
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  един по един - до един
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  кой е помогнал не е важно, важното е, че този изверг вече го няма
Нагоре