Изборите в Сирия и посланието на Асад за "надежда чрез работа"

1959
Изборите в Сирия и посланието на Асад за "надежда чрез работа"
Снимка: Getty images/Guliver

На днешните президентски избори в Сирия малцина се съмняват, че Башар Асад ще продължи властта си за четвърти мандат в осеяната от войни държава, затънала в икономическа криза. Противоречивият вот е вторият от началото на десетилетния конфликт, който уби повече от 388 000 души и разсели половината от предвоенното население.

Огромни предизборни плакати, прославящи Асад, се виждат в две трети от държавата под управлението на правителството.

Тъй като на опоненти в чужбина е забранено да се кандидатират и няма гласуване в териториите извън неговия контрол, Асад се изправя само срещу двама почти неизвестни претенденти.

Официалната новинарска агенция SANA обяви, че гласуването е започнало, както е планирано в 7:00 ч., а държавната телевизия показа дълги опашки в няколко части на страната. Сирийците могат да гласуват в повече от 12 000 избирателни секции, а резултатите се очаква да бъдат обявени до петък вечерта, 48 часа след приключване на гласуването.

Изборите се провеждат на фона на най-ниските нива на насилие от 2011 г. насам, но с икономика в свободно падане. Повече от 80% от населението живее под прага на бедността, а сирийската лира спадна спрямо долара, като инфлацията скочи стремително.

Лозунгът на кампанията на Асад "Надежда чрез работа" визира колосалната реконструкция, необходима за възстановяване на страната и изискваща милиарди финансиране.

Асад, 55-годишен офталмолог по образование, е избран за първи път на референдум през 2000 г. след смъртта на баща си Хафез, управлявал Сирия в продължение на 30 години.

САЩ отказват да изтеглят войските си от Сирия

Говорителят на Пентагона Джон Кирби заявил, че американските военни все още няма да напуснат Сирия. Според него това няма да се случи, ...

Той се изправя срещу бившия държавен министър Абдалах Салум Абдалах и Махмуд Мерхи, член на т. нар. „толерирана опозиция“, дълго описвана от прогонените опозиционни лидери като продължение на режима.

Асад се въздържа от провеждането на медийни събития и интервюта по време на кампанията. Но той издаде обща амнистия за хиляди затворници по-рано този месец, наред с поредица от укази, които имат за цел да подобрят икономическите условия.

Във вторник сирийският вътрешен министър Мохамад Халед ал Рахмун заяви, че 18 милиона сирийци в страната и в чужбина официално имат право да гласуват. Но действителният брой гласоподаватели вероятно ще бъде по-малък, с широки части от Сирия извън контрола на Асад и с изключени много бежанци. Миналата седмица хиляди сирийски бежанци и емигранти гласуваха предварително в посолствата на приемащите страни. Но на сирийци, които избягаха от страната нелегално и затова не можещи да покажат изходен печат в паспорта си, беше забранено да гласуват.

Няколко държави, които се противопоставят на Асад, блокираха вота, включително Турция и Германия, които са домакини на голямо сирийско бежанско население.

Започнаха изборите за президент в Сирия

В Сирия започнаха президентски избори, като в цялата страна бяха отворени над 12 000 избирателни секции. Обектите ще бъдат отворе...

Според САЩ и Запада и външната опозиция изборите са „фарс“

САЩ и Европейският съюз заявиха във вторник, че изборите не са "нито свободни, нито честни", а разпокъсаната опозиция на Сирия нарече вота "фарс". Но те ще гледат безсилни, докато Асад се подготвя да поднови властта си.

В контролирания от бунтовниците в Сирия северозапад, където живеят три милиона души, във вторник активисти на опозицията разпространиха фалшиви плакати на кампании, осмиващи Асад в знак на протест.

Кюрдските власти в североизтока, които са изградили полуавтономна зона, заявиха, че "нямат притеснения" за изборите.

В последния вот с много кандидати през 2014 г. Асад взе 88% от гласовете. Това бяха първите избори в Сирия от близо 50 години насам, когато Асад и баща му Хафез подновиха мандатите си на последователни референдуми. Те се проведоха, докато войната бушуваше, като военновъздушните сили бомбардираха бунтовническите райони в Алепо и ожесточени боеве се водеха в Хама, Дамаск, Идлиб и Дараа.

Борислав Боев с анализ за ситуацията в Сирия и предстоящите избори

Напоследък не съм писал по близкоизточните въпроси, но това изобщо не означава, че съм спрял да ги следя, напротив. Предстоят редовни п...

Този път фронтовете са относително тихи.

"Асад поема риска да бъде единствената сигурност в държава в руини", каза европейски дипломат, запознат със сирийските дела.

---------------------------

Махер ал-Мунис и Руба ел-Хусеини за "Франс прес"

Превод/БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари