Израел и Турция "тестват" с въздушни удари руското търпение в Сирия - пратеник на Путин с предупреждение

22611
Израел и Турция "тестват" с въздушни удари руското търпение в Сирия - пратеник на Путин с предупреждение
Снимка: Getty images/Guliver

Начинът, по който Русия реагира на атаките на Израел срещу ирански цели в Сирия, може да направи разликата дали регионът ще се превърне в пълномащабна война или ще продължи да кипи на сегашното си, вече опасно ниво, пише в своя анализ Скот Райтър за RT.

В официално изявление миналата седмица специалният пратеник на президента на Русия в Сирия Александър Лаврентиев посочи, че Москва бързо губи търпение към Израел заради въздушни удари срещу предполагаеми ирански цели на сирийска земя.

„Рано или късно чашата на търпението, включително сирийското правителство, може да прелее и ще последва ответни действия, което съответно ще доведе до нов етап на напрежение", заяви той.

"Тези атаки трябва да бъдат спрени, те са контрапродуктивни. Надяваме се, че израелската страна ще ни чуе, включително и опасенията ни относно евентуалната ескалация на насилието в Сирия", добави Лаврентиев.

Предупреждение: Джихадисти готвят провокации в бунтовен район на Сирия

Въоръжени групи планират да извършат провокация в зоната за деескалация в сирийската област Идлиб, за да обвинят сирийските правителств...

Езикът, макар и дипломатичен, оставя малко място за погрешно тълкуване. Използвайки термина „включително“, че сирийското правителство губи търпение, Лаврентиев не оставя съмнение, че другата „заинтересована“ страна е Русия.

Един от основните проблеми, с които се сблъсква Русия, беше избягването на конфликт в нейното въздушно пространство между нейните военновъздушни сили и военната коалиция, оглавявана от САЩ.

Тази задача се усложнява от факта, че Съединените щати използват кампанията за противодействие на Ислямска държава като прикритие за обучение и оборудване на други ислямистки сили, посветени на отстраняването на президента Асад. САЩ също се опитваха да използват влиянието си върху сирийските кюрди за създаване на автономен регион в североизточна Сирия, който действаше извън контрола на Дамаск.

Русия се сблъска с подобен проблем с Турция, член на НАТО, чиито неоосмански амбиции доведоха до провеждане на политика, която, ако беше успешна, би довела до поглъщането на сирийската провинция Алепо в турската сфера на влияние.

Поредно обвинение към САЩ, че насърчава терористи в Сирия

Съединените щати и техните съюзници в кооперацията за борба с тероризма съживяват и засилват терористичните дейности в Сирия, заявиха М...

Русия, която признава абсолютната необходимост от иранско участие в Сирия, се опитва да окаже натиск върху Иран да намали присъствието си по спорната граница на Сирия с Израел.

Докато Русия многократно е предупреждавала Израел за дестабилизиращия ефект от въздушните му удари, Москва избягва да отправя директни заплахи срещу Тел Авив. Изказването на Лаврентиев е заявка за промяна на това уравнение.

Да момента Русия не позволява на бойните си самолети да оперират в райони, където биха могли да срещнат израелски самолети. Тази политика на сдържаност изглежда окуражи Израел, който наскоро увеличи както обхвата, така и мащаба на въздушните си удари срещу иранските позиции в Сирия.

Последният пример

Турски безпилотни летателни апарати Bayraktar ("Байрактар") са извършили групова атака срещу зенитно-ракетен комплекс "Панцирь-С1" ("Панцир") руско производство, намиращ се на въоръжение в сирийската армия, съобщава Lenta.ru.

Най-трудната битка: Руски системи за ПВО се сблъскаха с модерна израелска техника в Сирия и спечелиха

Остарелите ракетни системи за противовъздушна отбрана Buk-M2E (доставка през 2008 г.) и приблизително толкова стари ракетни системи за ...

Според информацията, в атаката са участвали цели 20 от турските ударни дронове. Те изстреляли няколко десетки ракети по руския комплекс, разположен в сирийската провинция Идлиб, но не успели да го унищожат. Един от боеприпасите обаче се взривил в непосредствена близост до "Панцир"-а и нанесъл известни поражения, които били отстранени от руски специалисти малко след това.

Пред изданието Soha турският военен експерт Енес Кай, коментира, че сирийският екипаж е допуснал редица грешки. Според него, на първо място, операторите са могли да задействат комплекса по-рано и да унищожат дроновете, преди те да достигнат необходимото разстояние, от което могат да стрелят.

Soha съобщава, че при атаката са използвани управляеми ракети турско производство MAM-L и MAM-S, но повечето от тях са прихванати от ЗРПК "Панцир".

За автора

 Скот Райтър е бивш офицер от разузнаването на американската морска пехота. Автор на книгата "Кралят-скорпион: Самоубийствената прегръдка на Америка на ядрените оръжия от Рузвелт до Тръмп". Служил е като инспектор по споразумението за ядрените оръжия със Съветския съюз. Освен това служи в щаба на генерал Шварцкопф през първата война в Персийския залив, както и като оръжеен инспектор на ООН от 1991 до 1998 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com