Израелски опит: Ваксините срещу коронавирус се превръщат в дипломатическо оръжие?

2942
Израелски опит: Ваксините срещу коронавирус се превръщат в дипломатическо оръжие?
Снимка: iStock

Може ли ваксините срещу коронавирус да се превърнат в неотразимо оръжие за натиск и моделиране на дипломатически отношения? Материал на Файненшъл Таймс относно ситуацията с Израел поставя сериозни въпросителни точно по тази тема.

В момента Израел е в позиция да има достъп до ваксини срещу коронавирус, които няма да ползва. В страната върви с много бързи темпове масова ваксинация срещу COVID-19 – с ваксината "Комирнати" на Pfizer/BioNTech, но тепърва има да идват по договори милиони дози от ваксините на Moderna и AstraZeneca.

Първи сериозни данни от Израел за ваксината срещу коронавирус на Pfizer: имунитет и хоспитализации

Ефективността на ваксината "Комирнати", разработена от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, е 94% за пре...

Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел коментира кратко, че е решение на Израел какво ще прави с ваксината на компанията и че е щастлив да помага на хората. Но Израел отхвърля всякакви позиции, че е задължен според международното право да ваксинира палестинците в автономията Палестина и прехвърля тази отговорност именно на палестинските власти – при положение, че Палестина не е напълно суверенна държава. Дотук Израел е пратил около 5000 дози ваксина срещу коронавирус на Палестина, които са разходвани за медицински работници на първа линия, като информацията не е официална, а идва от източник на британското издание в израелското министерство на отбраната.

“Не само че Израел отказва на палестинците достъп до ваксини, Израел го прави, за да извлича политически дивиденти за сметка на палестинците“, коментира Диана Буту, адвокат от арабско-израелски произход, който работи за Палестинската автономия при преговорите с Израел за ваксини. Тя дава и пример – че има споразумение за износ на ваксини от Израел за Хондурас, в замяна на което Хондурас си преместват посолството в Йерусалим. По този начин още една държава символично признава Йерусалим за безусловна столица на Израел.

Има и критики към израелския премиер Бенямин Нетаняху за държавническа недалновидност. "Не е ясно защо той си мисли, че по-силна външна политическа подкрепа е приоритет насред пандемия, когато палестинците са в задния двор на израел и епидемичната екосистема е една и съща – а те още не са ваксинирани", коментира Нери Жилбер, анализатор във Вашингтонския институт за Близкия изток. Според него, това е ужасна здравна политика.

Освен това, Нетаняху забавя доставките на международна хуманитарна помощ за Ивицата Газа, притискайки „Хамас“ да върне телата на двама израелски военни и на двама цивилни, които са заложници. А израелското министерство на отбраната изрази позиция, че не бива да се ползват ваксините като инструмент да бъдат освободени заложниците и върнати телата на израелските войници. Министърът на отбраната Бени Ганц, който е най-големият политически противник на Нетаняху, е категоричен, че търговията с ваксини е за сметка на израелските данъкоплатци. Самият Нетаняху отрича това да е използвано като инструмент в преговорите с Хамас и е категоричен, че нито една "израелска ваксина" не е изтъргувана по този начин.

Израел ще дари излишъка от ваксини срещу коронавирус

Израел обяви, че ще изпрати останалите неизползвани ваксини срещу коронавирус на няколко държави. Тази стъпка е в съответствие с появил...

Още: Израел ще предоставя личните данни на отказалите ваксина на държавните институции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com