Журналист: Ако някой е демонстрирал как се променя монархия отвътре, това е Елизабет II, не Даяна и не Меган

8146
Журналист: Ако някой е демонстрирал как се променя монархия отвътре, това е Елизабет II, не Даяна и не Меган
Снимка: Личен профил във фейсбук

"Има два рационални подхода към монархията. Първият е реваншисткият. Заявяваш, че няма да търпиш някакви си паразити, вдигаш болшевишка революция, затваряш монарха в мазето и го гръмваш или гилотинираш.

Това е директен, честен подход, който никак не е за изхвърляне. Практическият опит е показал, че елитите заработват по-усърдно, като им се пусне кръв. Стават по-мотивирани да управляват по-добре съдбините и бъднините на народа си.

Шкварек: Мултимилионерка и милиардерка с невъобразимо влияние си говорили в луксозно имение - как ги потискали белите хора

Прощавайте, но не следя особено таблоидите, правилно ли съм разбрал драмата на седмицата: Мултимилионерка, омъжена за английски принц,...

Вторият подход е консервативният. Казваш майната му на 21-ви век, няма да се откажем от символите си, от имперското си самочувствие, страната ни има нужда от образовани, наследствени елити, иначе случайно попадналите амбициозни селянчета в политиката ще ни замъкнат към дъното.

Едно е да си политическа еднодневка, която иска само по-скоро да се нагуши и да си уреди живота, този на внуците и правнуците в рамките на единствения мандат, с който разполага, съвсем друго да си от кралско потекло, епохата да носи твоето име и да имаш шанса да се разпишеш за историята колко добре си управлявал, пише журналистката Юлия Ал-Хаким във Фейсбук.

"И този подход не е съвсем лош, не е моят предпочитан модел на държавно устройство, но след десет години управление на най-абсурдните случайници в бг политиката мога да го разбера. Това са двата варианта.

Като те стяга кралският протокол и намираш монархиите за отживелица, не се жениш за принц, не вдигаш кралска сватба за 32 милиона лири, не се настаняваш в луксозно имение, не хленчиш, че нямаш личен живот и не можеш да носиш любимия си лилав лак на ноктите. Не се възмущаваш, че роднините на мъжа ти са расисти.

Ми расисти са, Великобритания е някогашна колониална сила, какви да са династиите й?! Принц Хари носеше нацистка униформа, така се забавляваше момчето, преди да срещне благоверната си и да стане либерал. Той и Навални са най-известните ксенофоби, престорени като либерали.

Дахер Ламот: Кралски глезльовци говорят за расизъм, а шокирани ли са от избиването на милиони жени и деца в Йемен?

"Принц Хари говори за расизъм? Интересно ми е дали когато се хвалеше как е убивал кафяви хора в мисии в Афганистан, като е натискал спу...

Иначе препоръчвам книгата на Джеръми Паксман “За крале и кралици”, където може да се прочете повече за генезиса и развоя на монархиите и в частност за особеностите на английския кралски двор.

Ясно проследява колко много се е променила монархията още след екзекуцията на Чарлз I, постепенно губейки абсолютисткия си характер, та чак до баба Бети, където монархията от водеща, маскулинна и доминантна се превръща в съпътстваща, придружаваща, съветваща, изслушваща, насърчаваща, феминизирана институция.

Монархиите са като котките, от огромни саблезъби чудовища в миналото са еволюирали до малки мъркащи домашни любимци в наши дни. И те се променят, и те се адаптират, стават по-дребни, по-гъвкави, по-манипулативни.

В този смисъл, одобряваме или не монархиите, длъжни сме да признаем, че Елизабет II е добър, гъвкав, адаптивен монарх, който съхрани институцията в епоха, в която не една и две корони на Стария континент се търкаляха. Ако някой е демонстрирал как се променя монархия отвътре, това е тя, не Даяна, не Меган."

Още: Каролев: Мегън Маркъл и Хари реват като карпатски мечки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари