Китайски анализ: Европа спаси икономиката на САЩ и сега си плаща за това

9383
Китайски анализ: Европа спаси икономиката на САЩ и сега си плаща за това
Снимка: Ursula von den Leyen, Twitter

На 31 октомври президентът на САЩ Джо Байдън предупреди за налагането на данък „неочаквани печалби“ на американските петролни компании, ако не използват високите си приходи за увеличаване на производството на горива и понижаване на цените. Редица глобални енергийни гиганти току-що публикуваха нови тримесечни отчети, оповестявайки рекордни печалби. ExxonMobil направи 19 милиарда долара само за три месеца, близо до нетния доход на Apple от 20,7 милиарда долара за същия период. Съединените щати се възползваха от украинската криза, за да принудят европейските страни да наложат санкции на Москва, пише приближеното до комунистическата партия в Китай издание Huanqiu shibao.

Най-важното е, че те принудиха ЕС да откаже да купува руски петрол и газ, а след това започнаха да му продават собствените си енергийни ресурси на завишени цени. Наскоро публикуваните данни за БВП на САЩ за третото тримесечие показаха, че почти изключително благодарение на износа през тази година, страната успя да обърне отрицателния растеж, регистриран в две последователни тримесечия, и да се измъкне от блатото на икономическата рецесия. Дори Министерството на търговията на САЩ призна, че износът през третото тримесечие до голяма степен зависи от промишлени стоки като петрола. Европа, затънала в енергийна криза, се превърна в "жертва", благодарение на която БВП на САЩ се възстанови.

Петролът спаси Америка

Последните данни от Министерството на търговията на САЩ показват, че БВП през третото тримесечие се е увеличил с 2,6% на годишна база, обръщайки последователния спад, наблюдаван през предходните две тримесечия, и се връща към положителен растеж. Това временно сложи край на "техническата рецесия" в страната. Укрепването на икономиката обаче се движи почти изцяло от нетния износ (разлика между износ и внос).

Данните показват, че през третото тримесечие износът на САЩ е нараснал с 14,4% спрямо предходния месец, с увеличение от 86,3 милиарда долара и намаление от 70,3 милиарда долара при вноса. Частното потребление, частните инвестиции, държавните разходи и нетният износ на САЩ представляват съответно 1,0%, −1,6%, 0,4% и 2,8% от БВП. Министерството на търговията подчерта, че сред експортираните стоки през третото тримесечие промишлените стоки и материали, особено петролни продукти и други нетрайни продукти, имат най-голям принос. Увеличаването на износа и спадът на вноса предизвика рязко увеличение на нетния износ, което пряко повлия на БВП на САЩ и беше най-важният двигател за увеличението му през третото тримесечие, според Bloomberg.

„Исторически погледнато, Съединените щати рядко са разчитали на износа, за да стимулират растежа на БВП“, каза Хе Вейуен, старши сътрудник в Института за финансови изследвания Chongyang към китайския университет Ренмин. Тези цифри означават, че ръстът от 2,6% на БВП на САЩ през третото тримесечие се дължи изцяло на износа и ако извадите нетния износ, цифрата ще бъде отрицателна. Това показва, че Америка все още има отрицателен растеж и икономиката все още е в дълбока „техническа рецесия“.

Хе Вейуен смята, че износът на енергия е помогнал на БВП на САЩ да излезе от неудобно положение и да обърне низходящата тенденция. Германия, „икономическата сила“ на Европа, напротив, премина от традиционен търговски излишък към нация с дефицит, движена от нарастващите разходи за внос на енергия.

Радост от едната страна на Атлантическия океан, тъга от другата

Си Дзинпин предупреди Путин да не използва ядрени оръжия в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин отправи най-директната си критика към Владимир Путин за войната в Украйна – по време на визитата ...

Докато САЩ празнуват икономическото си възстановяване, страните от ЕС са затънали в инфлация. Според Евростат инфлацията в 19 страни от региона е достигнала 10,7% през октомври тази година, най-високата от началото на регистрацията през 1997 г. Германският вестник Die Zeit съобщи, че цените на енергията в Европа са се повишили с 41,9% спрямо същия период на миналата година. Това беше най-важната причина за нарастването на инфлацията.

На фона на руско-украинския конфликт САЩ увеличиха доставките на петрол и газ за Европа, тъй като тя изпадна в енергийна криза. Много медии посочват, че Вашингтон е спечелил много пари чрез увеличаване на износа на втечнен природен газ (LNG) за еврозоната. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) вносът на природен газ от САЩ в региона през юни за първи път надвишава доставките от Русия. Депутатът от германския Бундестаг Клаус Ернст каза, че Съединените щати получават 200 милиона евро за всеки кораб втечнен природен газ, пътуващ за Европа, оставяйки бизнеса в Германия да се бори с „явно конкурентно неизгодно положение“.

През първата половина на 2022 г. САЩ са изнесли 39 милиарда кубически метра LNG в Европа, което представлява 68% от общия износ на страната, според доставчика на данни за финансовите пазари Refinitiv. Само за 6 месеца общият обем на LNG, доставен от Америка, надхвърли цифрата за цялата миналата година. Съобщава се, че американските товарни кораби са превозили 6,3 милиона тона LNG само през септември, почти 70% от които са предназначени за Европа.

От началото на тази година износът на петрол и природен газ от Америка към европейските страни се е увеличил значително в сравнение с предходни години, според данни на уебсайта на Администрацията за енергийна информация на САЩ от 1 ноември. През първите 7 месеца на 2022 г. доставките на черно злато за Франция надхвърлиха 5 милиона барела на месец, а максималната цифра за този период беше около 10 милиона барела на месец. През същия период на миналата година САЩ са изнесли само 4,7 милиона барела петрол за Франция.

От началото на октомври, по време на украинския конфликт, делът на европейския внос на газ от Русия е намалял от 41% на 7,5%, докато вносът на гориво от САЩ се е увеличил значително през същия период. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че след атаката срещу газопровода "Северен поток" ЕС практически няма шанс да получи евтин и надежден руски газ, така че е принуден да купува синьо гориво от САЩ на прекомерно високи цени.

Шолц в Пекин: Защо Германия се нуждае от Китай повече от всякога?

Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в Китай този петък с екип от висши ръководители и отправи ясно послание - бизнесът с втората по...

Лин Боцян, декан на Китайския институт за изследване на енергийната политика към университета Ксиамен, каза, че високите цени преди това са пречели на американските енергийни доставки да бъдат много търсени в Европа. Конфликтът между Русия и Украйна обаче предостави на САЩ отлична възможност да развият своя LNG и петрол, така че сега Вашингтон се превърна в основна заинтересована страна в кризата.

„Пуснахте ли парното?”

— Пуснахте ли парното? - сега този въпрос често се задава в Германия между приятели на среща. На 1 октомври обикновено официално започва отоплителният сезон в страната. Но тази година времето не е много студено, така че германците могат да почакат още малко. След избухването на конфликта в Украйна Берлин беше изправен пред енергийна криза. Германските потребители търсят алтернативни начини да се стоплят, като например да се обличат като "лук": да носят три слоя дрехи наведнъж. Рязко скочиха продажбите на топли дрехи и на термобельо.

Сред европейците расте недоволството, че САЩ ги „ограбват по време на пожар“. На 21 октомври френският президент Еманюел Макрон "откри огън" срещу Съединените щати, като ги обвини, че макар цените на енергията в Америка да са ниски, Вашингтон ги продава на Европа на рекордно високи цени. Френският министър на финансите Бруно Льо Мер каза: "Не можем да приемем факта, че американските партньори ни продават LNG четири пъти по-скъпо, отколкото продават на своите компании. Не трябва да позволяваме на САЩ да установят икономическо господство за сметка на Европа."

Ройтерс цитира изпълнителния директор на Statoil, че газът в еврозоната ще остане много скъп още няколко години поради намалените енергийни доставки от Русия. Според него липсата на природен газ е основният проблем на континента и той ще се задълбочава. Ако ЕС се нуждае от още повече синьо гориво, той ще плати висока цена за него през следващите години.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари