Клоновете на "Ислямска държава" набират сила

5083
Клоновете на "Ислямска държава" набират сила

През последните няколко месеца – последно този февруари - американският президент Доналд Тръмп няколко пъти съобщаваше за пълното унищожение на "Ислямска държава" (ИД) и че американските сили ще се изтеглят от Сирия след премахването на опасността от ИД. Но нещата стоят по друг начин. На първо време, стана ясно, че американските командири са успели да убедят Тръмп, че ако иска да не види отново надигане на ИД, ще трябва по-дългосрочна политика. Ето защо в Сирия ще останат най-малко 400 войници по двеста в Източна и Югоизточна Сирия.

Докато територията на групировката наистина беше превзета от силите на международната коалиция и подкрепените от тях Сирийски демократични сили (СДС), то групировката никога не е залагала напълно на контрола над конкретна територия. Дори след колапса на "халифата" в Ирак и Сирия, ИД продължава да има действащи клонове в други части на света, а също и в Близкия изток. В този смисъл ИД е наистина международна организация и посредством медийните си канали, които както лидерството ѝ не са накърнени, продължават да излъчват съобщения до хиляди последователи.

"Стотици смъртни актове": Сирийският режим съобщава на хиляди сирийци за смъртта на техни роднини

През последните седмици, хиляди семейства в Сирия получиха уведомления, че техни роднини, водени за безследно изчезнали, са починали в ...

Дори без територия, ИД продължава да набира средства и има възможност да поднови структурата си от клетки в Ирак и Сирия, които да активира при първа възможност. Тази възможност, според доклад на Пентагона, може да се открие по-скоро, отколкото администрацията на Тръмп смята. Според очакванията на анализатори и специалисти по сигурност, до дванадесет месеца групировката може да се завърне като структура в Сирия и Ирак.

В момента ИД поддържа клонове от Северна Африка до Южна Азия. Само за седмица главнокомандващият на американското Централното командване генерал Джоузеф Вотел предупреди, че ИД продължава да разполага с хиляди бойци в Сирия и Ирак, въпреки кампанията срещу тях. Съгласно най-актуалната информация до момента, "Ислямска държава" има около 1000 бойци в Афганистан, 800 в Либия, 750 във Филипините, 700 в Египет, 3500 в Западна Африка и около 250 в Йемен. Разклоненията на ИД успяват да се установят в региони със слабо управление и несигурни граници. Очаква се подобно на "Ал Кайда" преди години, някой от клоновете на ИД да стане водещ след изтласкването на групировката от Ирак и Сирия. В момента "Ал Кайда" на Арабския полуостров е една от най-смъртоносните терористични групи в света – ИД разполага с няколко подобни организации в редиците си.

Някои от тези групи действат като класически терористични организации, а други имат вид на бунтовнически формации. Някои, както например "Ислямска държава в Западна Африка", имат действаща форма на управление. Други, както "Ислямска държава в Синай" (Египет), продължават да извършват мащабни атаки по силите за сигурност без да има успешна кампания в противодействие. Клоновете на ИД ще продължават да се развиват заедно с пропагандата на групировката.

Западните държави са съсредоточени предимно и най-вече върху военната победа върху групировката. Но ИД никога не е разглеждала "халифата" в Ирак и Сирия като единствено проявление на мощта на организацията. Създаването на прото-държава беше успех за организацията и помогна да се създаде не само успешен начин за финансиране посредством събиране на данъци от местното население, но така се появи и един мит, който дълги години ще броди в Близкия изток. Дори без територия, ИД ще е опасност и държавите, участващи в международната коалиция, трябва да имат това предвид.

Швеция няма да приема шведи, били се за "Ислямска държава", но няма да ги лишава от гражданство

Шведският премиер Стефан Льовен заяви, че страната му няма да приеме обратно граждани, които са се били в Сирия на страната на "Ислямск...

Един от най-големите проблеми, с които ще се сблъскат тепърва множество страни, са не само завръщащите се бойци, но и техните семейства. Никой още не знае какво да се прави с жените и децата, блокирани в лагери в Мосул в Ирак и Ракка в Сирия. Територията на ИД беше разбита, но войната за умовете продължава, докато идеологията на групировката намира основи в несигурността в различни райони, породена от репресивни режими както е в Африка и Близкия изток, или неправилна вътрешна политика, какъвто е примерът от Европа.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари