Кои са страните с най-много болнични легла в света?

12366
Кои са страните с най-много болнични легла в света?
Снимка: Thinkstock

Броят на болничните легла на глава от населението е добър индикатор за ресурсите, които се отделят от здравната система в една страна за грижа към пациентите.

Монако, Япония и Южна Корея са трите страни, които имат най-голям брой болнични легла на глава от населението в целия свят. Техният капацитет е съответно 13,8, 13,3 и 11 легла на всеки 1000 души.

Япония е и сред страните с най-добро здравеопазване в света изобщо, като през 2000 г. е класирана на 10-то място. Здравното осигуряване в Япония е задължително за всеки гражданин, без значение дали вноските се правят от работодател или от специалната държавна осигурителна програма. Страната на изгряващото слънце разполага с едни от най-добре оборудваните с апаратура болници в света.

Водеща в Европа по брой болнични легла е Германия, където на 1000 души се падат по 8,3 легла. След Германия, в Европа следват Полша (6,6 легла на 1000 души) и Франция с нейните 6,3 легла на 1000 души.

По данни на Световната банка, България е с 6,4 болнични легла на 1000 души, което нарежда страната ни в златната среда в световен мащаб. В Румъния пък тази цифра е 6,1 души.

За сравнение, в САЩ има повече от два пъти по-малко легла на 1000 души, отколкото в България и Румъния – едва 2,9. А в Турция и Канада има 2,7 легла на 1000 души. Почти същото е положението и в повечето европейски страни, например в Ирландия.

От всичките страни, за които има данни за броя на болничните легла, най-лошо е положението в Афганистан и Египет, където се пада по половин легло на всеки 1000 души. 

Световен индекс на здравните системи за 2000 г. (2000 World Healthcare Index); Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОECD) – данни от 2014 г. ; Световната банка (World Bank).

Aвтор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари