Кой печели и кой губи от ограниченията на въздушния трафик над Беларус

4815
Кой печели и кой губи от ограниченията на въздушния трафик над Беларус
Снимка: Getty Images/Guliver

На 26 май влезе в сила забрана за полети между Киев и Минск. Столицата на Беларус беше най-популярният пункт за обмен по пътя към Украйна от Русия. Също така от сутринта на 26 май полетите от и до Беларус са ограничени от Канада, Швеция и Чехия. Какво очаква пътниците и авиокомпаниите във връзка с новите забрани?

През последните години Националното летище в Минск беше един от най-удобните центрове за руснаците да стигнат до столицата на Украйна. По време на пандемията руснаци започнаха да летят през Минск до Турция, Грузия и други страни, въздушният трафик с които беше затворен. Въпреки това, поради ситуацията със самолета на "Ryanair", този хъб очевидно също може да бъде затворен или работата му ще бъде значително ограничена, прогнозира ВВС.

Повече от дузина авиокомпании вече обявиха, че ще спрат да летят над територията на Беларус. Националният беларуски превозвач "Белавия" спря полети до Лондон, Париж, Вилнюс и украински градове поради забраните.

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) препоръча авиокомпаниите от ЕС, както и авиокомпаниите извън ЕС, да изградят маршрути, заобикалящи въздушното пространство на Беларус.

Руските авиокомпании, които все още могат да летят през територията на Беларус, могат да се възползват от тази ситуация. За руснаците, беларусите и други пътуването може да стане по-трудно и по-скъпо.

Три дни след инцидента със самолет на " Ryanair", който аварийно кацна в Минск след фалшив сигнал за бомба на борда, много авиокомпании решиха да не летят повече до Беларус или във въздушното пространство на страната.

До 25 май решението да не се лети над територията на Беларус беше взето, по-специално, от" European Air Baltic", "Air France", "Finn Air", "Wizz Air", както и от "Asia All Nippon Airways" и "Singapore Airlines".

Вечерта на 24 май, след срещата на върха, държавните глави на ЕС призоваха Съвета на ЕС да предприеме мерки за затваряне на въздушното пространство и достъпа до летищата за Беларус

В нощта на 26 май канадският външен министър Марк Гарно и министърът на транспорта Омар Алгабра издадоха съвместно изявление, в което препоръчаха на канадските авиокомпании да избягват полети във въздушното пространство на Беларус. Ограничението е формализирано чрез NOTAM - специално известие за всички оператори и собственици на самолети, регистрирани в Канада.

На 26 май Чехия спря работата на "Белавия" в страната. Решението е взето от Чешкия съвет за сигурност, съобщава порталът Novinky.cz.

Руският регулатор, Федералната агенция за въздушен транспорт, обяви на 24 май, че полетите на руските авиокомпании над Беларус се извършват в редовен режим.

"Русия няма да ограничава транзита на граждански самолети през Беларус до трети страни", каза "Интерфакс", позовавайки се на информиран източник.

Според "Eвроконтрол", наднационален орган, който обединява аеронавигационното обслужване на държави, най-често авиационното пространство на Беларус се пресича от "Belavia", "Aeroflot" и "Turkish Airlines" . Тези данни имат предвид само направленията в Европа или от точки в Европа до някъде другаде . Според министерството, 339 полета летят през страната само в тези посоки.

Няколко маршрута наведнъж, които най-често преминават над територията на Беларус, са свързани с Русия, по-специално това са полетите между Германия и Русия и Италия и Русия.

"Евроконтрол" заяви пред "Ройтерс", че след наложените забрани за полети над Беларус, 100 ежедневни полета от ЕС/Великобритания ще трябва да летят с 40 морски мили (приблизително 75 километра) повече.

"Авиокомпаниите, избягващи въздушното пространство на Беларус, може да се сблъскат с допълнителни разходи за време и гориво, в зависимост от маршрута. Това ще засегне в по-малка степен маршрутите на дълги разстояния", каза говорителят на министерството.

Според "Евроконтрол", цитиран от "Блумбърг", Беларус таксува авиокомпаниите от 245 евро (за самолет Airbus SE A320) до 770 евро (за супер голям A380) за използване на тяхното въздушно пространство. През 2019 г. Евроконтрол събра 85 милиона евро такси за аеронавигация от името на Беларус.

Според директора на консултантската компания "Friendly Avia Support "Александър Ланецки, след забраната за полети над Беларус за европейските авиокомпании страната може да загуби до половината от таксите за въздушен транзит. Също така според него Белавия може да загуби половината от приходите си, които през 2020 г. възлизат на 210 милиона долара.

От своя страна Валериан Грод, заместник генерален директор на държавното предприятие "Белаеронавигация", каза пред Интерфакс, че средно 395-400 самолета преминават през въздушното пространство на страната на ден в началото на седмицата (от понеделник до сряда) и до края на седмицата броят им се увеличава до 500. Според него на 24 май 402 самолета са прекосили въздушното пространство на Беларус - тоест трафикът леко е намалял.

В същото време полетите до Литва съставляват само "малък процент от трафика" през въздушното пространство на Беларус, казва Грод. Той оценява загубата на въздушен трафик поради отказа на редица авиокомпании да използват въздушното пространство на Беларус на около 5%.

"Беларуските самолети ще летят в неутрално пространство, ако ЕС не приеме самолетите на "Белавия", заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.

"Ще летим в неутралните пространства на Средиземно море, Балтийско море, никой няма да ни забранява да правим това", заяви Лукашенко в парламента в сряда.

Решението за прекратяване на полетите между Украйна и Беларус влезе в сила в 00:00 часа на 26 май. Украинската държавна гранична служба получи указание да не допуска пътници, пътуващи от/до Беларус на митническите пунктове на летищата.

"Ситуацията с принудителното кацане на самолет на "Ryanair" в Минск е нарушение на Конвенцията за международната гражданска авиация. Решението на нашето правителство е насочено към осигуряване на безопасността на полетите и пътниците", заяви министър-председателят на Украйна Денис Шмихал.

В тази връзка "Белавия" отмени полети до/от Киев, Лвов, Одеса и Харков от 26 май до 25 август.

Русия спря полети с Украйна през 2014 г. Оттогава много руснаци пътуват до Украйна с трансфер в Минск. В края на 2020 г. летище Минск нарече Киев една от най-натоварените си дестинации.

Забраната за полети от Украйна до Беларус ще доведе до намаляване на пътническия трафик и съответно доходите на летището в Киев (Жуляни) с 10%.

"Но, както каза Дон Корлеоне, що се отнася до честта на семейството, парите тук са неподходящи", каза Денис Костржевски, ръководител на борда на директорите на летището.

Той уточни, че този месец летището в Киев очаква 3-4 хиляди пътници от Минск. Преди карантината месечният им поток е бил 10-12 хиляди, а в пика - до 15 хиляди пътници на месец.

Според изпълнителния директор на агенция "Aviaport" Олег Пантелеев, "Белавия" е контролирала значителна част от транзита между пунктовете в Русия и пунктовете в Европа, включително Украйна и Грузия, където няма директни полети от Русия, както и транзит до курорти в Турция и Египет.

"Белавия" продължава да обслужва тези посоки, но ние изхождаме от факта, че както до Турция, така и до Египет те ще трябва да летят през Русия, заобикаляйки източно от Украйна (Украйна ограничи достъпа до въздушното пространство над източната част на страната през 2014 г.). Това намалява възможността да предлагаме най-атрактивните цени", казва Пантелеев.

В тази ситуация руските авиокомпании теоретично могат да се възползват от забраната, ако ограниченията, наложени на Беларус, са в сила, докато забраната за полети до Европа поради Covid ще бъде облекчена (сега само повечето полети за товари и пътници са достъпни за повечето страни).

Това се дължи на факта, че пътниците ще трябва да избират по-скъпи директни полети поради липсата на опции с връзка в Минск.

"Бих казал, че при настоящите обеми на трафика за руските пътници и руските авиокомпании тази ситуация едва ли е значителна. Със същата Украйна сега потокът далеч не е висок поради скритите ограничения за влизане, потока на гражданите от Украйна до Русия е много незначително. Разбира се, за тези, които трябва да отидат до Киев, въздушният маршрут е сериозно сложен", каза Пантелеев.

През април 2021 г. Русия ограничи директните полети с Турция поради влошената епидемиологична ситуация. Единственият достъпен град е Истанбул, който се превърна в популярен център за руски транзитни пътници през 2020 г. От Москва обаче, има само 4 полета седмично. И Минск, и Истанбул са на разположение на руснаците, но сега ролята им на центрове за полети до Европа е рязко намалена, казва Олег Пантелеев.

Полша затвори въздушното си пространство за самолети на Беларус

В сряда Полша въведе забрана беларуски самолети да използват въздушното й пространство като част от санкциите на целия ЕС, договорени т...

Литва стана една от първите страни, които всъщност затвориха въздушния трафик с Беларус.

На 25 май влезе в сила забрана за приемане на литовските летища и отпътуване от тях на самолети, които пресичат въздушното пространство на Беларус по маршрута.

Според правителството забраната ще засегне 26 полета до / от Литва на ден.

Според "Евроконтрол" полетът Минск-Вилнюс е бил на второ място по дневна честота - от всичко, което е пресичало въздушното пространство на Беларус.

Вечерта на 25 май латвийското правителство наложи ограничение за използването на въздушното пространство на Латвия и латвийските летища за въздушни превозвачи, регистрирани в Беларус. Правата на латвийските самолети да използват беларуското въздушно пространство и летищата също са ограничени.

Правителственият указ също предвижда, че латвийските летища няма да обслужват самолети на други страни, които използват въздушното пространство на Беларус по своя полетен маршрут.

Стефан Тафров: България трябва да избягва сътрудничеството с режима в Беларус

Българските власти трябва да ограничат икономическото сътрудничество с компании от Беларус, тъй като това е индиректна подкрепа за един...

Това означава, че латвийското министерство на транспорта ще спре разрешението за полети на "Belavia" и няма да издава разрешения за нередовни полети на беларуски превозвачи. Решението влезе в сила незабавно.

Латвийската агенция за гражданско въздухоплаване е извършила оценка на риска от въздушния трафик въздушното пространство на Беларус и го определи като опасно за гражданската авиация. Правителството обаче е наредило на агенцията да извърши друга такава оценка. Съответно забраните ще останат в сила, докато латвийските авиационни власти не признаят въздушното пространство на Беларус като безопасно.

Латвийският министър на транспорта Талис Линкайтс заяви, че преди пандемията полетът Рига-Минск е бил един от най-търсените. За този летен сезон "AirBaltic" планира да предложи до три полета седмично между Рига и Минск.

"След като научи за решението на латвийското правителство и официалните препоръки на Латвийската администрация за гражданска авиация, латвийската авиокомпания "AirBaltic" обявява спиране на всички полети от Рига до Минск от 27 май 2021 г. до допълнително известие", се казва на уебсайта на "AirBaltic".

Вечерта на 25 май шведската транспортна агенция реши временно да отмени разрешението за въздушен трафик между Швеция и Беларус за компанията "Belavia", следва от изявлението на агенцията.

На 26 май "Белавия" също отмени полети до Рига и Стокхолм.

И приятелката на Протасевич е задържана в Беларус

Руската приятелка на беларуския дисидент и журналист Роман Протасевич, също е разследвана за престъпления, извършени през 2020 година. ...

Франция и Великобритания още по-рано отнеха разрешението за полети на националния превозвач на Беларус "Белавия" до техните страни. Британският министър на транспорта Грант Шапс заяви в понеделник, че е спрял разрешението на "Белавия" за ежедневни полети до летище "Гатуик" в Лондон, а също така е разпоредил британските самолети да продължат да избягват въздушното пространство на Беларус.

Френската авиокомпания "Air France" обяви спиране на полетите през въздушното пространство на Беларус. Това решение ще остане в сила "до допълнително известие".

Френският министър-делегат за транспорта Жан-Батист Гебари обяви, че властите са спрели разрешението на "Белавия" да лети. Той също така призова авиокомпаниите, опериращи в страната, да спрат да летят над Беларус в името на безопасността на пътниците.

"Белавия" спря полети до Париж и Лондон до 30 октомври.

На 25 май белоруският блогър Антон Мотолко публикува документ, от който следва, че "Белавия" съкращава половината от служителите си след ограниченията на европейските държави. "Е, служители на" Белавия ", може би все пак става дума за стачка?", написа той в своя телеграмен канал.

"Белавия" потвърди, че компанията е принудена да "оптимизира броя на персонала", но не се очакват масови съкращения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари