"Коммерсант": Постоянните опити за демонизиране на Русия

2054
"Коммерсант": Постоянните опити за демонизиране на Русия
Снимка: iStock

Българските власти изгониха от страната двама служители на руското посолство. Причината беше нов шпионски скандал, в който на Москва бе отредена главната роля. Миналия четвъртък се проведе специална операция за "залавяне на чуждестранни агенти". По делото има шестима заподозрени - бивши и настоящи български държавни служители и военнослужещи, включително работещи в Министерството на отбраната. Твърди се, че са събирали информация за САЩ, Европейския съюз и НАТО. В Руската федерация отричат участие по случая. Руското посолство в София нарече експулсирането на дипломатите "неразумен демарш на българските власти". А руското външно министерство вече обяви готовността си да предприеме огледални мерки, обобщават в редакцията на вестник "Коммерсант" в статия по темата, озаглавена "Постоянните опити за демонизиране на Русия", представена от агенция Фокус.

МВнР на България обяви в понеделник двама служители на руското посолство в София за персона нон грата. Дадени са им 72 часа да напуснат страната. Става дума за Александър Зинкин и Максим Рибкин, които са получили документи с печат "НАТО - секретно" от лица, шпиониращи в полза на Руската федерация. Изгонването на дипломати бе обявено още в събота от премиера Бойко Борисов.

Анализ: Шпионският скандал замъглява картината, а не я осветлява

Самият жанр „шпионски скандал“ е понятие, което замъглява картината, отколкото да я осветлява. Това заяви политологът Антон...

Руското външно министерство обяви в понеделник, че е готово да предприеме ответни мерки. "Ако България предприеме недружелюбни стъпки към Русия, тогава, разбира се, те трябва да разберат, че ще има реципрочни стъпки от наша страна", предупреди заместник-външният министър на Русия Александър Грушко още преди да се чуе новината от София.

Миналият петък бе съобщено, че в България е разкрита агентска мрежа, работеща за Русия. Подробности обвеи представителят на българската прокуратура Сийка Милева. Според нея лидер на групата е бивш високопоставен служител на военното разузнаване, който се явява по делото като "резидент". "Получил е военното си образование в България и в чужбина, а също така завършва разузнавателното училище в Москва, известно като ГРУ", обясни Милева. Останалите заподозрени са бивши и настоящи военни и държавни служители в различни български институции.

Подробности за целите на групата бяха представени във видеоклип в YouTube, изготвен от прокуратурата. По-специално, "резидентът" е отговорен за вербуването на лица, които са имали достъп до класифицирана информация за България, ЕС и НАТО. Съобщава се, че чуждестранни агенти са копирали информация от офис компютрите на Министерството на отбраната. Според прокуратурата става въпрос за информация за политиката на ЕС спрямо Руската федерация, Украйна и Беларус, за данни, свързани с американското разузнаване, за темите на срещите на представители на България с представители на САЩ, Великобритания и Германия , както и за операциите на НАТО и решенията, взети в различни комитети на Алианса.

Според български медии, позовавайки се на източници, "резидентът" е 74-годишният полковник от запаса Иван Илиев, който до 2016 г. е заемал една от водещите позиции във военното разузнаване.

Друг възможен участник в мрежата, според съобщения в медиите, е ръководителят на тайната служба на българския парламент Любомир Медаров. В същото време съпругата на Илиев твърди, че е действала като посредник между "резидента" и служителите на руското посолство, на които е предавала информация и от които е взимала парите. Видеото отбелязва, че тя има гражданство на България и Руската федерация и "се ползва с доверието на руските дипломати". Също така бяха показани кадри, в които е записано посещението на съпругата на "резидента" в руското посолство в София.

Гешев уведоми Захариева за двама руски дипломати, извършвали шпионаж

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност, несъвм...

Самата спецоперация се проведе на 18 март. Агентите на ДАНС са претърсили апартаментите на заподозрените, а служителите на МВР дори са блокирали магистралата, водеща към град Пловдив. Един от заподозрените се опитал да избяга по време на операцията, но е бил заловен тъкмо пред руското посолство.

В понеделник българският окръжен военен съд задържа в ареста петима от шестимата заподозрени агенти. Решението беше взето на среща, която започна в неделя и продължи цяла нощ. Един от заподозрените признал и поради това бил освободен под гаранция.

Дипломатическата мисия на Руската федерация в България заяви, че не е замесена в случая. "В контекста на усложняването на международната обстановка е очевидно, че "безмилостните опити да забият клин в руско-българския диалог и за пореден път да демонизират страната ни са очевидни", се посочва в изявление на посолството в социалната мрежа "Фейсбук". "Надяваме се, че в очакване на решението на съда по това дело, спекулациите относно предполагаемото участие на Русия в разузнавателни дейности срещу интересите на България ще бъдат прекратени", се казва още в съобщението.

САЩ и НАТО обаче вече застанаха на страната на България.

"Напълно подкрепяме работата на нашия съюзник България в борбата с руските злонамерени действия на българска територия ", заяви в понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

След шпионския скандал: Да се направи одит на Министерство на отбраната и да покажем, че правилно охраняваме информация

„България е НАТО. Ние участваме там равноправно с всички държави и никой не може да каже, че България е по-малко надежден партньо...

"Ние следим отблизо разследването в България за предполагаемата руска шпионска мрежа. САЩ категорично подкрепят суверенитета на България и са на страната на България, която се изправя срещу тези враждебни действия на нейна територия", заяви в "Туитър" ръководителят на пресслужбата на американското външно министерство Нед Прайс.

София не за първи път разследва случаи на шпионаж от Руската федерация. Поради подозрения за подобни дейности, през септември 2020 г. Министерството на външните работи на страната изгони от страната двама служители на руската търговска мисия. Москва отговори с огледална мярка. По това време руското посолство в България нарече експлулсирането неоправдано. През декември 2020 г. София обяви и руския военен аташе за персона нон грата - българската прокуратура го заподозря в събиране на военна информация. В отговор Москва обяви помощник-военния аташе в българското посолство за персона нон грата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари