Кристалина Георгиева: Време е за дълбока промяна на икономиката

6741
Кристалина Георгиева: Време е за дълбока промяна на икономиката
Снимка: Getty Images

Световната икономика трябва да се трансформира – да намери нови източници на развитие и начини за печалба. Въглеродната и индустриализирана икономика трябва да стане дигитална – по-чиста и по-умна. Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в предаването "Говори сега" по БНТ.

"В живота си видях много страни в отчайващо състояние, при които условията на живот стават по-добри. В по-голямата си част светът върви към по-добро, въпреки че има връщания, завои и дори най-страшното – войни, които прекъсват развитието."

Кристалина Георгиева с предупреждение за разлики между богати и бедни страни след пандемията

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди за "опасни различия" между богатите и развив...

Георгиева даде пример с държави, които са били бедни и сега минават за богати – Швеция и Финландия. Общото между тях е уважението към закона, много добра система на образование и добра инфраструктура, което днес включва и дигитална инфраструктура. За всяка страна, която иска да стане по-богата, тези 3 условия трябва да са налице, категорична е Георгиева.

Нов път за световната икономика

Според нея пандемията е предизвикала отрезвяване в света по въпроса с климатичните промени. "Осъзнахме колко сме взаимозависими и колко сме зависими от майката природа. Светът макар и трудно намира общи решения и ще може да се пребори с големите си предизвикателства.

Георгиева смята, че проблемите, през които преминава света през последните години, са шанс да се коригира траекторията на икономическото развитие. През изминалите столетия индустриализацията неимоверно подобри условията на живот по света и създаде икономически растеж. Светът трябва да продължи да расте, да има работни места, но да го прави като рециклира и използва повторно употребяваните ресурси. Траекторията трябва да се промени от високо въглеводородно развитие към нисковъглеродно такова с използване на много повече възобновяема енергия и с повече внимание какво консумираме и защо. Подобно на индустриалната революция, тази трансформация ще доведе до нов цикъл на развитие. Съчетана с дигитализацията тя може да бъде тласък за подобряване на условията за живот по света.  

За да се случи всичко това, светът трябва да вземе трудни решения. Едно от тях е да се сложи цена на въглеводородните емисии и тя да расте. По данни на МВФ средната цена е 3 долара на тон. До края на десетилетието трябва да стане поне 75 долара на тон. Трудно решение, защото се посреща със съпротива. Затова е важно да се направи умно – канадците и шведите го правят умно – генерират доходи, които превръщат в социална подкрепата. Така запазват подкрепата за населението си за това, което трябва да се направи, каза още Георгиева.

Второто трудно решение е да се инвестира в повече и по-бързо в преструктуриране на икономиката, така че данъците, които плащат хората, да отиват не за асфалт и цимент, а за "умни" сгради, по-добри възможности за свързване с интернет, така че повече работа от вкъщи да се върши. Тези инвестиции са много важни и за България, за щастие ЕС предоставя големи възможности за страната да се трансформира.

Кристалина Георгиева: Ваксинирането ще помогне на икономиките по света да се възстановят по-бързо от кризата

Ваксинирането тази година и вероятно догодина е икономическа политика. Най-бързият начин да се ускори растежът в една страна е да се ва...

Третото, без което не можем, да сме чувствителни към това, че някои хора и части от икономиката страдат повече от такава трансформация, а други – печелят. Трябва да се изравни печалбата и загубата, да има справедлива трансформация. Не може да е за сметка на миньора, който си губи работата."

Управляващият директор на МВФ добави, че Фондът предлага и развива решения на проблема защо някои страни привличат повече ресурси, а други – по-малко. Първото условие да отидат повече инвестиции е вътре да има уважение към закона, прозрачни договори, да няма корупция. МВФ подкрепя тези политики.

Освен това се стремим да има данъчна система в света, която да дава по-справедливо разпределение на приходите от данъци. Подкрепяме налагането на универсален корпоративен данък – да има справедливо облагане на дигиталните услуги и да не се получава така, че компанията-майка да получава приходите", заяви бившият еврокомисар.

Ако намерим пътя за по-справедливо разпределение на финансовия ресурс на планетата, ще има повече възможности за развитие. Това може да стане, ако страните имат воля да създадат такава обстановка за инвестиране, коментира тя.

Борбата с пандемията

Видяхме изключителна възможност на учените да намерят решение на проблем, който беше нов за тях. За много кратко време се появиха много ваксини, които ни позволяват да овладеем пандемията и да дадем отново възможност на хората да живеят нормално.

Кристалина Георгиева предлага международна долна граница на цените за въглерода

Изпълнителният директор на Mеждународния валутен фонд Кристалина Георгиева призова за приемане на "международна долна граница на ценит...

Изключително бързо се предприеха действия да се спре упадъка на световната икономика, да се предотврати един тотален крах. Това беше криза, каквато не е имало – съзнателно казахме на производителите да не произвеждат, а на потребителите – да не потребяват. Поставихме икономиката в замразено състояние.

В същото време много бързо и много гъвкаво се дадоха финансови помощи на бизнеса и на хората, за да продължат да функционират в тази много странна обстановка. По думите ѝ тази координирана дейност е гигантска по своите мащаби – държавите и международните организации са дали около 16 трилиона долара, така че бизнесите да продължат работят, а потребителите да купуват нужното, за да преживяват.

"Емитирането на 650 милиарда долара беше общо решение. Случи се с над 95% от гласовете на нашите членове в рамките на много кратко време", каза още тя. Така били подпомогнати по-слабите членове на МВФ.

Ние, българите, сме като всички останали – имаме прекрасни моменти, но и национални трагедии. Надявам се, че България отново ще бъде страна, в която децата ще искат да живеят там, където са се родили, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари