Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонският въпрос се заплита: Не е тайна, че Орбан спонсорира Мицкоски

20 май 2024, 10:47 часа • 11331 прочитания

"Християн Мицкоски изпълнява заповедите на спонсорите си". Такъв е изводът на гръцки анализ, публикуван в гръцкото издание Kathimerini, чийто автор е Ставрос Цимас.

Гръцкият анализ идва в контекста на международния скандал, който се заформи след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Гордана Силяновска - Давкова, която отказа да нарече Северна Македония с конституционното й име, както и продължението от страна на лидера на ВМРО-ДПМНЕ, че ще нарича страната си, както иска. 

В анализа си авторът разглежда кой е спонсорът на Мицкоски, в каква посока върви партията на македонския кандидат-премиер и защо Европа изчаква.

Предвид всичко това може само да допълним, че Македонският въпрос, особено след изборите в югозападната ни съседка, определено става все по-заплетен и по-заплетен.  

Тайният спорсор на Мицкоски

Как Мицкоски е насърчен да се противопостави на Запада, към който уж иска да принадлежи? Западни дипломати казват, че има хора, които желаят Северна Македония никога да не се присъедини към ЕС и че е отчуждена от НАТО, като не посочват Русия и Сърбия, се посочва в анализа. 

Не е тайна, че унгарският премиер Виктор Орбан, все по-автократичен и проруски настроен, подпомага финансово ВМРО-ДПМНЕ. Тук авторът припомня, че именно Орбан предостави убежище на опозорения Груевски, който е изправен пред обвинения в корупция в Скопие.

Български анализатори смятат, че Русия, Унгария и Сърбия не биха искали нищо повече от това да приветстват Северна Македония като четвърта членка на своята ос. 

Западни дипломати казват, че дори Мицкоски да е искал да се дистанцира от Груевски, има няколко депутати в неговата партия, чиято лоялност е предимно към бившия лидер, а не към него. ОЩЕ: Гръцки медии: Скопие задълбочава разрива с Атина

Вече няма илюзии за ВМРО-ДПМНЕ

Подпалващите изявления на Християн Мицкоски, победителят на парламентарните избори в Северна Македония на 8 май, разсеяха илюзията, че неговата партия ВМРО-ДПМНЕ, ядрото на триумфалната дясноцентристка коалиция, е модерна европейска дясноцентристка партия, а не националистическа популистка формация, ръководена от неговия предшественик Никола Груевски, смята още авторът на статията. 

Кандидат-премиерът направи декларации като "Ще наричам страната си както искам" и "ако не им харесва на гърците, да отидат в Хага", тоест в Международния съд. . Той изглежда се наслаждава на това, че се противопоставя на предупрежденията на Атина, но също и на други западни страни да спазва ангажиментите на страната по Споразумението от Преспа от 2018 г. ОЩЕ: Джафери: Задължително е Северна Македония да продължи по европейския път

Мицотакис избра да спазва споразумението

Споразумението сложи край на десетилетия на спорове между двете страни за името "Македония" и според което "Република Македония" стана "Северна Македония". То беше подписано от други правителства, различни от управляващите в момента. Консервативната опозиция в двете страни не го подкрепи, но докато гръцкият премиер Кириакос Мицотакис избра да го спазва, Мицкоски не даде да се разбере дали ще го направи.

Европа изчаква

Досега и въпреки строгите предупреждения повечето западни страни изглеждат готови да дадат на Мицкоски малко време да се излее, за да задоволи "патриотизма" на своята партийна база, преди да се захванат, колкото е възможно по-сериозно с въпроса.

Но ескалацията на реториката на Мицкоски изненада колегите му от НАТО, които гледат с тревога на вероятността от ново напрежение на Балканите. ОЩЕ: НАТО напомни: Преспанският договор проправи пътя на РСМ към алианса

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес