Михаел Рот: Европейският съюз изгуби много време на Западните Балкани

2535
Михаел Рот: Европейският съюз изгуби много време на Западните Балкани
Снимка: iStock/Guliver

Европейският съюз проигра много време и доверие на Западните Балкани. Ако иска да победи в конкуренцията с Русия и Китай, трябва да възроди перспективата за членство по такъв начин, че кандидатите веднага да усетят част от придобивките от членството в ЕС. Това написа председателят на комисията по външна политика в германския Бундестаг Михаел Рот в авторски материал за „Ди Цайт“, цитиран от БГНЕС.

Според него, Европа трябва да предприеме решителни стъпки, за да покаже, че сътрудничеството с либералните демокрации е много по-привлекателно и по-устойчиво от сътрудничеството с авторитарните режими. Рунската агресия срещу Украйна разбуди ЕС от неговия дълбок геополитически сън и го накара „повторно да отвори един от своите най-успешни инструменти – политиката на разширяване“.

Докладчик на Европарламента: Черна гора може да отбележи регрес за ЕС

Оставам на предишната си позиция, че правителство с Демократичния фронт (ДФ) няма да получи подкрепата на Европейския съюз (ЕС), каза д...

Тази политика беше „двигател на мира, демокрацията, върховенството на правото и благосъстоянието в Европа и сега е моментът последователно да продължим тази успешна история както в Източна Европа, така и на Западните Балкани", пише Рот.

„Връщането на войната в Европа ни накара да разберем, че стабилизацията и интеграцията на нашите източни и югоизточни съседи е преди всичко в наш интерес. Затова процесът на разширяване трябва да се реформира по такъв начин, че хората от държавите-кандидати, дори и преди формалното членство, постехенно да започнат да печелят от предимствата на ЕС“, подчерта Рот.

Той посочи, че шест предложения могат да послужат като насоки за такава реформа на присъединителния процес, чрез която страните-кандидатки да се интегрират поетапно в структурите на ЕС още преди формалното членство.

На първо място, представители на държавите кандидатки, които в рамките на преговорите са постигнали задоволителен напредък в областта на демокрацията, върховенството на закона и доброто управление, сега трябва редовно да присъстват на заседанията на Европейския съвет и избрани заседания на Съвета на министрите на ЕС, а решението за това следва да бъде прието с квалифицирано решение на Съвета на ЕС и Европейския парламент по препоръка на Европейската комисия.

Още преди присъединяването ЕС трябва да си сътрудничи още по-тясно със страните кандидатки във важни области като сигурност, енергетика и инфраструктура, смята Рот. С оглед настъпването на зимата е необходимо да се осигури снабдяването с енергия на региона, а постепенният достъп до общия европейски пазар би бил примамлив стимул за кандидатите по пътя им към ЕС.

ЕС отпуска милиарди за Западните Балкани - мярка срещу влиянието на Русия

Европейската комисия смята да инвестира до 9 милиарда евро в икономиките на Западните Балкани и да привлече частни инвестиции в размер ...

Според Рот, в подкрепа на усилията за интеграция предприсъединителната помощ трябва да се увеличи значително, за да се запълнят празнините в инвестициите и да се намали привлекателността на китайските заеми. Едно от предложенията е членовете на ЕС да поемат "шефство" над отделните държави кандидатки, за да наблюдават и подкрепят отблизо технически и политически европейския им път.

Рот смята, че решението за започване на процеса на присъединяване и отваряне или затваряне на преговорни глави в бъдеще в Съвета на ЕС трябва да се взема с квалифицирано мнозинство, вместо с консенсус, както досега. В текста германският политик предупреждава, че „на Западните Балкани бушува неумолима системна конкуренция между либералната демокрация и авторитарните режими на Русия и Китай“.

„Заради липсата на готовност и колебливостта на ЕС се създаде политически и икономически вакуум, в който решително навлязоха други актьори, които не само отхвърлят ценностите и интересите на ЕС, но и се борят срещу тях.“

Между тези актьори Русия подтиква към размирици с цел дестабилизиране на Западните Балкани, като по този начин бъде спряна по-нататъшната европейска интеграция на региона. „А там, където ЕС не прави достатъчно или го прави твърде късно, Путин се представя като спасител в беда, например при доставките на енергия“, пише Рот.

Целта на Китай, от друга страна, е да разшири своето влияние на Западните Балкани посредством изграждане на икономически връзки, особено с помощта на големи инвестиции в областта на инфраструктурата.

Боби Бобев: Няма да има "буря" и втори фронт на войната в Украйна в Косово

На 31 юли 2022 г. възникна напрежение по границата между Сърбия и Косово. Стигна се до блокада край един от пункта "Ярине" на границата...

В същото време, обаче, обещанията и реалността рядко съвпадат, тъй като много от обявените проекти никога не се реализират или се реализират много бавно. Освен това икономическите ползи от проекти, финансирани от китайски банки и реализирани от китайски компании с китайски работници и китайски материали, са под голям въпрос, смята Рот.

Според него, ЕС не трябва да бяга от тази конкуренция, ако иска да покаже на държавите от Западните Балкани, че сътрудничеството с либералните демокрации в крайна сметка е по-печелившо от сътрудничеството с авторитарните режими.

„Предложената реформа ще доведе до постепенен процес на присъединяване, който ще направи дългия път по-привлекателен и ще обвърже по-силно страните от Западните Балкани с ЕС, а няма да смекчи строгите критерии за членство“, подчертава Рот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари