На колко фронта и срещу кого да застане Турция?

4664
На колко фронта и срещу кого да застане Турция?
Снимка: Pixabay

Въпреки че всички погледи са вперени в операция "Маслинова клонка" на Турция в Сирия, температурата се покачва в Егейско и Средиземно море, пише Селин Насъ за Hürriyet Daily News, цитиран от БГНЕС.

На 10 февруари турският флот блокира сондажен кораб, работещ по договор с италианската енергийна компания ENI, който търси газ край бреговете на гръцки Кипър. Само три дни по-късно турски и гръцки плавателни съдове за брегова охрана застанаха едни срещу други при островите Кардак (Имиа). Двете страни стигнаха на ръба на войната в тази област преди 22 години.

Чавушоглу: Разбрахме се Турция и САЩ да нормализират отношенията

Турция и САЩ са се разбрали, че е необходимо да нормализират отношенията помежду си, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу с...

"Можем да се бием както в Африн, така и в Егейско море", каза началникът на генералния щаб Хулуси Акар, като ни напомни за "Стратегията за военни действия 2.5" на дипломата ветеран Шюкрю Елекдаг, предложена през 1994 г. Тогава Елекдаг подчерта многостранните заплахи пред Турция и посъветва правителството да разработи стратегия за отбрана, способна да води война на 2.5 фронта: На запад срещу Гърция, на юг срещу Сирия и у дома срещу ПКК.

Разбира се, когато се разглежда днешната международна политическа среда, балансите на силата, връзките на съюзите, както и социално-политическата трансформация, която Турция преживява, светът и действащите лица се промениха. Независимо от това, все още е възможно да се правят паралели с 90-те години на миналия век, когато се оценява подходът на Турция към настоящите предизвикателства.

Днес Турция отново се стреми към ориентирана към сигурността външна политика, придавайки тежест на твърдата сила в решаването на политически конфликти. Подобно на 90-те години, придобиването на автономия и самодостатъчност на Турция по въпросите на отбраната и сигурността придоби особено значение, особено във време, когато Анкара сериозно оспори ангажимента на НАТО за нейната защита срещу регионалните заплахи.

За Турция противодействието на заплахата от ПКК е толкова важно сега, както през 90-те години. Това, което се промени обаче, е, че САЩ и Европа открито подкрепят тази групировка, за да подкопаят Турция. Недвусмисленият отговор на Запада за опита за преврат от юли 2016 г. и връзките между НАТО и някои от превратаджиите разрушиха доверието на Турция в Алианса, така че Анкара възприема истинската заплаха, която не произтича от Юга, а от Запада.

Туск: Турция да не заплашва страните от ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Турция да избягва заплахите или действията против която и да било държава членка...

Следователно, за да се предотврати формирането на кюрдски коридор по границите, Анкара избра да се присъедини към Русия и Иран, защото тези страни са се доказали като по-гъвкави по отношение на плановете на Турция да облекчи загрижеността си поради кюрдите в сравнение със САЩ, въпреки че те в ярък контраст с Турция, подкрепят Башар Асад в Сирия.

Друг различен фактор са връзките на Анкара с Израел. Засилването на военните контакти между Турция и Израел в средата на 90-те години, особено когато Анкара се сблъска с проблеми с доставките във Вашингтон и Берлин, точно както днес, осигури на Анкара възпираща сила и стратегическо предимство пред съперниците й и също допринесе за подобряване на връзките Вашингтон.

Днес обаче между Турция и Израел вее студен вятър поради подкрепата на Израел на движението за независимост на Арбил.

Досега Израел е неутрален за сирийските кюрди. От началото на сирийската война, Израел счита Иран за основна заплаха. След като Израел свали ирански дрон, който влезе в неговото въздушно пространство миналата седмица, той организира операция в Сирия, само за да стане свидетел как един от неговите F-16 беше свален от Дамаск. Инцидентът доведе Израел и Иран изправени един срещу друг, увеличавайки риска конфликтът в региона да се разпространи на нови фронтове.

Турция прояви желание да работи за безвизов режим с ЕС

Антитерористичните закони на Турция могат да бъдат променени предвид факта, че страната постепенно се справя с последиците от неуспешни...

Всъщност, доскоро Анкара също изразяваше притеснения от "персийския експанзионизъм", отнасящ се до нарастващата сила на Иран - неин съсед и съперник. Въпреки това "кюрдски коридор", достигащ до Средиземно море, остава по-голяма заплаха в очите на Анкара.

Тъй като пространството за маневриране в Сирия става все по-малко, конкуренцията се изостря. САЩ, които наблегнаха на противопоставянето срещу Иран и намерението на Русия да запази Асад на власт, вероятно ще се сблъскат в някакъв момент, ако Русия не убеди Дамаск да обуздае иранската сила - задача, за която имаме всички основания да се съмняваме поради волята и капацитета на Русия.

Ако това се случи, човек се пита къде ще стои Турция, особено ако Иран и Асад, подобно на САЩ, подкрепят кюрдите в Африн, тъй като Русия работи за предоставяне на конституционни гаранции на сирийските кюрди по отношение на автономията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари