Напук на руските очаквания: Войната създава по-силна Украйна и съживява Запада

15043
Напук на руските очаквания: Войната създава по-силна Украйна и съживява Запада
Снимка: Getty Images

Войната на руския президент Владимир Путин създава точно обратното на това, което той планираше: по-слаба Русия, по-силна Украйна и съживен Запад. Това се казва в анализ, написан за Центъра за анализ на европейските политики от посланик Кърт Волкерис, предава БГНЕС. Водещ експерт по външната и националната политика на сигурността на САЩ, той е специален представител на САЩ за преговорите с Украйна от 2017-2019 г., и посланик на САЩ в НАТО от 2008-2009 г.

Предстоят дълги, тежки и смъртоносни дни и седмици, в които Украйна ще бъде подложена на руска агресия. Пакетът от 20,4 милиарда долара допълнителна военна помощ, предложен от президента Байдън и координиран със съюзниците директно от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, е отчаяно необходим. Твърде рано е Украйна да празнува победата си, тъй като най-трудната част тепърва предстои.

Свършва ли магията на Путин върху европейските му крайнодесни поклонници?

От много години насам радикалните десни политици в Европа проявяват поразително топло отношение към Русия на Владимир Путин. Ще се пром...

И все пак вече може със сигурност да заявим, че Украйна ще победи, което означава, че ще оцелее като суверенна, независима и развиваща се европейска държава, и Русия ще бъде принудена да прекрати своята агресия. Кремъл не може да унищожи цяла Украйна и нейния народ, а украинците ще продължат да се бият. Руските сили нямат никакъв напредък в Източна Украйна, няма и изгледи отново да бъдат заплаха за Киев.

Владимир Путин пък не може безкрайно да се противопоставя на комбинирания натиск от неуспешна военна операция в Украйна и сриващата се руска икономика, страдаща от масивните санкции и нарастващата изолация на Русия от световната икономика. Имайки предвид тези основни опорни точки, не е трудно да се видят тектоничните промени, които следват от безсмислената война на Путин.

Първо, Русия ще бъде глобален играч докато Путин е на власт и/или руските сили са в Украйна. Санкциите няма да бъдат отменени; Европа наистина ще забрани покупките на руски петрол и газ (макар и недостатъчно бързо); западните компании ще продължават да напускат Русия и няма да се върнат; достъпът на страната до ключови технологии и някои ключови сектори на вноса ще бъде прекратен; Русия няма да бъде желан партньор за международни събития; нейните военни и цивилни лидери ще бъдат обвинени във военни престъпления пред международни трибунали.

Лъжите и бруталността на Русия при воденето на тази непредизвикана война разбиха доверието и готовността на редица демократични държави да правят бизнес с Русия. Икономиката й ще се свие с поне 10% тази година и вероятно с повече през 2023 г., тъй като приходите от петрол и газ намаляват значително. Русия ще бъде изолирана и авторитарна държава с малко възможности.

Второ, Украйна най-накрая ще бъде разглеждана като легитимна и достойна европейска държава. Нейните стремежи вече няма да бъдат отхвърлени, защото е „постсъветска“, страда от „ендемична корупция“, или има „липса на реформи“. Решителността на украинския народ, доблестта на неговите войници, изобретателността на неговите лидери и силата на неговата идентичност като европейска демокрация доведоха до цялостна промяна във възприятията в Европа и Америка. Сега всички разбират, че Украйна е една от нас.

Вместо да се спаси от НАТО, Русия си навлече нови членове на Алианса

В Латвия започнаха мащабни военни учения с участието на войски на НАТО. На 18 април започна първия етап от програмата Namejs 2022. Осве...

Трето, Европейският съюз, Съединените щати и други страни ще участват в съвместна мащабна програма за следвоенно възстановяване на Украйна. Тези средства не просто ще възстановят Украйна до предвоенното й състояние, но ще изградят по-добра Украйна. Тя ще има модерна и насочена към запад инфраструктура, по-мащабна дигитализация, интегрирана енергетика, селско стопанство и логистика със Запада, а законодателството и регулациите ще изравнят икономиката на Украйна с тази на ЕС. Това, разбира се, ще отнеме години – но не толкова години, колкото 30-те, които вече са изминали от възстановяването на независимостта на Украйна.

Четвърто, промяната в нагласите и реалната промяна в украинската икономика ще позиционират Украйна по пътя й към ЕС. Съветът на ЕС вече поиска от Комисията съвет относно предоставянето на статут на кандидат-членка, и тя вероятно ще бъде приета в кратък срок. Западноевропейските държави, които преди това блокираха членството на Украйна в ЕС, сега гледат на това като реална възможност. Европейците бързо ще осъзнаят, че възстановената Украйна ще бъде по-скоро актив за ЕС, отколкото пасив. Киев ще предлага енергийни доставки (традиционни и възобновяеми), селско стопанство, находища на минерали, квалифицирана работна ръка, развиваща се индустрия, и др. Страната може да помогне на ЕС да постигне собствените си цели за премахване на вноса на руски петрол и газ, и за увеличаване на дела на възобновяема енергия в енергийния микс на Централна и Източна Европа, като по този начин улеснява постигането на европейските цели за възобновяема енергия.

Пето, НАТО беше подмладено от руската агресия. Сега всички виждат, че войната в Европа наистина е възможна, следователно отбранителната подготовка на Съюза не може да се пренебрегва. Германия наруши традицията си и даде военна помощ на Украйна, като обеща да увеличи разходите за отбрана със 100 милиарда евро. Финландия и Швеция - Стокхолм прекратява 200-годишен неутралитет, сега ще се присъединят към западния алианс. Аргументите, използвани в миналото за блокиране на присъединяването на Украйна към НАТО – като например да се избягват провокации на Русия, вече не са актуални, тъй като Москва два пъти вече непровокирано напада Украйна. Русия вече е отслабена, Украйна е силна, възстановена и военно способна.

Шесто, дългият период на съмнение в глобалното лидерство на САЩ може да е към своя край. Както е казал Уинстън Чърчил - винаги може да се разчита на Съединените щати да постъпят правилно, след като са изчерпали всички други възможности. Първоначално администрацията на Байдън беше твърде бавна и нямаше визия в отговор на руската агресия; но през последните седмици се активизира, за да предложи много по-голямо лидерство в трансатлантическата общност. Нещо повече, основните двупартийни мнозинства в двете камари на Конгреса настояват администрацията да направи повече и да го направи по-бързо.

Президентът Путин започна тази война с цел унищожаване на независима Украйна и възстановяване на Руската империя. Резултатът обаче ще бъде отслабена Русия, по-силна и по-пълноценна европейска Украйна, и възродена трансатлантическа общност, решена да се изправи срещу бъдещите заплахи, дори след като настоящите отшумят.

Джордж Фридман: С всеки ден война Путин ще става все по-слаб

Обмисляйки как ще завърши войната в Украйна, първо трябва да разберем как и защо тя започна. Русия нахлу в съседната й страна по две пр...

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com