"Не завиждайте": Социалните мрежи се разделиха в оценката на руската журналистка (ВИДЕО)

6869
"Не завиждайте": Социалните мрежи се разделиха в оценката на руската журналистка (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн / RUSSELL BLOG / YouTube

Появата на журналистката Марина Овсянникова от руския Първи канал в ефира на програмата „Время“ с антивоенен плакат предизвика вълна от догадки и интерпретации дори в лагера на руската опозиция.

Едва ли има място по света, където да не се обсъжда събитието, излъчено на живо. Припомняме, че редакторът на канала Марина Овсянникова се появи в кадър зад гърба на телевизионната водеща на програма „Време“ Екатерина Андреева с плакат срещу войната. По-късно в мрежата се появи видеообръщение от Овсяникова, записано преди този акт.

Доскоро съдбата на Овсянникова не беше известна – правозащитни адвокати я издирвали цяла нощ и не успели да я открият, но по-късно днес се появи туит, на който тя е с адвокат. Междувременно изслушването е в ход, според АФП, които са се свързали с окръжния съд в Москва. Овсянникова е задържана за 10 дни в ареста. За момента не е обвинена в престъплението за публикуване на „фалшива информация“ за руските военни, което предвижда максимална присъда от 15 години затвор. 

 

Съпругът на Марина Овсянникова - режисьорът на RT Игор Овсянников, по-рано заявил пред репортери „нищо не знам“ и затворил телефона. Марина и двете ѝ деца в последно време живеели отделно от него във вилно селище в Нова Москва.

Според изданието „Новие известия“ Марина Овсянникова започнала кариерата си като Марина Ткачук и в началото на 2000-те била звездата на Кубанската държавна телевизионна и радиоразпръсквателна компания. Тя учила журналистика в Кубанския държавен университет - приблизително в същите години като ръководителката на телевизия RT Маргарита Симонян, която говорила за това събитие по следния начин:

„Относно инцидента в Първи канал и слуховете около неговата „героиня“ имам да кажа следното. Такова нещо може да се случи с всяка редакция. Ние, редакциите, не следим служителите си, не им слушаме телефоните и като цяло не сме военизирани организации с редовни проверки с детектор на лъжата и т.н.

Марина Овсянникова наистина е бивша съпруга на един от нашите режисьори. Те са разведени от доста време и живеят различен живот. Съвсем са различни, както се оказва.

Сега забавната част. Ако Овсянникова наистина е, както се пише, Марина Ткачук, тогава я помня много добре. Тя не ми е била съученичка, както отново се пише, а почти всемогъща любимка на почти всемогъщия директор на ДТК "Кубан" Рунов и именно заради нея той яростно се съпротивляваше на назначаването ми за щатен кореспондент на Всеруската държавна телевизионна и радиоразпръсквателна компания за Краснодарския край, тъй като я предпочете вместо мен. Така е в живота."

Не ни трябва героизъм, а честна журналистическа работа

Журналистката Ирина Тимакова пише с открито негодувание: „Тоест девицата от Първи канал, съзряла за акт (храбър, не мога да кажа нищо) след не знам колко години лъжи и промиване на мозъци е голям герой на Съветския съюз. А масата журналисти, които са работили през всичките тези години в „Ехо“, „Дожд“, „Медуза“, „7x7“, „Нова“, осъзнавайки накрая, че всеки момент или те, или цялото издание ще бъдат затворени – те така са излезли на разходка? По принцип не понасям никакъв героизъм. Но или работиш като журналист, или лъжеш безсрамно.“

Журналистката Гела Дибман казва следното: „Съгласна съм. Няма героизъм. Има опит да се скочи от потъващ кораб, за да се избяга по някакъв начин. А да се спасиш, означава най-накрая да кажеш на себе си и на другите истината. Точно това казва самата тя. Страхувам се, че вече е твърде късно... Въпреки това, това е добра поличба, началото на края. Първият мина, кой е следващият за титлата "герой" на деня?“

Мрежовият анализатор Кирил Полтевски не вярва в разкаянието на Овсянникова: „Е, още една сладка история за героизма на разкаял се пропагандист, който скочи директно в ефир, в предаването „Время“ с антивоенен плакат, влезе в действие. Сега никъде не могат да я намерят. И, разбира се, вече е ясно за всички любители на сълзливите интелектуални истории: „Тя беше отвлечена от КГБ и отведена в ГУЛаг“.

Слушайте, на никого ли не му хрумва, че цялата тази история е необходима само за да покаже, че телевизията наистина излъчва на живо. И това, сякаш всичко там е на живо. И че нищо не е изрязано. В крайна сметка, ако всичко беше редактирано там, тогава тази „героиня“ нямаше да може да осъществи своя подвиг! И така, сега е доказано. Няма редактиране. Там всичко е истина, както е.

Не сте ли мислили за това? Не знам. Всички тези актуални истории за покаяние винаги будят подозрения у мен. Сега те са просто маса.”

Постъпката на Овсянникова била обяснявана и с чувство на завист, с аргумента, че тя мечтаела да стане телевизионна водеща, но вегетирала като второстепенен редактор, така че решила да стане известна по толкова необичаен начин.

Постъпката на Овсянникова била дело на Кремъл

Но най-изненадващо е, че мнозина видели конспиративен компонент в постъпката на Овсянникова: по заповед на Кремъл тя дискредитирала главния редактор на Първи канал Константин Ернст, който не можел да се справи с пропагандните си задачи и сега бил обречен на уволнение.

Тази публикация на някой си Скоробогатов вече е широко разпространена в социалните мрежи: „Прочетох с ужас всички тези оргазмични възторзи за Марина Овсянникова (по рождение Ткачук) – усещането е, че хората са полудели. Тя е светица! Тя ще спаси света! Граждани, добре ли сте? Сериозно ли си мислите, че тази 42-годишна самотна жена с две деца, след 20 години работа в държавните медии, ВНЕЗАПНО е разбрала, че се е „занимавала с кремълска пропаганда” и ИЗВЕДНЪЖ „се е засрамила”? На нашата възраст вече е неприлично да си ТОЛКОВА наивен. Не-при-лич-но!

Накратко, според информацията от кабинета на Ернст, откъдето е отведен, придружен от ФСБ, на Старая площад, Овсянникова е затворена при неговото уволнение... На леля Марина за този демарш са обещани милиони и кариера (за 20 години с данните си на модел тя не е постигнала нищо - градски редактор, отдолу само редакторите на заглавия, а отгоре - нейната съученичка Маргарита Симонян). Усилия - нулеви (нарисували стенен вестник), а ефектът - космически. Проблемът с Ернст е разрешен: неговото място ще заеме известен човек. Най-вероятно в началото на лятото - в мъртвия сезон. Междувременно Константин Лвович ще работи.

Чудя се в какво качество и къде точно ще се окаже Марина Овсяникова? Засега я заплашиха само с администрация. Е, така, че всички да си мислят, че тя самата в знак на протест е организирала „неуспешен единичен пикет“, както самите служители на Първи канал наричат това представление...

PS: Инфо без 100% гаранция, разбира се, но всичко е близко до реалността..."

Не цяла Украйна вярваше в нейната честност

Самите украинци също реагираха различно на постъпката на руския журналист. Журналистът Дмитрий Клайн смята, че това е нормално: „Знаеш ли, фактът, че украинците не вярват в искреността на Овсяникова, е напълно разбираемо и абсолютно нормално - тя е от другата страна, няма съмнение. Но начинът, по който руснаците единодушно се втурват да го смесват с лайна - при това, което е типично - и тези, които са против войната, и тези, които са за "специалната операция" - това е показателно.

Друг ясен и разкриващ симптом на отравяне с хтоний е цинизмът, пълната неспособност да се вярва в искреността на човешките чувства... "

Самият президент на Украйна Володимир Зеленски високо оцени нейния демарш: „Благодарен съм на руснаците, които не спират да се опитват да предадат истината. <...> На тези, които не се страхуват да протестират, докато страната ви още не се е затворила от целия свят. Трябва да се борите, не трябва да губите шанса си."

Овсянникова първо мислила за съдбата на децата си

Мнозина очаквано подкрепили Марина Овсяникова. Например журналистът Данила Галперович я нарекъл човек с невероятна, изключителна смелост: „Тя изцяло си е давала сметка какво прави и затова е записала видеообръщението. Винаги е имало малко такива хора - това, което тя направи, е сравнимо с акцията на дисидентите на Червения площад през август 1968 г. Огромна благодарност към нея и дълбок поклон.”

Икономистът Андрей Нечаев бил още по-кратък: „Дълбоко уважение! Аз вероятно нямаше да мога...”

Адвокат Юлия Николаева остро осъдила изказалите се срещу Овсянникова: „Сякаш сме оскотели. Дори Марина Овсянникова беше обвинена в постановка. За обикновен честен и смел акт. Очевидно твърде честен и твърде смел, че е по-лесно да се повярва в инсценирана акция, отколкото в обикновена човешка порядъчност. Може би ни е трудно да повярваме в отчаяната смелост на тази жена само защото прекрасно разбираме какво рискува тя?“

Известният телевизионен водещ Станислав Кучер призовал за обективност: „Напълно предвидимо се появиха съмнения и версии – чак до възможна глобална постановка, за да се избелят предварително пропагандистите и/или да се измести фокусът от войната в Украйна към това, което се случва в Русия.

В ерата на триумфа на легендарното "В наше време не можеш да вярваш на никого, дори на себе си!" това е нормално (въпреки че то вече не говори за Марина, а за нас). Във всеки случай скоро ще разберем цялата истина – това също е знак за нова информационна реалност.

Може да се окаже, че всичко е просто, без конспиративни теории и наистина сме станали свидетели на постъпката на едно смело момиче, което е осъзнало, че е невъзможно да продължи така, и е решило да промени света. Може да се окаже, че не е била сама. Изобщо нищо не изключвам – убедихме сме, че в нашия свят, за разлика от киното, е възможно абсолютно всичко, което е извън законите на логиката и отвъд всяка фантазия."

Политологът Абас Галямов отговорил изключително лаконично на преследвачите на Овсянникова: „Не завиждайте!“

Още: Адвокати не могат да открият задържаната с антивоенен плакат руска журналистка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари