"Независимая газета": Първата световна война е шанс за Русия и САЩ да обсъдят Третата

7917
"Независимая газета": Първата световна война е шанс за Русия и САЩ да обсъдят Третата
Снимка: Getty Images/Guliver

Първата световна война ще даде повод на Русия и САЩ да обсъдят Третата. Това пише вестник "Независимая газета" в своя водеща статия, цитирана от агенция "Фокус".

След като САЩ обявиха оттеглянето си от Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), стана очевидно, че съдбата му може би е основната тема на срещата на президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп в Париж - в рамките на 100-годишнината от края на Първата световна война. Отношенията между двете страни, усложнени от липсата на разбирателство по редица въпроси от международния дневен ред, изглежда, са лишени от възможност да постигнат компромис. А именно такива перспективи в западната експертна среда предвиждаше диалога за стратегическа стабилност в навечерието на преговорите в Хамбург през 2017 г. Но мястото, където ще се проведе следващата среща между Путин и Тръмп, вдъхва надежда, че все още има шансове да се разберат един-друг. Както казват в Париж, Франция е готова да стане посредник между Русия и Съединените щати по всеки въпрос.

Русия подкрепя превръщането на Договора за ликвидация на ракети в многостранен

В продължение на много години Русия подкрепя и продължава да се застъпва за превръщането в многостранен на Договора за ликвидация на ра...

"Ние сме убедени, че диалогът допринася за процеса на изграждане на мир", каза Кристиан Камбон, председател на Комисията по външни работи и отбрана, на среща с руски журналисти в Париж във френския Сенат. Ако САЩ и Русия искат диалог, мисля, че те вече са достатъчно зрели, за да говорят за нещо помежду си. Въпреки това, ако френската страна може да помогне за провеждане на този диалог или за установяване на взаимно разбирателство, ние ще сме много доволни от това. Винаги правим това от сърце и с уважение към участващите страни. Ние уважаваме както Москва, така и Вашингтон".

Диалогът между руския и американския лидер може да бъде наистина труден, като се има предвид, че предметът на ДРСМО ще бъде една от основните теми в преговорите. "Трябва да разберем накъде се движат Съединените щати по този въпрос", потвърди заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Райков в ефира на руския "Първи канал". В подкрепа на запазването на руско-американските споразумения, сключени през 1987 г., се изказват европейски съюзници на Съединените щати, включително Франция. За тях е въпрос на осигуряване на собствената им сигурност.

Действията на Съединените щати по отношение на ДРСМО са очевидно мотивирани от желанието да не отстъпват от нивото на китайския арсенал. Американският съветник на президента за национална сигурност Джон Болтън, който миналата седмица бе в Москва на двудневна визита, прикани руската страна да започне стратегически преговори по китайската политика, която според него представлява заплаха както за Москва, така и за Вашингтон. Представителят на Белия дом нарече ДРСМО "реликва от Студената война" и изрази увереност, че китайската политика застрашава Русия поради простата причина, че централната част на Руската федерация е достъпна за китайски ракети, които не са ограничени от никакви международни договори.

Въпросът за противопоставянето на политиката на Пекин съвсем не е изключен в разговора между Путин и Тръмп във френската столица. Вярно е, че има съмнения, че този разговор ще допадне на руския лидер. Практиката показва, че Кремъл обикновено търси заплаха на Запад, а не на Изток, отбелязва още "Независимая газета".

Тръмп е убеден, че Русия и Китай вече уважават САЩ

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че Русия, Китай и останалите страни са започнали да уважава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com