X
 
 

Новият руски план за дестабилизиране на Балканите, ЕС и НАТО*

4671 44
photo of Новият руски план за дестабилизиране на Балканите, ЕС и НАТО*
Снимка: Getty images/Guliver
През 2018 г. руският „План Б-4“, който предполагаше създаването на руски анклав на Балканите, се провали окончателно. Влидимир Путин замени Сегей Железняк, своя главен човек, отговорен за реализирането на „План Б-4“ за създаване на четири неутрални държави на Балканите: Сърбия, Черна гора, Македония и Босна и Херцеговина (БиХ). Те трябваше да останат извън пределите на НАТО.

Сергей Железняк, член на комисията на Државната дума по международните въпроси и вече бивш заместник-секретар на ръководството на [путиновата] партия „Единна Русия“ успя да организира подписването на 16 декларации и меморандуми с десет партии в Сърбия, Черна гора, Мащедония и БиХ, включително с общност в Република Сръбска., т.е. осигури поддръжка от страна на Милорад Додик. На 22 юни 2016 г. в свое обръщение Държавната дума заяви, че приветдтва единодушието на политиците от +балканската четворка“, подчертавайки, че тя трябва да стане „основа на архитектурата на регионална сигурност“.

Доколкото „План Б-4“ се провали, сега, по замисъла на Кремъл, в рамките на новия план Сърбия и Република Сръбска трябва да станат главните поборници и реализатори на идеята за руски анклав в сърцето на Европа. Във връзка с това се създава нов руски стратегически екип, с нови лица, на кито ще възложат отговорността за реализиране на новия план. Според новия замисъл Милорад Додик е главният руски играч, който днес може да се обърне към майка Русия за помощ за повтаряне на сирийския сценарий.

Тяхната цел е постоянната дестабилизация на НАТО и Европейския съюз на Балканите. И благодарение на политиката на Белград и Милорад Додик БиХ днес е единственото завоевание на руската политика на Балканите. Разбира се, не трябва да се забравя ролята на Хърватия, която се превръща (или остава?) васал на руската политика, което убедително потвърди истораията около +Агрокор“. Това позволява на Драган Чович заедно с Милорад Додик да продължат да дестабилизират БиХ и да разтърсват нейните институции.

Действията на Евросъюза и НАТО

Решаващ удар по „План Б-4“ нанесепрез юли 2018 г. македонският парламент, който единодушно прие декларация д поддръжка на влизането на Македония в НАТО. В навечерието най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ (навремето политически съюзник на Русия и Сърбия) заяви , че поддържа декларацията и влизането на Македония в правата на пълноправен член на НАТО. Само няколко дена след това Сергей Железняк беше изпратен в оставка. Неотдавна руският лакей Виктор Орбан, премиер на Унгария, с провеждането на касическа разузнавателна операция достави в Унгария Никола Груевски, бивш премиер на Македония и призната [про]руска фигура, предоставяйки му политическо убежище в Унгария и защитавайки го по този начин от македонското правосъдие.

По-рано поради провалилия се държавен преврат в Черна гора Путин замени руския генерал Леонид Решетников.

2018 г. ознаменува немалко провалили се и предотвратени операции на руските спецслужби. Преди всичко това е отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и (той беше отровен заедно с дъщеря му в британския град Солсбъри), нападението срещу Организацията за забрана на химическите оръжия, както и „План Б-4“. Освен това Русия се опитваше да измести Зоран Заев, лидер на опозицията в Македония, който съсипа проруските сили, а също така Москва дестабилизира БиХ. За известно време нападенията бяха прекратени, тъй като неуспехите охладиха руското желание, а освен това те заставиха Путин да въведе ред в руските разузнавателни служби.

Изгонването на руски агенти от Холандия

Путин осъди порочното използване на санкции и протекционизма

В Буенос Айрес руският президент Владимир Путин осъди "порочното" използване на санкциите и търговския протекционизъм, което беше изтъл...

2018 г. беше белязана също така ог съвместните действия на НАТО и Европейския съюз, насочени срещу Русия, в това число и налагането на нови санкции и изгонвания на руски дипломати/шпиони. 18 държави изгониха повече от 100 руски дипломати заради случая Скрипал в съответствие с член девет на Виенската конвенция за дипломатически отношения. По решение на президента на САЩ Доналд Тръмп от Съединените щати бяха изгонени 69 руски дипломати. През април холандските власти изгониха четирима граждани на Русиязаради заговор, чиято цел е било нападение срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага. Холандските власти съобщиха, че са разкрили заговор - в съвместна работа със САЩ и Великобритания. Премиерите на Великобритания и Холандия Тереза Мей и Марк Рюте излязоха със съвместно изявление, в което осъдиха руското военно разузнаване (ГРУ) за серия кибератаки срещу ОЗХО и други организации по цял свят, включително Световната агенция за борба с допинга и следствената група, която разследва обстоятелствата по свалянето на малайзийския пътнически самолет в Украйна.

Шефът на ГРУ Игор Коробов почина на 62-годишна възраст от „тежко и продължително заболяване“, (и след среща с Владимир Путин), както предадоха руските медии. Великобритания го обвиняваше в опита за убийство на руския шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря и опита те да бъдат отровени с нервно-паралитично вещество в английския град Солсбъри. На свой ред Съединените щати включиха името на Коробов заедно с тези на други служители на ГРУ в санкционния списък заради действия, които, в интерес на руското правителство, тези служби „подриват кибернетичната сигурност“.

Преди няколко дни генерал Марк Карлтън-Смит, командващ британските войски, заяви, че Великобритания „не може да спи спокойно, отчитайки заплахата, която представлява Русия“ и чи Русия днес е много по-опасна за националната сигурност на Великобритания, отколкото „Ислямска държава“.

Намирайки се през април 2018 г. на официално посещение в САЩ френският президент Еманюел Макрон заяви:“Той [Путин] се намесва навсякъде, в САЩ и в Европа, за да отслаби нашата демокрация, защото смята, че това е добре за неговата страна. Владимир Путин проявява твърдост към малцинствата и своите лични противници“.

Как ЕС и НАТО пресякоха руския „План Б-4“?

Желаейки да вземе под контрол Черна гора, Македония, БиХ и Сърбия (макар за нея това и вече да не е нужно – тя и така е под контрол), Москва задейства всички инструменти, с които разполага, като се започне с официалните дипломатически канали и се приключи с разузнавателни операции и използване на паравоенни формирования, само за да дестабилизира тези страни. Само че ЕС и НАТО набързо приеха Черна гора в НАТО, предприемайки редица стъпки, подкрепяйки евроатлантическата интегряция на Македония и оказвайки натиск на Сръбия. Босна и Херцеговина също де се размина с внимание от страна на съюзниците от ЕС и НАТО: на тези босненски сили, които противодействат на руския план, беше оказана поддръжка в сферата на сигурността.

Посланикът на Украйна: Русия извършва пълзяща анексия на Азовско море

"Русия извършва пълзяща анексия на Азовско море и Керченския пролив. Русия цинично сгази всички международни съглашения." Това заяви по...

Какво беше предприето в БиХ за противодействие на "План Б-4“

През март 2018 г., заставайки пред комисията в Сената на СЩ по въоръжените сили командващият войските на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти заяви, че засилването на руското влияние в Европа е най-сериозният проблем както в цивилен, така и във военен план, особено на Западните Балкани. Генералът също така отбеляза, че Русия се ползва с добро отношение от страна на лидерите на Република Сръбска за подриване на институциите в Босна и Херцеговина. На въпроса коя страна от региона представлява най-голям проблем, той отговори Сърбия На повторен въпрос Сърбия ли е това или все пак Република Сръбска, генералът отговори, че става дума за Сърбия като държава и въобще сърбите като народ на Балканите.

През април 2018 г. председателят на военния комитет на НАТО генерал Петер Павел заяви:“ Руската доктрина не признава разделението мир-криза. Руснаците просто разглеждат конфликта като континиум, който се води с променлива интензивност и различни средства, които използват страните. Русия оценява сегашната ситуация като информационен конфликт., в който използва кибернетични средства, социалните мрежи, пропагандата, дезиенформацията, а също предприема опити за оказване влияние върху политиката.“

По-рано генерал Павел е казвал:“макар въоръжените сили на Русия да са по-боеспособни, отколкото преди 15 години, тя както и преди не е в състояние да се конкурира със Запада, и руското ръководство разбира това. В Европа и на Балканите единственият потенциален съюзник на Русия е Сърбия, затова Русия често заплашва с употреба на ядрено оръжие, като по този начин прикрива слабостта на свои5те конвенционални сили“.

Упоритост на посолството на САЩ

През 2018 г. името на Милорад Додик отново беше включено в черния списък на Министерство на финансите на САЩ и ще остане в него до 2019 г. Интересно е да се види какво ще стане, когато членовете на Президиума на Босна и Херцеговина бъдат поканени на официално посещение в САЩ. Освен Додик в черния списък на САЩ за 2018 г. са включени още Никола Шпирич и цялото му семейство. „Никола Шпирич, представител на Съюза на независимите социалдемократи в камарата на депутатите в парламента на Босна и Херцеговина, е включен в черния списък на съединените щати на Америка заради големи корупционни машинации“, се казва в съобщение на Държавния департамент.

Според Захарова Тръмп отменил срещата с Путин заради ситуацията в САЩ

Вътрешнополитическата ситуация в САЩ е основната причина за решението на президента Доналд Тръмп да отмени срещата с руския си колега В...

От вниманието на обществеността в БиХ на практика се измъкна фактът, че през май 2018 г. Европейският съюз изпрати по д0ипломатически канали на ръководителите на Сърбия списък от седем условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да влезе Сърбия в Евросъюза. Едно от тези условия е Белград да се откаже от тесни връзки с Република Сръбска. Това е една от най-решителните стъпки на Евросъюза след Дейтънското споразумение, с които злоупотребяват Александър Ввучич и Милорад Додик.

През 2018 г. върховният представител за БиХ Валентин Инцко направи редица важни доклади пред Закона за сигурност на ООН. В два от тях 8се говори, че правителството на Република Сръбска възпрепятства достъпа до документи и информации, въпреки десети член от Дейтънското споразумение, а също така се съобщава за „чрезвичайно“ въоръжаване на полицията на република Сръбска. Върховният представител обърна внимание на Съвета за сигурност на изявленията, в които се оспорва суверенитетът и териториалната цялост на БиХ. Голяма част от тези изявления направиха президентът на Република Сръбска Милорад Додик и Драган Чович, когато се решаваше въпросът за федерацията в Босна и Херцеговина и за избирателния закон.

Най-голяма упоритост в своята работа прояви посолството на съединените щати, по-точно посланикът Морйин Корман, която винаги навреме реагираше на събитията и заставаше в защита на независимостта и суверенитета на БиХ.

Какво предполага новият руски план?

Милорад Додик призова сърбите, заемащи длъжности в институциите на Босна и Херцеговина, да си подадат оставките. Това не е нищо друго, освен опит да се повтори това, което направи през 90-те години на миналия век Сръбската демократична партия (СДП), когато започна формирането на сръбската република в Босна и Херцеговина и последва разпадането на републиканските институции.

Сръбската и хърватската политика контролират всичките три разклонения на властта в БиХ (голяма част от тях), но поради контролните процедурни механизми в институциите на БиХ те все пак не могат да реализират замисления сценарий: да се отдели Република Сръбска и отново да се сформира Босна и Херцеговина (в качеството на трети ентитет). Те не могат да направят това още и защото в БиХ работи върховен представител, който във всеки един момент може да наложи или да обяви за недействително което и да е решение (дори и прието от Додик или Чович), а това би дало право на НАТО да се намеси.

Москва: Путин е готов да проведе разговори с Тръмп

Кремъл съжалява за решението на американската администрация да отмени срещата на президента Русия, Владимир Путин и на САЩ, Доналд Тръм...

Затова вниманието на Русия (официално и за публиката – на Додик) е съсредоточено върху три институции на БиХ: въоръжените сили, Конституционния съд и Агенцията за сигурност и разузнаване. Въоръжените сили на БиХ са по-скоро символична институция, необходима за влизането в НАТО, а не гарант за вътрешна сигурност. Преминаването на Борис Еринич, сегашен заместник-министър на отбраната, от партията СДП в СНСД (Съюз на независимите социалдемократи), а в миналото руски студент и любимец, приличаше на операция на външното разузнаване, тъй като Еринич повлече със себе си Обрен Петрович, кметът на Добой (въобще любимец на световната общност и човек, на който възникнаха проблеми с правосъдието и полицията на Додик) в лагера на Додик, с което съществено беше променено съотношението на силите в националния парламент. Това много облекчава разлагането на въоръжените сили на БиХ отвътре, ако се отчете, че през последните четири години Еринич навсякъде назначи свои хора, които сега са отлично запознати с вътрешната система на въоръжените сили на БиХ.

Конституционният съд на БиХ вече не е3 гарант, тъй като чужденците, които под натиска на сръбско-хърватското болшинство провеждат определена политика. Въпреки това Конституционният съд все още може да се противопоставя на съдиите, които са под контрола на Додик и Чович и приемащи ретроградни решения за БиХ, и да кани бошняшки съдии. Между другото, ако се говори за правосъдие в БиХ, на Додик и Чович им остава още само да изберат главния прокурор на БиХ, какъвто, естествено, ще стане Милан Тегелтия с поддръжката на услужливи (и не само) членове на Висшия съдебен и прокурорски съвет на БиХ, и тогава цялото правосъдие ще се окаже в ръцете на додик и Чович.

Защо пречи Агенцията за сигурност и разузнаване?

За късмет на БиХ най-голямото главоболие за руснаците и Милорад Додик е Агенцията за сигурност и разузнаване (АСР). Затова Додик бърза да създаде Съвет на министрите на БиХ, за да се опита на държавно равнище по законен път да разруши вътрешната структура на АСР и самата нея. Всички предишни нападки срещу АСР и нейния директор се осъществяваха чрез Хърватия и Сърбия. Припомням, че два гръмки скандала, свързани с мнимото изтичане на документи, в които се говореше, че АСР следи и подслушва сръбски и хърватски (в Хърватия) чиновници, бяха раздути именно от медии в Сърбия и Хърватия. Истинската причина за всички тези нападки (от Сърбия, Хърватия и от република Сръбска) срещу агенцията на БиХ се състои в това, че АСР пречи на руснаците да се разпореждат в БиХ, защитава държавата, а също така поддържа тесни връзки с евроатлантическите партньори.

На руснаците и техните помощници в БиХ и в региона като цяло допълнителна поддръжка им оказваха някои босненски политици. Преди всичко това са Фахрудин радончич, а също и неговите нови коалиционни партньори. Те определено не се справят с геополитическите дела и държавната политика, а и не се интересуват от нея, но се задоволяват с това, с което ги „храни“ Радончич, удовлетворявайки техните кантонални потребности. За съжаление поради повърхностните отношения и непознаването на тези, които се използват за планомерна работа против БиХ, под заплаха се оказа бъдещето на АСР, неговата вътрешна структура, а също и ефективността на нейното противодействие на руската намеса и дестабилизирането на страната. Ако в БиХ се появи власт, която контролират руснаците или която е подложена на руски хибриден натиск, АСР ще бъде изложена на опасност.

Ясно е, че в двойката Александър Вучич и Милорад Додик, както навремето се случи със Слободан Милошевич и Радован Караджич, вторият стана по-интерес с това, кой строи великодържавни планове на Балканите. Русия, като началник на всички, използва Додик и сърбите за дестабилизиране на Балканите, а това може да въвлече и Сърбия в много сериозни проблеми. Все пак Сърбия е слаба страна, претърпяла поражение, винаги е поддържала и поддържа сепаратизма в република Сръбска. Що се отнася до глобалните интереси, то Сърбия се е съсредоточила върху своята отбрана и процъфтяване, и немаловажна роля тук играе Косово. В тази игра Сърбия е привлякла и Република Сръбска, стремяща се с нейна помощ към максимално изгоден за нея резултат в Косово.

Тръмп и Путин в Аржентина - какво да очакваме?

На 30 ноември в аржентинската столица Буенос Айрес започва форумът на Г-20. Едно от най-очакваните събития в рамките на тази конференци...

Сега Додик се е превърнал в сериозен фактор на нестабилността също и за Сърбия, тъй като, съдейки оп огласените планове на НАТО, които са добре известни на Вучич, в случай на конфликт на Балканите или в Европа, предизвикан от руското влияние, НАТО има намерение да се намеси, а съюз между Сърбия и Република Сръбска ще се смята за съюзник на Русия. Додик „успя“ на си нахлузи на шията две примки – руска и американска, когато търсеше помощници за осъществяване на великодържавен проект, измислен в Белград. А сега това му идва в повече. Единственият изход за Додик и за Балканите е пътят към Европейския съюз. В противен случай тези две примки ще се затегнат около сръбския народ на двата бряга на Дрина.

.......................................................................................

Дженана Каруп Друшко, Avangarda, Босна и Херцеговина

Превод и редакция: БГНЕС

*Заглавието е запазено спрямо оригиналния текст.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 18 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Аре единствения, руския троляк, лизача на лайната от руското посолство, да се скрие! НАТО унищожи ссср, НАТО ще унищожи и русия! НАТО притежава 70% от бойните ресурси на тази платета, а само военните разходи на САЩ – т.е. мощ и влияние – са по-големи от тези на 10-те изброени страни взети заедно: Китай, Русия, Британия, Япония, Франция, Саудитска Арабия, Индия, Германия, Италия и Бразилия: http : виж още ›› //www .businessinsider.com/chart-of-defense-spending-by-country-2014-2
 • Анонимен 18.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Хр. Ботев - Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България - http ://www .extremecentrepoint.com/archives/335
  : 0 !
 • Анонимен 17 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  добре че се разпадна най-мракобесната империя на злото със столица лондон.сега е ред на говедоленд:-)
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  верно че се разпадна, но лондон никога не е бил столица на ссср - тъп си като гъз
  : 0 !
 • Анонимен 16 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ГОВНОЕД 15, 15.1 /един и същ малоумник, който си говори сам/, никого не можеш да заблудиш! Заминавай на Путя си Ленина, безродник жалък!
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Пинчъра скача на пиДбула,.... така ми изглежда
  : 3 !
 • Анонимен 15 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Надникнах тук случайно и съм потресена - седят си 1-2 русофобни лузъри на туба домашна пърцуца и кебапчета от котешко, сякаш са на "Копринка", и лющат по опорките, та пушек се вдига. Ако някой случайно попаднал се опита с факти или цифри да им докаже, че не са прави, веднага следват псувните - "да ти еба майката рублоплатена", "говнояд", "руски трол", " виж още ›› червен педерас", "трол от тролфабриката в ленинград", "червен безродник" и пр., и пр. После лузърите си сменят IP-тата, почват да си цъкат плюсове на "своите" и минуси на "чуждите" (всеки, който не славослови тяхното). После пак си наливат от пърцуцата и замезват с котешко. Смех! Знаете, че сте пълни нещастници, нали? Дано поне шефа редовно ви превежда заплатките, че с всяко забавяне инфлацията ги изяжда. Дерзайте, лузъри докато има пърцуцка!
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Тъпите лузъри не разбират, че същите "глупаци" (според тях) пращат: първо човешко творение в космоса (спутник), първо живо същество (Лайка), първи живи същества, които се връщат благополучно (Белка и Стралка), първи човек (Гагарин), първа жена (Терешкова), първи човек извън космическия кораб (Леонов), първа космическа станция, първо човешко творение заснело обратната страна на луната, пъ виж още ›› рво човешко творение кацнало на луната, първо човешко творение стигнало до Венера..... Да продължавам ли? А те какво са постигнали в жалкия си и безсмислен живот? Какво са оставили след себе си освен фекалии?
  : 10 !
 • Анонимен 15.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  счупи ми ТЪПОМЕРА, лайка и гагарин били летяли в космоса - ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА Х виж още ›› А ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
  : 1 !
 • Анонимен 15.3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  15.2 нема начин някой да счупи твоя тъпомер шото ти вече си го счупил предварително. Я веднага да се връщаш на 4 ти километър че нещо си избягал от там ХА ХА ХА ХА
  : 6 !
 • Анонимен 14 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  цар''освободител'' залага този последователен принцип в руската балканска политика, следван непрекъснато в продължение на десетилетия и до днес. В инструкция до руския консул в Белград от 27.11.1860г. се казва: "Сърбия по силата на обстоятелствата и вследствие на изключителното си положение стана като че ли център и опорна точка на останалите славянски области на Турция&am виж още ›› p;q uot;. И Русия превръща Сърбия във водач на балканските революционни движения на Балканите. На българите е наложен един неизгоден "съюз" със сърбите, което поставя българското революционно движение в политическа, военна и финансова зависимост от Белград. Финансовото "укрепване" на Сърбия струва много пари, които руска държавна хазна отделя въпреки нуждата за провеждане на практика на обявеното освобождаване на крепостните руски роби и други вътрешни реформи, които този руски батюшка''реформатор'' обявява за лице пред бързоразвиващата се Европа. Парите за Сърбия са 15 000 рубли в сребро през 1860г.,след това под формата на заем за 300 000 червонеца, увеличен до милион, защото както пише в руските архивни документи "на господаря това беше угодно…'' На практика "материално укрепване" на Сърбия и нейната управляваща династия се свежда до обикновено даване на подкупи. С това финансовото "укрепване" на Сърбия се появяват сръбските ''приятели'' сред българските революционери, които наивно вярват в съюза с "братята" сръби. Някои от тези сръбски приятели (Д. Общи, Л. Каравелов, П. Хитов) стават откровени сръбски агенти и имат пагубна роля за цялостния ход на освободителните борби сред българския народ. Инструкцията от 1860г. е допълнена с нова от 1866г. до белградския руски консул, в която е записано: "Нужно ни е да се стараем да групираме всички разнородни елементи на славяните в Турция около Сърбия като около център, от който впоследствие, при благоприятни обстоятелства трябва да възникне главното движение, поддържано в съвкупността си от всички славяни". По тези инструкции се разработват антибългарски проекти за "южнославянска федерация" и опита за реализацията им чрез поставени лица (агенти) и руски поданици като братята Христо и Евлоги Георгиеви и тяхната Добродетелна дружина в Букурещ. "Южнославянските" усилия на комитета на тези наречени"старите"са разобличени от Раковски, Ботев и Левски, което е щастлива развръзка за българската историческа съдба, защото противното би довело не до освобождение на българския народ, а напротив - ново поробване. Всъщност Александър II продължава антибългарската политика на Николай I (1825-1855), наречен жандарм ,защото пази 8 години трона на султана.Тогава под руски дипломатически натиск султан Махмуд II на 26.10/7.11.1833г. издава Хатишериф, с който отстъпва 6 възстанали български нахии (околии) на Сърбия:Неготинска, Тимошка, Зайчарска, Гургусовацка (дн. Княжевацка), Крушевацка и Алексинацка околия, населени с 200 000 души, говорещи чисто български език. Сърбия с руска помощ се разраства с 13 300 кв. км. и за пръв път в своята история стига до р. Тимок. Това е първият открит руски подарък на български земи за сърбия. Тази схема на разширение на Сърбия за сметка на България с помощта на Русия ще бъде прилагана отново и отново и в следващите епохи.
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  300,000 добруджанци са оковани и продадени в робство в Сибир от царя „освободител“ - Българската независимост и Русия - http ://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=27&t=403
  : 4 !
 • Американските мечти 13 Американските мечти преди 8 месеца Профил на трол?
  Новият руски план за Балканите цели да се попречи на САЩ, ЕС и НАТО да превърнат Балканите в своя сфера на влияние, където САЩ да създадат плацдарм за бъдещи военни действия срещу Русия чрез създаване на американски военни бази в които да се настанят американски ПРО, а след излизане на САЩ от Договора за ракети със близък и среден радиус на действия и такива ракети насочени срещу Русия за пръв об виж още ›› езоражаващ удар.
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ГОВНОЯД 13, при 100% руски монопол на Русия над горива и енергетика за какво щатско влияние говориш, да ти еба майката рублоплатена!
  : 4 !
 • Анонимен 13.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  червен педерас 13, американците постигат мечтите си - за това руснаците искат да избягат в САЩ и вият най-дългите опашки на света за визи
  : 4 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Русия не може да създава, Русия само може да руши! А непригодното в природата винаги умира! За тове изчезна и СССРто!
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Българския народ никога няма да прости на Русия двете окупации и избиването на най-светлите ни личности! Проклети да сте, руснаци! Русия стои зад убийството на Стефан Стамболов, отравянето на Захарий Стоянов и обесването на Васил Левски. – „Време е българите да научат за душманина на Левски, Граф Игнатиев. Не смучайно Апостола казва: "Учете руски - трябва да знаете езика на врага!". Враг виж още ›› а, който го погубва! Граф Игнатиев плаща злато на Високата Порта, за да обесят Левски. И трябва бая злато да е дал, защото Турската Империя е имала железни принципи да не превръща известни хора в мъченици. Предлагала им е постове, за да работят за нея, а когато откажат, какъвто е бил случая с поп Минчо Кънчев, ги е провождала в Диар Бекир, за което им е плащала пътни и дневни /справка "Видрица"/. Не може в столицата на България да има улица, кръстена на убиеца на Васил Левски! - "Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен - Георги Георгиев, специално за Faktor.bg\" – http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html
  : 5 !
 • Анонимен 12.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Въпросът е: как ще свърши Путин? Като Кадафи, като Чаушеску или като Милошевич?
  : 6 !
 • Анонимен 12.3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Като Кадафи педал 12.2.. Човека си е жив и здрав, убиха двама от 12-те му двойника и това е...
  : 5 !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Паралели – Русия произвежда корупция и алкохолици, а ЕС е = на много труд, опит и технологии Паразитната империя на Путин е изградена върху костите на десетки народи, чийто труд и ресурси експлоатира Даваме ли си реално сметка какво е ЕС, каква е всяка държава поотделно, с традициите, опита, технологиите, какво произвежда, твори и в същия момент какво представлява Русия и руската икономика в сравн виж още ›› ение с ЕС или с някоя от държавите в съюза. Русия е с територия 17 милиона кв. км. Разполага с огромен ресурс от нефт, газ, полезни изкопаеми, злато, диаманти, гори… Но на глава от населението брутният вътрешен продукт е под 15 000 $. За сравнение – в Норвегия е над 110 000 $. В Дания и Швеция е към 60 000. В Германия – 50 000. Франция е с територия 551 000 кв.км. или 30 пъти по-малка от Русия. Брутния вътрешен продукт на Франция е 2,5 трилиона долара. На Русия – 1,8 трилиона. Но Франция произвежда Пежо, Рено, Ситроен, произвежда и 6 044 900 000 л. вино годишно или по 42 л. вино на всеки поданик на Руската федерация. Хиляди малки и големи изби, милиони декари лозя, ферми, 400 вида сирена и всяко от тях е уникално по свой начин. Франция произвежда и самолети, ракети, кораби (вкл. бойни, които Русия купува), ядрена програма и арсенал. Какво произвежда Русия?! Брутният вътрешен продукт на Германия е 3,5 трилиона долара. Два пъти по-голям от руския. А Германия не разполага нито с нефт, нито с газ, нито злато и диаманти. Но призвежда и то здраво – Мерцедес, БВМ, Порше, Опел, Фолксваген, Сименс, Байер, Бош, Лийбхер…Списъкът е сякаш безкраен. Хиляди малки и големи пивоварни, стотици видове бира. Дори стоките във веригата „Берьозка” са made in Germany. Когато работех в Щутгарт установих, че до първата кафе – пауза в 9 ч. извършвам такъв обем работа, колкото за цял работен ден в България. Ами Италия?! Дори и тя има по-голям брутен вътрешен продукт от Русия…Ферари, Мазерати, Ламбурджини, Фиат, Ивеко, мода, селско стопанство, Берета… Столетия традиции, опит, развитие на технологии и труд, много труд – това е ЕС. Да отдадеш сърцето си на това, което вършиш, твориш, работиш за да те има, за да си най-добър. Никаква толерантност към корупция и престъпност. Какво произвежда Русия?! Швеция, която е с население 9 милиона има брутен вътрешен продукт 490 милиарда долара с територия 37 пъти по-малка и с население 15 пъти по-малко от цялата Руска федерация. Произвежда страхотни коли, камиони, дори изтребители… Да кажеш, че е имала колонии, че има благоприятен климат?! Какво произвежда Русия?! Произвежда корупция. В някои случай рушветът там достига до 90 % стойността на поръчката. Километър руски газопровод е пет пъти по-скъп отколкото в Европа. Обявиха, че Южен поток ще струва 3 милиарда, после станаха 4 милиарда. Наскоро порастнаха на 9,5 милиарда. Приятелите на Путин продължават да усвояват пари, и да ги изсипват в морето, въпреки че проектът е спрян от ЕС. За олимпиадата в Сочи построиха 48 километров път на стойност 9,5 милиарда долара или 200 милиона долара на километър. Най-гадното е, че Русия изнася корупция, така както изнася насилие и престъпност. Това е същността на тази паразитна империя, която е изградена върху костите на десетки народи, чийто труд и ресурси експлоатира. Неслучайно Русия е на първо място в света по брой на алкохолици, потребява 21% от цялото световно производство на хероин, заема трето място в света по брой на наркоманите, като на първо място е Афганистан, на второ – Иран. Децата и младежите харчат годишно 2,5 милиарда долара за наркотици, за последните 10 години от картата на Русия са изчезнали 13740 села и 214 града. В рейтинга за възприемане на корупцията Русия е на 154 място наред с Таджикистан, Папуа Нова Гвинея, Конго и Камбоджа. 1,5 % от населението владее 50 % от националните богатства. Това произвежда Русия!!!Ха наздраве за рублофилистиците с лосион за вани “БОЯРЩИК“!!!Глътка-труп,глътка-труп!!
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  История на световния тероризъм организиран от Кремъл! Световния тероризъм е организиран и финансиран от Русия! Там все още имала училища за терористи! Не се чудете, че терористите и на бургаското летище, и парижките терористи говорели отличен руски! - http ://www .urantia-s.com/library/suvorov/oblom - Някъде около началото на трета страница може да се прочете следното: “Начиная с 1956 года Совет с виж още ›› кий Союзе резко усилил идеологическую, кадровую, военную и финансовую поддержку так называемых национально-освободительных движений во всем мире. В СССР были созданы тайные центры подготовки как рядовых террористов, так и организаторов партизанской войны. Подготовка кадров шла как по линии КГБ, так и по линии ГРУ. Одним из таких центров было Одесское высшее общевойсковое командное училище, которое находилось под плотным контролем ГРУ. В этом училище был развернут так называемый «партизанский факультет», в котором готовили бойцов из стран Азии, Африки и Латинской Америки. В 1965 году факультет разросся до таких размеров, что училище пришлось разделить на Одесское и Киевское. В Одессе остались учиться темнокожие борцы за свободу, а советских курсантов отправили в Киев. Начиная с середины 1950-х годов партизанские войны и сопутствующие им атаки террористов во всем мире набирали размах, а вскоре и вышли из-под контроля советских товарищей. Но чем дальше наши вожди протягивали свои загребущие руки, тем хуже становилось положение в Советском Союзе и подвластных ему странах. В любой момент могло полыхнуть.” П.П. Може би пък нещо може да му “просветне” за евразийскосоЧиализЪмаТ в ссср и RAZIя?!?!?
  : 4 !
 • Анонимен 11.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  …що се отнася до Русия, то за нея може да се каже единствено, че владее грамадно количество открадната земя, която ще ѝ се наложи да връща обратно в денят на възмездието. Фридрих Енгелс
  : 2 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Новият руски план за дестабилизиране на Балканите, ЕС и НАТО ще прападне, както всяка руска инициатива - справка ссср!
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  На русофилите и на руските тъпаци много здраве от ген. Иван Колев, изклал руските подли нашественици до крак!
  : 3 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  България побеждава Русия, Русия капитулира пред България, и подписва най-унизителния мирен договор в историята си – Брест –Литовския мирен договор. Над 1 милион кв. км. от територията на империята ще бъдат откъснати, а от грозните нокти на руския империализъэм ще се откачат Финландия, Литва, Латвия, Естония , Полша, Украйна, Беларус, Грузия, Армения… - http ://www .extremecentrepoint.com/archive виж още ›› s/14947
  : 3 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Хр. Ботев - Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България - http ://www .extremecentrepoint.com/archives/335
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ”Секретни документи проговарят – Русия разкъсва българска плът, иска да сме безропотно племе” 22.01.2015г. - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/37023-sekretni-dokumenti-progovaryat-rusiya-razkasva-balgarska-plat-iska-da-sme-bezropotno-pleme.html
  : 4 !
Нагоре
Последно в Актуално