Новината от САЩ, която отекна най-силно в Украйна

14344
Новината от САЩ, която отекна най-силно в Украйна
Снимка: Getty Images

Внезапното съобщение на лидера на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл за предстоящо напускане означава, че ръководството на републиканците рискува да загуби най-силния си поддръжник на Украйна.

Макконъл прекара последните две години под натиск за военна и финансова помощ на Украйна, за да помогне на Киев да отблъсне руската атака, припомня американското издание Politico. В същото време той постоянно критикува президента Джо Байдън, че не действа достатъчно бързо. И още този месец републиканецът от Кентъки, заедно с лидерите на демократите, насърчи нов транш от помощ в Сената.

Миналата есен Макконъл беше един от първите, които подчертаха икономическите ползи от военните доставки за Украйна, след което Белият дом подхвана тази реторика. В речта си в Сената Макконъл отбеляза, че средствата, одобрени от Конгреса, не отиват в Украйна, а остават в САЩ и се изразходват за подмяна на арсенали, разширяване на отбранителното производство и създаване на работни места в държави с мощен военен потенциал. Още: Щяхме да загубим войната в Украйна: Лидерът на мнозинството в Сената след среща с Байдън (ВИДЕО)

„Парите за военна помощ за Украйна не са само за закупуване на оръжия за Киев“, каза Макконъл в речта си на 13 септември. „Те отиват да попълнят американския арсенал и да го модернизират. И по-голямата част от тези средства отиват при американските производители в сектора на отбраната.

„Това са милиарди долари, създавайки десетки хиляди работни места в най-малко 38 щата“, каза той. „По този начин подкрепата на Украйна стимулира инвестиции от исторически мащаб в градовете, които представляваме.“

Загубата

Въпреки че Макконъл няма да напусне Сената, той ще загуби предишното си влияние. Неговата подкрепа за Украйна стана още по-забележима през последната година, тъй като републиканците все повече не са съгласни относно продължаването на финансирането на Киев на фона на критиките от бившия президент Доналд Тръмп и други видни консерватори.

В съобщението за предстоящата си оставка Макконъл пише, че лидерството на САЩ на световната сцена е „по-важно от всякога“ и подчерта усилията си да договори законопроект за спешни разходи на стойност 95 милиарда долара в подкрепа на Украйна, Тайван и Израел. Още: Причините, поради които САЩ ще се отдръпнат от Украйна

„Нямам никакво съмнение относно присъщата доброта на нашата страна и незаменимата роля, която играем като лидер на свободния свят“, каза той, цитирайки нарастващите разделения в редиците на републиканците относно външната политика.

„Ето защо натиснах пакета за национална сигурност толкова силно по-рано този месец“, каза Макконъл.- „Повярвайте ми, имам добра представа за политиката на моята партия в този момент. Имам много недостатъци, но разбирам какви са те и разбирам от политика.” Още: Кога Украйна ще рухне: Оценки и предупреждения от САЩ (ВИДЕО)

Последният опит да бъде одобрена военна помощ за Украйна предизвика противоречия сред републиканците. Макконъл се изправи пред двупартийна съпротива срещу споразумение, което обвързваше чуждестранната помощ с мерките за сигурност на границата.

Пакетът от помощи за Украйна, Израел и Тайван спечели двупартийно одобрение в Сената в намален размер, без гранични разпоредби, въпреки че повечето републиканци все още гласуваха против него.

Двамата възможни наследници на Макконъл, сенатор Джон Тюн от Южна Дакота и Джон Корнин от Тексас, гласуваха „за”. Третият кандидат, сенаторът от Уайоминг Джон Барасо, се противопостави.

Украинският президент Володимир Зеленски специално спомена Макконъл след гласуването в Сената.

„Благодарен съм на сенаторите Шумър и Макконъл и всички техни колеги, които подкрепят постоянната помощ за Украйна, докато се борим за свобода, демокрация и ценностите, на които всички държим“, написа Зеленски в социалните медии, цитиран от Politico.

Какво следва?

Подкрепата за по-нататъшното финансиране на Украйна в рамките на Републиканската партия ще се промени донякъде с напускането на Макконъл, е категоричен сенаторът от Охайо Дж. Д. Ванс, яростен противник на помощта за Киев.

„Трябва да очакваме поне някаква промяна, защото който и да стане лидер, няма да го е грижа толкова много за Украйна, колкото Мич Макконъл“, каза Ванс. „Но вярвам, че има хора в партията, които като цяло са съгласни с Мич, и такива, които като цяло не са съгласни, и съм сигурен, че ще има нещо като коктейл в следващото ръководство.“ Още: ЕС дава повече от САЩ: Колко струва войната в Украйна на Запада?

Ястребовата позиция на Макконъл по отношение на войната Русия-Украйна противоречи на тази на лидерите на републиканците в Камарата на представителите. Нито отиващият си председател Кевин Маккарти, нито неговият приемник Майк Джонсън са одобрили допълнителна помощ за Киев на фона на нарастващата консервативна опозиция.

На частна среща в Белия дом Макконъл подкрепи Байдън и лидерите на Демократическата партия и поиска Джонсън да проведе гласуване на пакета от помощи, който вече е одобрен от Сената.

„Надявам се, че Камарата ще приеме законопроекта на Сената и всичко ще мине както обикновено“, каза тогава Макконъл. „Не искаме руснаците да спечелят в Украйна. Имаме малко време. И вярвам, че най-добрият начин е да се действа бързо и да се предаде законопроекта в Камарата на представителите да го разгледа и одобри".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com