Ново модерно смъртоносно оръжие за Украйна - в САЩ се чудят да дадат ли заради страх от бюрокрация (ВИДЕО)

33064
Ново модерно смъртоносно оръжие за Украйна - в САЩ се чудят да дадат ли заради страх от бюрокрация (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Министерството на отбраната на САЩ не бърза да доставя на Украйна т.нар. умни бомби - бомби с лазерно насочване, такава например системата може да превърне конвенционални боеприпаси в "умни" (JDAM – Joint Direct Attack Munitions). Американското военно ръководство изрази загриженост относно предложенията за доставка на Украйна на такива боеприпаси, които ще дадат на Киев способността да поразява цели дълбоко в Русия на разстояние от почти 160 километра. Пентагонът се опасява, че доставката на тези оръжия ще отнеме твърде много време.

Съгласно план, предложен от американския производител на оръжия Boeing, Съединените щати биха могли да изпратят наземно изстрелвани бомби с малък диаметър (GLSDB) в Киев. Ако трансферът се осъществи, Киев ще получи оръжия с обсег два пъти по-голям от боеприпасите за HIMARS, които вече са доставени в Украйна - GLMRS с GPS навигация. В този случай въоръжените сили на Украйна ще могат да поразяват цели, които са били недостъпни за тях през целия въоръжения конфликт, пише Foreign Policy.

Украйна многократно е обещавала, че няма да нанася удари с американско и натовско оръжие на руска територия, тъй като ръководството на САЩ се опасява от ескалация на военните действия. Но тези обещания не важат за окупираните от Русия украински територии като Крим. Въпреки призивите на някои членове на НАТО, администрацията на Байдън отказва да изпрати тактически балистични ракети ATACMS в Украйна, които са много точни и ще ѝ позволят да удари руски цели на 320 километра от фронтовата линия. Но администрацията дори не е обсъждала доставката на малки бомби като дискутира американските оръжия, които биха могли да провокират Русия към ескалация. Страхът от ескалация по-рано спря Съединените щати да доставят на Украйна такива системи като Javelin ATGM, 155-мм гаубици и инсталации HIMARS, макар че това се промени с времето. The Wall Street Journal по-рано съобщи, че Вашингтон дори е модифицирал системите HIMARS, доставени на Украйна, така че да не могат да изстрелват ракети ATACMS.

Министерството на отбраната на САЩ и командването на американските ВВС се опасяват, че доставката на бомби с малък диаметър ще се забави и те вече няма да са необходими предвид бързината на бойните действия в Украйна. Те не отслабват в Донбас дори в условията на студена зима, както се вижда от ситуацията в Бахмут и Соледар.

Наземната бомба с малък диаметър, произведена съвместно от Boeing и шведската компания Saab, използва ракетен двигател за изстрелване и достигане на желаната височина, след което бива насочвана към целта. Бомбата може да лети с промени в траекторията според терена и дори да направи обратен завой при нужда. Тя се изстрелва с HIMARS или с по-тежкия вариант системи за залпов огън M270. Бомбата с малък диаметър GBU-39 трябва да бъде скачена с ракетния двигател M26 (двата основни компонента на GLSDB), преди да може да се използва в бой. Но това ще отнеме месеци.

Привържениците на доставките се притесняват, че поради колебание и нерешителност процесът ще се забави допълнително и Украйна ще получи тези боеприпаси с голямо закъснение, чакайки разрешение от Пентагона. "Не политическата динамика пречи на доставките, а тромавата бюрокрация е причина", каза представител на Конгреса, запознат с дебата.

Има различни оценки за времето, необходимо за свързване на бомбата и двигателя. Анализаторите Джон Харди и Брадли Боуман от базираната във Вашингтон Фондация за защита на демокрациите смятат, че Украйна може да получи две пускови установки и 24 бомби в рамките на 9 месеца след одобряването на плана за доставки от Пентагона и 12 пускови установки със 750 бомби до края на 2024 г. Това е при условие, че доставените оръжия няма да бъдат произведени в отбранителни предприятия, а просто взети от американски складове, за да се свърже бомбата с двигателя. Поддръжниците на такива доставки казват, че бойните действия вероятно ще се проточат много месеци и следователно бомбата, въпреки дългото време за доставка, ще бъде много полезна за украинците. Освен това, GLSDB трябва да бъде сдвоена със собствена пускова установка, която прилича на малък товарен контейнер, но е различна от доставяните HIMARS и MLRS.

"Всеки ден забавяне на решението за доставка отлага и времето, когато Киев може да получи такива оръжия", каза Брадли Боуман пред Foreign Policy.

Говорителят на Пентагона подполковник Гарън Гарн отказа да даде подробности за официалните преговори за военна помощ на Украйна, но каза, че САЩ са в постоянен контакт с Киев, оценявайки нуждите на украинците от оръжия и боеприпаси: "Тяхната силна решителност на бойното поле показва, че те продължават ефективно да използват бойните средства, предоставени им от Съединените щати и световната общност, защитавайки своя суверенитет".

Boeing отказа да коментира. Украинското ръководство обаче се надява, че всички вътрешни пречки пред изпълнението на сделката могат да бъдат побързо преодолени. "Ние просто се опитваме да разберем как да получим необходимите подобрения за тези бомби. Надяваме се, че ще ги получим със следващия пакет помощ", каза украински военен лидер, пожелал да остане анонимен, пред Foreign Policy.

Тази прецизно управляема бомба с тегло 113 килограма е с около 20 килограма по-тежка от боеприпасите GMLRS, които САЩ вече са доставили на Украйна. Тя може да покаже своята ефективност при унищожаване на руски позиции, подготвени в инженерно отношение, като окопи и траншеи. Пускането на такива бомби може да се извършва от затворени и скрити огневи позиции, за да се избегне откриването им. А боеприпасите ATACMS са два пъти по-тежки от такава бомба.

В момента Украйна увеличава интензивността на действията си на бойното поле, без дори да получи най-новите далекобойни оръжия от НАТО. Укроборонпром наскоро тества дронове-камикадзе с обсег на действие над 950 километра. Руското министерство на отбраната твърди, че Киев вече използва дронове с голям обсег за удари по руски въздушни бази. Западните страни започнаха дискусия дали да доставят на Украйна далекобойни оръжия от типа ATACMS, които могат да бъдат по-точни.

"Путин залага на повече забавяния. Той трябва да загуби. Украйна напълно заслужи нашата подкрепа и уважение. Време е да доставим ATACMS и да отворим път за танковете Leopard", написа в Туитър литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис. 

Съединените щати удвояват усилията си за оказване на помощ на Украйна. Този месец размерът на военната подкрепа възлиза на 3 милиарда долара, като в нея са включени 50 бойни машини Bradley. Но украинското ръководство е загрижено, че не разполага с достатъчно далекобойна огнева мощ, за да започне настъпление и да освободи окупираните от Русия територии. И Москва със сигурност се готви да нанася нови удари, без да възнамерява да се ограничи само до позиционните битки в Донбас. Говори се, че Иран възнамерява да достави на Москва нови балистични ракети с малък обсег, за да попълни изчерпаните руски арсенали.

"Има руски цели в Украйна, които са трудни за поразяване със средствата, определени към днешна дата", каза Боуман. "На първо място, това са цели в Крим. Трябва да предоставим на Украйна средства за ефективно поразяване на окупационните руски сили в Крим", добавя той.

Докато Украйна непрекъснато иска авангардни бомби и боеприпаси с голям обсег, след руските удари по Бахмут и Соледар украинците ще трябва да обърнат внимание на темповете за обучение и изпращане на нови войски на бойното поле, както и на доставка на западни артилерийски снаряди.

"Голяма част от това се свежда до факта, че те не разполагат с достатъчно артилерийски боеприпаси. Освен това липсват обучени части за провеждане на настъпателни операции. Няма отговори на всички тези въпроси", каза Роб Лий.

ОЩЕ: САЩ изпращат комплекти JDAM и ПВО системи Patriot на Украйна още със следващата пратка?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари