Ново проучване: Американската армия става все по-слаба

12669
Ново проучване: Американската армия става все по-слаба
Снимка: Getty Images

Американците обичат да мислят, че армията им е непобедима. Истината обаче е, че "твърдата сила" на САЩ вече не е това, което беше. Доказателство е новият "Индекс на военната мощ на САЩ за 2023 г.", съставен от големия мозъчен тръст Heritage Foundation, публикуван сега за първи път и цитиран от The Wall Street Journal. Авторитетната медия мята, че индексът описва много обезпокоителни тенденции за американската армия.

Heritage Foundation оценява американската армия като "слаба" и "изложена на нарастващ риск да не успее да изпълни изискванията за защита на жизненоважните национални интереси на САЩ". Ниският рейтинг от Heritage Foundation на американската армия, доста под дори миналогодишния "маргинален" рейтинг, е първата толкова слаба оценка на военната мощ на САЩ в 9-годишната история на индекса.

Безсънни нощи за Си Дзинпин и властта му: Китайската икономика е в огромна беда

Когато Си Дзинпин дойде на власт преди десетилетие, Китай току-що беше изпреварил Япония като втората по големина икономика в света. О...

Индексът измерва способността на американската армия да спечели едновременно два големи регионални конфликта: например конфликт в Близкия изток и война на Корейския полуостров. Както се отбелязва в доклада, американците искат "светът да бъде по-прост и по-малко опасен". Значителните военни ангажименти на Америка обаче са част от стратегията за национална сигурност на САЩ.

Heritage Foundation счита, че американските военни рискуват да не са в състояние да се справят дори с "един голям регионален конфликт", тъй като се опитват да сдържат способни да се превърнат бързо в проблем държави и на други места по света. Фондацията посочочва, че еднократната отбранителна инжекция на администрацията на Тръмп пресъхна. Бюджетите на Пентагона не могат да се справят с инфлацията и американските войски трябва да балансират между това да бъдат достатъчно модерни, достатъчно големи или готови за битка точно сега. Особено осезаем е спадът във ВМС и ВВС.

Военноморските сили твърдят от години, че трябва да увеличат флота до поне 350 кораба плюс голям брой безпилотни платформи. В доклада обаче се посочва, че ВМС са демонстрирали "постоянен неуспех да спрат и обърнат продължаващото съкращаване на персонал и задачи". Според анализа през последните 5 години ВМС на САЩ са изоставали от плановете за военно корабостроене средно с 10 кораба годишно.

От 2005 г. до 2020 г. американският флот е нараснал от 291 на 296 военни кораба, а флотът на Китай от 216 на 360. До 2030 г. САЩ могат да увеличат броя на своите бойни кораби до 390 единици, а Китай до почти 720. Но войните в море не се печелят само с числа. Китай значително намалява технологичното предимство на Съединените щати във всичко - от катапултите за изстрелване на самолети от самолетоносачи до военноморските ракети с голям обсег.

Американският флот иска да строи годишно по 3 подводници от клас "Вирджиния", като САЩ все още имат предимство пред Пекин, когато става въпрос за тези бързи крайцери. Корабостроителната индустрия в САЩ се е свила поради намаляващото търсене, но ремонтните мощности на ВМС са претоварени. Закъсненията в поддръжката и незавършените проекти са резултат от свръхексплоатацията на флота: в един типичен ден през юни САЩ изведоха на вода около една трета от своите 298 флотски плавателни съдове, два пъти повече от средното за Студената война.

Анализ: Таванът на цената на руския петрол може да не е толкова стабилен, колкото се очакваше

Трябва да се подготвим за повишена колебливост на петролните пазари през следващите няколко седмици, предупреждава Bloomberg. От 5 дек...

Морските пехотинци отбелязват по-висок резултат в индекса като единствената структура, която формулира и изпълни план за промяна, реорганизация за Тихоокеанската война и концепция за модернизация, известна като Force Design 2030. Но Корпусът на морската пехота на САЩ е намален до 21 батальона в сравнение с 27-те през 2011 г. Успехът на мисиите на Корпуса на морската пехота силно зависи от новия десантен кораб, който ВМС може да не успее да пусне скоро на вода.

Още по-лошо е положението във ВВС, които като цяло получават оценка "много слаба". "По-старите самолети и много лошото обучение с голямото отпадане на пилоти с дългосрочни договори" означават, че Военновъздушните сили "ще имат големи трудности да се бият дори с равни конкуренти", се казва в доклада на Heritage Foundation.

Военновъздушните сили на САЩ са се свили до около 40% от това, което Америка е имала през 80-те години. ВВС бавно купуват изтребители F-35, въпреки че се нуждаят от модерни самолети, за да компенсират по-малкия си флот. Самолетите имат ниска бойна готовност. Например за флота от изтребители F-22 тази цифра е само 50%. А 73% от щурмовите самолети A-10C имат експлоатационен живот над 41 години. Изтребителите F-15c, 69% от които са в експлоатация от 38 години, не са далеч от тях. Heritage Foundation констатира, че ВВС са се "отказали от всички илюзии" да могат да постигнат целта си за 80% готовност на самолетите. Боеприпасите на ВВС "вероятно няма да са достатъчни за повече от няколко седмици равностойна битка", а попълването им може да отнеме от 24 до 36 месеца.

Недостигът на пилоти "остава истинска чума за ВВС" и "сегашното поколение бойни пилоти, които активно летят през последните 7 години, никога не са били подлагани на нормално бойно натоварване". Американските пилоти на изтребители са летели средно по 10 часа на месец през 2021 г., в сравнение с 8,7 часа през 2020 г. Това обаче е далеч по-малко от минимума от 200 часа годишно, необходими за борба със сериозен враг.

Ситуацията не е много по-добра и за Сухопътните сили, които са загубили 59 милиарда долара покупателна способност от 2018 г. насам поради фиксиран бюджет и инфлация. Американската пехота се съкращава не заради избор на приоритети, а защото не може да набере достатъчно войници - през фискалната 2022 г. недостигът е 20 000 души.

Русия модернизира танкове, които България пенсионира преди 22 години (ВИДЕО)

Руската отбранителна корпорация "Уралвагонзавод" започна мащабна програма за модернизация на танкове T-62 от съветската ера. Въпреки по...

Някои ще нарекат това тревога и ще попитат защо Пентагонът не може да се справи по-добре с бюджет от 800 милиарда долара? Това е справедлив въпрос, особено втората част от него. Но отговорът изисква значителни промени във всички въоръжени сили и особено в системата за закупуване на нови оръжия.

Като цяло САЩ ще трябва да харчат повече за отбрана, ако искат да защитят своите интереси. Сега САЩ харчат около 3% от БВП за военни разходи, в сравнение с 5-6% през 80-те години на XX век. Докладът на Heritage Foundation е предупреждение, че не може "евтино" да се предотврати войната, камо ли да се спечели.

Високо напрежение: Петролна война между САЩ и Саудитска Арабия

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари