От "Абсурдистан" до пандемична умора - нужно е спешно решение

2796
От "Абсурдистан" до пандемична умора - нужно е спешно решение
Снимка: Getty Images/Guliver

Противоречиви правила, мерки със съмнителна ефективност - настоящето управление на пандемията от  Covid-19 ни уморява, а така също пречи да се види изход. Така започва статия на журналистката Лора Дазиниер и френския епидемиолог Антоан Фало, Директор на Института за глобално здравеопазване към медицинския факултет към университета в Женева за изданието Slate.fr.

В началото на март 2020 година Еманюел Макрон спокойно отиде на театър и каза: "Животът продължава. Няма никакви причини да променяме навиците си за излизане извън дома, освен уязвимите слоеве на населението." Десет дни по-късно, обявявайки необходимостта от първата карантина, френският президент заяви: "Намираме се в състояние на война."

Бойко Борисов спря ваксинирането с AstraZeneca у нас

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на AstraZeneca да бъде спряно, докато с писмено становище Евро...

Това беше първата досадна несъгласуваност в комуникацията последвана от споровете за носене на маски, недостигът на тестове и липсата на прогнозиране на ваксинационната кампания. Да не говорим за глобалната инфантилизираща комуникативна стратегия с използването на лексика, напомняща разговори между родители и малки деца, а не изказвания на отговорни лидери. Подобни изяви биха били приемливи в началото на пандемията, но днес продължаваме да се сблъскваме с абсурдни от научна гледна точка мерки. Как да разберем защо музеите са затворени, а магазините - не? Как да разберем, че терасите на баровете и ресторантите остават затворени, докато училищните и корпоративните столови с лоша вентилация приемат голям брой хора обедно време? 

Сблъсквайки се с цифрите, които показват, че епидемията във Франция остава на високо ниво с почти 400 смъртни случая на ден и над 20 хил. инфектирани, се чувстваме инфантилизирани и в крайна сметка не много защитени, отбелязват авторите на статията. Освен това се разпространява и  друго пагубно заболяване, забелязано от СЗО в края на октомври 2020 година - пандемична умора. Този израз означава синдром, който има, както психологически, така и физически характер, свързан с  Covid-19 и санитарните мерки. Става въпрос за страх  - за себе си и близките, за напрежение, свързано с мерките за борба с болестта: загубата на социални връзки, страх от безработица или икономически последици, липса на перспективи и възможност за планиране. 

На психологическо и емоционално ниво това се проявява като умора, хронично безпокойство, проблеми със съня или загуба на смисъл, а понякога и като истински депресивен синдром и мисли за самоубийство, водещи до това, че дори хората, които се отнасят с най-голямо уважение към мерките и ограничаването на свободата се отказват от тях и ги нарушават. От своя страна тези нарушения се подлагат на стигматизация и техните автори веднага се определят като "ковидиоти". Но тези хора не са привърженици на конспиративни теории, те просто са измъчени от кризата и неопределеността. За да се предотврати тази пандемична умора и съпътстващото й поведение СЗО излезе с няколко препоръки към правителствата - да бъдат максимално последователни в посланията и действията и да се избягват противоречиви действия; да се координира комуникацията между експертите и официалните представители, за да се избегнат противоречиви съобщения; да са максимално прозрачни, съобщавайки за причините за ограниченията и техните промени; да се полагат усилия за адаптирана и ефективна комуникация; да се постигне възможно максимално ниво на справедливост към засегнатите от ограниченията. 

Ясно е, че френското правителство не изпълнява точно тези препоръки. Що се отнася до справедливостта, то се заплете в републиканската догма за равенството, която се състои  това да се отнасяме еднакво към всички, отричайки различията между хората и регионите, твърдят авторите на публикацията.

Година по-късно: несбъднали се прогнози и погрешни очаквания

В края на 2019 година никой не можеше да предвиди, че коронавирусът ще причини първата пандемия за това столетие и ще промени радикално...

Много по-лесно е да стоиш под карантина, когато живееш с някого в голям апартамент или къща, отколкото в апартамент от 50 кв. м с още четирима души. Много по-лесно е да се самоизолираш, ако живееш сам, отколкото ако си самотна майка. 

Грешката днес несъмнено е в това новата възможна карантина да е като плашило и крайна мярка за "защитата на здравната система." Има и други начини за представяне на карантината - като билет за вход, важен предварителен етап, насочен към рязкото намаляване на случаите на заразени. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com