Падението на Запада: Основата на световния ред се руши

5824
Падението на Запада: Основата на световния ред се руши
Снимка: iStock/Guliver

Най-голямата среща на политици, отговарящи за въпросите на сигурността и отбраната и външната политика ще бъде посветена на търсенето на отговори за глобалните кризи. Ясно е едно - САЩ и Европа загубиха своето превъзходство, пише германското издание Handelsblatt.

Конференция по безопасност, която ще се проведе от 14 до 16 февруари в Мюнхен вероятно ще носи отпечатъка на безпомощността на Запада, отбелязва журналистката Доната Ридел.

Световните армии се готвят за бъдеща кибервойна

Зад компютърните атаки се крият престъпни групировки, понякога използвани от държавата. Сценарият на кибер Пърл Харбър и всеобща киберв...

По думите на ръководителя на конференцията Волфганг Ишитгер "Западът, явяща се основа на световния ред, е попаднал под влияние." в доклада, който той представи на 10 февруари Ишингер говори за неговия разпад:

"САЩ и страните на Европа вече не преследват еднакви цели"

Самите европейци вече отдавна не са така единни, както се надяваха Хелмут Кол и Франсоа Митеран след края на Световната война. Дяснопопулистките правителства в Унгария и Полша явно не се асоциират с концепцията на отворената към света либерална демокрация, пише още изданието.

В икономиката САЩ и Европа отдавна не заемат господстващо положение - подемът на Китай и Азия размени ролите. За това ясно свидетелстват резултати от международно проучване на Pew Research Center".

Според тях за неоспоримо водеща икономическа държава САЩ са възприемани едва от гражданите на Южна Корея, Япония и САЩ. В европейските страни, като Германия, Франция и Великобритания, за главна икономическа държава днес се счита Китай. На същото мнение са респондентите в Мексико, Бразилия и Турция. В Кения и ЮАР САЩ също губят позиции, докато Китай завоюва нови.

Заплашена ли е Европа от военната сила на Русия?

Военната сила на Русия е по-голяма от всякога. И под прицела на войските на Москва стои преди всичко Европа, коментира германското изда...

Едва 13% от анкетираните смятат Европейския съюз за най-важната икономическа сила.

След анексирането на Крим през 2014 година европейците не успяват и да формират боеспособен военен блок.

"Аз към крайно развълнуван от несъстоятелността на европейската общност. Това, че ЕС с почти 500 млн. жители не може да демонстрира дееспособността си в много кризи и срамно. Защо сме неспособни да внесем своя принос за края на войната в Сирия?", пита Ишингер.

В конференцията ще вземе участие президентът на Франция. Макрон иска да обсъди съвместната ядрена стратегия: от една страна той иска да закрепи ядреното въздържание в интерес на Европа. Ядрените сили на Франция, които все още не се координират с НАТО в бъдеще трябва да служат за защита на Европа. Едновременно с това Макрон иска да инициира ядрено разоръжаване, съгласувайки го с европейците и НАТО.

Мюнхенския доклад съдържа и анализ на британския изследователски център IISS, според който Европа в момента не е в състояние без помощта на САЩ да реагира на атака от страна на Русия срещу Прибалтика. Без САЩ защитата на Европа в дадения момент не е възможна

Десетте злодеяния на т.нар. "преход" и поуките за бъдещето на България

България не е бедна и малка, а ограбвана и умираща държава Във визията за българското бъдеще не трябва да се ограничаваме единствено д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com