Пандемията е виновна за множество косвени смъртни случаи

2697
Пандемията е виновна за множество косвени смъртни случаи
Снимка: Getty Images/Guliver

Колко се е увеличила смъртността на фона на пандемията от коронавирус в сравнение с други години? Международен екип от учени направи опит да направи това изчисление на примера на 19 европейски страни, Австралия и Нова Зеландия.  При това учените от Imperial College в Лондон са стигнали до много по-сложна картина на т. нар. извънредна смъртност, пише австрийското издание Der Standart.

Вероятно в хода на първата вълна на пандемията много хора са станали жертва не на самия вирус, а на последиците от пандемията, се казва в изследването, публикувано в научното списание Nature Medicine. В някои страни смъртността се оказва по-малка от очакваното, което вероятно е свързано с мерките срещу коронавируса, които държаха под контрол и обикновените инфекциозни заболявания, като грипа. 

СЗО: COVID-19 вече е на пето място в класацията за смъртност на Европа

Европейският офис на Световната здравна организация заяви, че нарастващият брой случаи на COVID-19 в Европа причинява "голямо безпокойс...

Въз основа на 16 математически модела учените са пресметнали колко хора биха починали в разглежданите 21 страни при обикновени условия и изваждат тези цифри от броя смъртни случаи, регистрирани през пролетта. По този начин те изчислили извънредната смъртност по време на първата вълна от коронавирус.

Според резултата от изследването от средата на февруари до края на май в тези страни са починали 206 хил. души повече, отколкото биха починали в условия без пандемия. Сред починалите 106 хил. са мъже и 100 хил. жени. 167 хил. от тези смъртни случаи се приписват непосредствено на вируса, останалите хора са станали жертва на съпътстващи обстоятелства. Причини за косвените смъртни случаи биха могли да бъдат влошаване на медицинското осигуряване при лечението на други заболявания и травми, получени при нещастни случаи, психически проблеми на фона на загубата на социални контакти, работа и доходи, престъпността, в частност домашното насилие, злоупотреба с тютюнопушенето, алкохол и наркотици, а така също и влошаване на хранителните навици, смятат учените.

Една част от смъртните случаи, обаче би могла да бъде предизвикана от неустановени случаи на заразяване с  SARS-CoV-2. Броят на извънредните смъртни случаи за периода на изследването превишава с 23% броя смъртни случаи, които се приписват непосредствено на коронавируса. На пръв поглед изглеждат парадоксални данните за смъртността в страните, където извънредните смъртни случаи се оказват по-малко от броя на хората, станали жертва на вируса. Такива страни са Франция, Белгия и Швейцария. Така, във Франция 28771 смъртни случая се приписват на коронавируса, вероятните извънредни смъртни случаи са 23 700 души. В Австралия, България, Чехия, Унгария, Нова Зеландия и Словакия извънредни смъртни случаи или изобщо не е имало, или са били максимум 5%. 

Учените имат възможно обяснение на този феномен - възможно е да намалял броят на заболяванията от грип и други болести на дихателните пътища, благодарение на противоепидемичните мерки - носене на маска, спазването на социална дистанция. Забраната за излизане вероятно е довела до намаляването на броя на пътно-транспортни инциденти и други нещастни случаи, а така също и на престъпления с прилагане на насилие. Между тези страни се наблюдават големи различия, които е сложно да бъдат обяснение. Вероятно своята роля са изиграли различни фактори - започвайки от общото състояние на здравето на населението, социалните условия и реакцията на ръководните лица и състоянието на здравната система. 

Как с справя България с COVID-19?

Има увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 хиляди население. Това заяви главният държавен и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com