Politico: Европейските журналисти са в беда

2049
Politico: Европейските журналисти са в беда
Снимка: iStock/Guliver

Докато лидерите на ЕС често обещават подкрепата си за свободата на пресата, реалностите за европейските журналисти стават все по-мрачни, според последния индекс за свобода на пресата от "Репортери без граници".

Из целия блок класацията за свобода на медиите – в Германия, Естония, Люксембург, Словакия, Словения, Полша, Гърция, Унгария и България - падна от 2020 г. насам.

ЕС "се бори да защитава ценностите у дома", каза групата във вторник, посочвайки законодателството в страните от ЕС, ограничаващо информационния поток, политизирането на държавните медии и нарастващия брой инциденти с насилие, насочени към репортери. Това пише в своя статия журналистът Лили Байер за Politico.

Най-слабо представилите се в ЕС са Гърция, класирана на 70, Малта на 81, Унгария на 92 и България на 112 място.

"Европа продължава да бъде най-благоприятният континент за свобода на пресата, но насилието срещу журналистите се е увеличило и механизмите, създадени от Европейския съюз за защита на основните свободи, тепърва ще разхлабят хватката на [министър-председателя] Виктор Орбан върху унгарските медии или ще спрат драконовските мерк, които се вземат в други страни от Централна Европа", казаха от "Репортери без граници".

На Унгария беше отделено специално внимание в доклада. В страната има ограничени възможности на журналистите да информират за коронавируса и малко големи независими медии остават активни в страната.

"ЕС от своя страна изглежда безсилен", пишат "Репортери без граници".

Докладът - който идва седмици след като гръцки журналист беше застрелян пред дома си - също поражда опасения относно предизвикателствата, пред които са изправени журналистите в западните страни от ЕС.

"Както на изток, така и на запад на континента, новото законодателство, ограничаващо правото на информиране, улесни арестите и задържанията на журналисти", пише организацията.

И, отбелязва тя, "много репортери са били физически атакувани от членове или поддръжници на екстремистки и конспиративни групи по време на протести срещу ограниченията заради коронавируса". Подобни нападения са особено очевидни в Германия, която слезе с две места надолу до 13, и Италия, класирана 41.

"В други страни, особено Гърция, репортерите са били жертви на полицейско насилие и произволни арести, които ограничават отразяването на правоприлагащите операции по време на демонстрации", се казва в доклада.

Още една крачка назад- България вече е 112-а по свобода на словото

България губи едно място в класацията на “Репортери без граници” (RSF) и вече е 112-а, показва публикуваният във вторник го...

Европейската комисия е изправена пред критика, че не е направила достатъчно за справяне с проблемите на свободата на медиите в целия блок.

"Комисията в много области - включително и тази - не използва изцяло наличните инструменти", каза холандският евродепутат Софи ин'т Велд, член на либералната група "Обнови Европа".

"Националните правителства също имат своята отговорност и там виждате, че част от проблема е, че в някои случаи атаките срещу медиите идват от самите правителства", каза холандският политик, посочвайки вербални атаки, сплашване, тормоз и " законодателство, което е твърде ограничаващо. "

Но има и натиск от страна на някои национални правителства да се направи повече.

"Свободата на медиите и плурализмът са жизненоважни за нашите демокрации и трябва да бъдат активно насърчавани", каза финландският министър по европейските въпроси Тити Тупурайнен. "На ниво ЕС дискусията по въпроса се засили напоследък", заяви министърът, член на финландската социалдемократическа партия, в текстово съобщение, добавяйки, че "ЕС и държавите-членки няма да стоят на едно място".

АЕЖ: Политик, който се крие от журналисти, не уважава избирателите си

Асоциацията на европейските журналисти - България е притеснена от поведението на лидерите на трите политически сили, получили най-голям...

"Подготвят се нови мерки. Важно е да продължим да разглеждаме този въпрос на ниво ЕС и да се стремим да засилим нашите мерки на всички нива, да насърчаваме и подкрепяме свободата и плурализма на медиите ", добави тя.

Централата на Евкомисията твърди, че пространството й за действие по отношение на свободата на медиите е ограничено - като същевременно сигнализира за готовност за проучване на нови инструменти.

"Трябва да направим повече, дори ако компетентността ни е ограничена", заяви комисар Тиери Бретон в понеделник пред членовете на комисията по култура и образование на Европейския парламент.

Френският политик - който цитира събития, "отнасящи се" до Полша, Унгария, Словения и Чехия - заяви, че според него ЕС се нуждае от нов "Европейски закон за свободата на медиите", който ще има за цел да гарантира, че "свободата и плурализмът на медиите са стълбовете на нашата демокрация."

Докато посочваше някаква съществуваща финансова подкрепа за медийния сектор, комисарят каза: "Смятам, че се нуждаем от механизъм за повишаване на прозрачността, независимостта и отговорността около действията, засягащи контрола и свободата на печата."

“Репортери без граници“ с 10 препоръки към политиците за медийната свобода в България

От “Репортери без граници“ дадоха десет препоръки към политическите формации в България по отношение на тежката ситуация с ...

Това също би било възможност, добави той, да разгледаме устойчивостта на малките актьори и управлението на обществените медии, допълва БГНЕС.

"Трябва да помислим и за финансирането, подкрепящо плурализма и свободата на медиите, и структурите, които подкрепят това финансиране", каза Бретон.

Но някои евродепутати казват, че сегашната Комисия изглежда не желае да бъде достатъчно твърда с капитали.

Комисията се опитва "да се скрие под леглото веднага щом възникнат проблеми, защото се страхуват от правителствата на страните-членки", каза Ин’т Велд.

Още една крачка назад- България вече е 112-а по свобода на словото

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com