Предателството в Африн

6581
Предателството в Африн
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато турската армия разширява настъплението си в Африн, представители на сирийските (и не само сирийски) кюрди все по-често говорят да предателство. При това обвиненията са насочени, както по адрес на Запада, така и на Русия. Това пише в свой анализ за руското издание "Коммерсант" Максим Юсин.

Москва е упреквана в това, че зад гърба на кюрдите се е договорила с турския президент Реджеп Ердоган, като дава зелена светилна на операцията "Маслинова клонка" в Африн. Като цяло това не е далече от истината. В навечерието на операцията на посещение в Русия бяха началниците на Генералния щаб и разузнаването на Турция – едва ли това е било просто съвпадение.

Асад назначи нови министри на отбраната, промишлеността и информацията

Президентът на Сирия Башар Асад подписа указ за назначение на нов министър на отбраната, на промишлеността и на информацията, съобщи дъ...

Освен това руските войски, разположени в Сирия, бяха изведени от местата за дислокация само няколко часа преди районите да бъдат подложени на ударите на турската авиация. Която, естествено, нямаше да се чувства толкова добре в небето над Сирия, ако Русия беше задействала своята ПВО система с ракети C-400, намираща се в базата "Хмеймим".

Всичко това е така, но предателство няма. За разлика от сирийския президент Башар Асан, кюрдите не се смятат за съюзници на Русия. Да, Москва се опита да разиграе кюрдската карта в момент на противостояние с Ердоган след унищожението на бомбардировача СУ-24, но това не доведе до никакви конкретни договорености или съдружия. А след руското примирение с Анкара потребността от какъвто и да било алианс отпадна. Независимо от цялата специфика на Ердоган, неговата политика и маниер на поведение, партньорските отношения с Турция за Русия сега са много по-важни от съюз с кюрдите – поради редица геополитически и икономически причини. Освен това сирийските кюрди се отказаха от предложението на Москва да преминат под юрисдикцията на Дамаск, което теоретично би могло да предотврати турската операция.

От другата страна е коалицията, оглавявана от САЩ. В хода на бойните действия срещу терористичната групировка "Ислямска държава" именно кюрдите бяха за американците незаменим съюзник, а в някои момент и пушечно месо. Така при щурма на столицата на "Ислямска държава" Ракка отрядите на сирийските кюрди загубиха 650 души, докато загубите на "антитерористичната коалиция" бяха минимални. Това не попречи на американския президент Доналд Тръмп да припише триумфът в Ракка най-вече на американците, без да си спомни за кюрдските съюзници.

Всъщност тези съюзници до последно се снабдяваха стабилно с американско оръжие и се обучаваха от инструктори от САЩ. Алиансът изглеждаше силен, перспективен, в региона кюрдите започнаха да се възприемат "агенти на влияние" на Вашингтон. Именно с проамериканските кюрдски отряди правителствената армия на Сирия (и стоящата зад нея Москва) водеха в миналото ожесточен спор за територията на левия бряг на Ефрат.

25 000 християни са се завърнали в освободения Алепо

След освобождаването на Алепо в града се върнаха над 25 000 християни, заяви пред журналисти отец Джабраил Азар, настоятел на Антиохийс...

Но ето че настана моментът на истината за кюрдско-американския алианс. И той не издържа изпитанието на Ердоган. САЩ си измиха ръцете, като се ограничиха с дежурни и доста вяли призиви за мирно разрешаване на конфликта. Т.е. принесоха кюрдите в жертва на турския лидер. Явно, не можеше да бъде по друг начин. За Вашингтон е немислимо да се поставя на границата на въоръжен конфликт с Турция (ключова държава в региона и съюзник на НАТО) заради кюрдите. Освен това кюрдите изпълниха главната си мисия, "халифатът" е победен, няма нужда повече от тях.

Това сякаш е естествено и неизбежно. Напълно в рамките на реалната политика. Но горчивото чувство остава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари