Предизвикателство пред ЕС

6881
Предизвикателство пред ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Крайнодясната партия във Франция „Национален фронт“ излезе победител на първия тур от регионалните избори в страната, като си осигури гласа на всеки трети избирател и по-големия дял от електората в шест от общо 13 региона.

Резултатът нанесе удар на Социалистическата партия на президента Франсоа Оланд, чиято популярност нарасна след атентата, който бе извършен в Париж на 13 ноември. На първия политически тест за Франция след атаките „Националният фронт“ под управлението на Марин льо Пен излезе явен победител. Тя коментира резултатите с думите, че старият политически свят се срива и че нейната партия е единствената политическа сила, която защитава страната и нейния суверенитет.

Льо Пен: Народът вече не иска да търпи презрението на политическата класа

Невероятният успех на „Националния фронт“ е въстание на народа срещу върхушката, заяви неговата лидерка Марин льо Пен в инт...

След атаките Льо Пен заяви, че Франция не трябва да приема имигранти мюсюлмани. Страхът на избирателите обаче не е единственото обяснение за успеха на партията, казва професор Матю Гудуин от мозъчния тръст „Чатъм хаус“. „Гласоподавателите са загрижени за ЕС и виждат в европейската интеграция заплаха за своя начин на живот и икономически ресурси. Освен това те са дълбоко недоволни от френския политически елит“, казва той.

Окончателният резултат ще бъде решен във втория тур, когато избирателите може да се обединят около основната центристка партия. „Републиканците“ на бившия президент Никола Саркози обаче изключиха възможността за сътрудничество със социалистите, за да блокират възхода на „Националния фронт“ – тактика, която бе използвана при предишни избори.

Крайнодесните партии постигнаха успех по време на изборите през последните месеци в Европа – от Швеция през Полша и Унгария до Великобритания. „Ако ЕС не е в състояние да се справи ефективно с бежанската криза и да възстанови икономическия растеж в еврозоната, тогава ще се окаже пред голямо предизвикателство“, казва Гудуин. Първото предизвикателство ще дойде в неделя от Франция – победата на „Националния фронт“ на втория тур от изборите ще предизвика ударни вълни в целия континент.

Voice of America

Марин Льо Пен и партията ѝ печелят местните избори във Франция

Опозиционната партия Национален фронт (НФ) печели най-много от общия брой на гласовете във Франция на местните избори. Лидерът на НФ Ма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари