Присъствието на Русия в Либия е по-голяма опасност от ИД

8383
Присъствието на Русия в Либия е по-голяма опасност от ИД
Снимка: Getty Images / Guliver

Генерал Халифа Хафтар, командващ антиправителствените сили в богатата на петрол Източна Либия, наскоро заяви, че е приел народен мандат да управлява северноафриканската държава. Тази негова стъпка може да осигури предимство за Русия, ако Хафтар успее да превземе Триполи на фона на междуконфесионалната борба, която продължава почти 10 години. Това пише американското консервативно издание Washington Examiner в материал, цитиран от агенция "Фокус".

След като бунтовниците убиха диктатора Муамар Кадафи през 2011 г., гражданска война обхвана цялата страна, а останките на „Ислямска държава“ (ИД) успяха да се укрепят в Южна Либия. Според представители на Африканското командване на въоръжените сили на САЩ (АФ) обаче фактът, че Русия изпраща армията си в Либия, за да подкрепи Хафтар и да се укрепи на южния фланг на НАТО, е много по-притеснителен.

„Те се противопоставят на стратегическите интереси на Съединените щати в Северна Африка, но го правят с най-ниската възможна цена и по такъв начин, че в случай на грешка, Кремъл може убедително да отрече всичко“, заяви един служител на АФ в интервю пред изданието.

„Най-вероятно те очакват, че ако са на страната на победителя, ще получат достъп до носещо големи приходи пристанище и ще могат да сключват сделки за добив на нефт, а също така ще могат да повлияят на бъдещото правителство на Либия“, добави той.

Друг висш служител от АФ обясни, че Русия може да се сдобие с редица икономически и геополитически преимущества, ако застане на страната на Хафтар, а той победи. „Всъщност, става въпрос за влизане на Русия в Либия, за достъп до либийските пристанища, нефта, за създаването на повод да присъстват в Източното Средиземноморие“, заяви чиновникът в телефонно интервю с изданието, дадено от щабквартирата на командването в Щутгарт, Германия.

„Когато говорим за Русия, е необходимо да се уточни, че в Либия има наемници от Русия, че там оперира групата на Вагнер, а не руското правителство, не руската армия“, обясни той. „Когато ООН започне да изисква Русия да обясни влиянието си в Либия, руското правителство веднага ще отговори, че не присъства там“.

През април 2019 г. влошаването на ситуацията в Либия принуди Африканското командване на въоръжените сили на САЩ да изтегли всички свои военни от тази страна.

В Либия американските сили осигуряваха военен ескорт на дипломатически мисии, предприемаха мерки за борба с терористите и работиха за подобряването на партньорските отношения.

След изтеглянето на американските военни от Либия, Русия активно развива военното си сътрудничество с Хафтар, както заяви Кимбърли Мартен, ръководител на катедрата по политология в "Бърнард колидж", изказвайки се на форум в Центъра за стратегически и международни изследвания във вторник, 28 април. „Информацията е, че тези хора са свободни стрелци“, посочи тя, визирайки наемниците от групата на Вагнер, които се бият на страната на Хафтар в Либия. „Те действително играят важна роля и увеличават съществено възможностите на Хафтар“.

По думите на Мартен и според някои данни, бойците от групата на Вагнер, създадена от бившия военен разузнавач от руското ГРУ и приближен на Владимир Путин Дмитрийк Уткин, провеждат военна подготовка и може би дори охраняват нефтени находища.

„В Либия има много петрол и значителна част от този нефт е в контролираните от силите на Хафтар райони“, обясни тя. „По този начин, ако разгледаме основните икономически интереси на Русия, може да се окаже, че те не се различават от икономическите й интереси в Сирия. Това е нефтът“.

Друг служител на АФ заяви в интервю пред Washington Examiner, че бойците на тази руска частна военна компания са в Либия и други части на африканския континент от началото на 2018 г. Според един доклад, Саудитска Арабия плаща на над 2 хиляди наемници от групата на Вагнер по време на неуспешния опит на силите на Хафтар да завземат Триполи в края на 2019 г.

„Командването вижда, че Русия все по-често използва бойците на частни военни компании за провеждане на военна подготовка и помощ в обезпечаването на сигурността. Това дава на Москва повече пространство за маневриране в опитите й да постигне своите геополитически и икономически цели“, заяви лейтенантът от ВМС на САЩ Кристина Гибсън.

Игри за власт: Кой управлява Либия?

Кой поема властта в Либия? Напрежението между страните в конфликта расте, разменят се декларации и обвинения, а Халифа Хафтар обяви, че...

Русия се възползва от изтеглянето на американските военни от Либия

Служителите на африканското командване признаха, че изтеглянето на американските военни от Либия е лишило САЩ от способността им да осигуряват стабилността, необходима за успеха на международно признатото Правителство на националното съгласие.

„Тъй като нямаме военно присъствие в Либия - с цел укрепване на партньорствата или с някаква друга цел - това ни хвърля далеч назад“, заяви висш служител на африканското командване. „От военна гледна точка, ако се върнем отново в Либия, това би ни позволило да участваме в обучението на военните, както и да окажем известно влияние върху дейностите на либийското правителство, да наблюдаваме бойците на ИД и други групи в тази страна“.

Според експерти присъствието на Русия в Либия е по-опасно от заплахата, която представляват останките на ИД, опериращи в южната част на страната. 

„Смятаме, че в бъдеще ще възникне необходимост, ще се появи възможност да се върнем отново в Либия, но е доста трудно да кажем как ще я използваме, предвид настоящата криза и нестабилността, която наблюдаваме в момента в тази държава“, добави той.

Халифа Хафтар обяви, че поема властта в Либия

Халифа Хафтар обяви, че поема властта в Либия. Москва същевременно е изненадана от изявленията на командира на Либийската национална ар...

Мартен се опасява, че ако американските военни се върнат в Либия, те ще трябва да се изправят пред повторение на битката, станала между американците и бойците от групата Вагнер в Източна Сирия през февруари 2018 г.

„Най-много ме притеснява, че тези паравоенни групи са все по-близо и по-близо до места, където американските военни имат свои собствени интереси“, каза тя.

Тъй като Русия подкрепя силите на Хафтар в Източна Либия, а Съединените щати подкрепят признатото от ООН правителство в Триполи, вероятността от военен сблъсък между американските и руските сили ще зависи от решенията на един човек. 

„Либия може да е мястото, където американските и руските сили влизат във въоръжен конфликт“, отбелязва тя. „Струва ми се, че основният въпрос тук е какви рискове е готов да поеме Путин“.

Темата продължава и в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари