Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

22 април 2024, 08:08 часа • 10260 прочитания

Разгръща ли се Трета световна война? Този въпрос коментира проф. Владимир Чуков в сутрешния блок на БНТ по повод напрежението в Близкия изток. 

Думите му бяха в контекста на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел и продължаващата война на Тел Авив с терористичната групировка "Хамас".

"Трета световна война няма как да стане", категоричен бе проф. Чуков. Той не смята, че израелско-иранският конфликт ще се разгърне.

Какво става в "Хамас"?

Според него има развитие на ниво "Хамас". "Това, което ми направи впечатление са изявленията на Хакан Фидан (бел. ред - турският външен министър), който буквално преди седмица се срещна в Доха с Исмаил Хания (лидера на "Хамас"). Хания заяви, че "Хамас" вече искат, биха признали палестинска държава, която е разоръжена, т.е. няма да има армия и второ, те са готови да се превърнат в политическа партия, като зачеркнат военното си крило", смята още проф. Чуков.

Според него "Хамас" искат да получат статут на националноосвободително движение, а не на терористично. 

ОЩЕ: „И остават още 40 дена от съществуването на Израел“: Проф. Владимир Чуков за ескалацията с Иран

Американската помощ за Украйна

Той коментира американската помощ за Украйна. Според него от ключово значение в това отношение, е изиграла визитата на Дейвид Камерън. "Преди да отиде в Белия дом, той отиде във Флорида. Там се срещна с Тръмп и му каза, че ако Путин спечели в Украйна, това е има много силен резонанс в Близкия изток. Ще окуражи Иран, Китай и Северна Корея. Тези трима лидери не са любимци на Доналнд Тръмп", смята проф. Чуков. ОЩЕ: Буквално: Демокрацията пречи на Тръмп да бие Байдън

Отделно, професорът коментира и, че Иран и Китай са съюзници от векове назад, още преди Русия да я има като държава и Путин не може да разчита на взаимоотношения с двете държави, които да поставят Русия на първо място, ако техният интерес не го предполага. Пример - износът на ирански петрол е на рекордни нива и то за Китай, което пречи на износа на руски петрол.

Отношенията Израел - САЩ

Проф. Чуков коментира и въпроса дали израелският премиер Нетаняху се опитва да устиска до американските президентски избори.

"Не съм много категоричен, че Нетаняху очаква Тръмп", коментира проф. Чуков. Според него Тръмп нееднократно му заявил, че той не е неговият фаворит. Той е на мнение, че нещо се е случило между двамата като личности. ОЩЕ: "Благодаря ти, Америка!": Зеленски и Нетаняху със специални послания за военната помощ, която получиха

Поведението на Турция

Арабистът коментира и опитите на Турция да играе ролята на миротворец в Близкия изток. "Турция иска да направи един дипломатически демараж, защото Ердоган загуби местните избори", смята проф. Чуков. Според него Турция иска да си върне статута на преговарящ.  ОЩЕ: Турция предаде съобщение на Иран: Не иска ескалация 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес