Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Благодаря ти, Америка!": Зеленски и Нетаняху със специални послания за военната помощ, която получиха

21 април 2024, 08:03 часа • 4915 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски и израелският лидер Бенямин Нетаняху благодариха на американските законодатели, след като гласуваха в подкрепа на нови пакети от помощ за своите страни на стойност милиарди долари.

„Благодаря ти, Америка!“ Зеленски написа в своя Telegram в събота, малко след като Камарата на представителите прие дълго отлагания Закон за допълнителни бюджетни кредити за сигурността на Украйна с 311-112 гласа.

Законопроектът беше част от по-широк пакет от 95 милиарда долара, предоставящ чуждестранна помощ за Украйна, Израел и Индо-тихоокеанския регион. Той предоставя близо 61 милиарда долара, за да помогне на Украйна и други в региона да се борят с Русия, докато Камарата също така прие финансиране на стойност 26,4 милиарда долара за Израел и 8,1 милиарда долара за противодействие на действията на Китай в Индо-Тихоокеанския регион.

ОЩЕ: Служебното правителство на Главчев приветства американската помощ за Украйна 

Зеленски каза, че решението ще запази „историята в правилния път“.

„Демокрацията и свободата винаги ще имат глобално значение и никога няма да се провалят, докато Америка помага да ги защити. Жизненоважният законопроект за помощта на САЩ, приет днес от Камарата на представителите, ще предпази войната от разширяване, ще спаси хиляди и хиляди животи и ще помогне на двете ни нации да станат по-силни. Справедлив мир и сигурност могат да бъдат постигнати само със сила“, добави Зеленски.

Междувременно Камарата прие Израелската добавка за сигурността с 366-58 гласа.

„Благодаря ви приятели, благодаря ви Америка!“ каза израелският премиер Бенямин Нетаняху в публикация в социалните медии, добавяйки, че законопроектът демонстрира „силна двупартийна подкрепа за Израел и защитава западната цивилизация“.

ОЩЕ: Лош ден за Путин: За какво ще бъдат разпределени 61 млрд. долара в Украйна 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес