Разузнаване и саботаж: В Украйна специален полски отряд ще се бие срещу Русия

19188
Разузнаване и саботаж: В Украйна специален полски отряд ще се бие срещу Русия
Снимка: Getty images

Специален отряд, състоящ се от поляци, ще се бие срещу Русия, пише полското издание Onet. Новината официално е обявена на среща в Киев.

На срещата присъствал гражданин на Полша, който е организатор на този отряд, неколцина полски доброволци, комендантът и началникът на щаба на Руския доброволчески корпус (РДК), както и представител на Министерството на отбраната на Украйна. От съображения за сигурност имената им не се съобщават.

Специалното подразделение ще бъде на подчинение на Министерството на отбраната на Украйна. Поляците ще извършват разузнавателни и диверсионни мисии. Тази елитна част ще включва най-опитни военни, включително доброволци.

Подразделението няма да бъде част от Международния легион за териториална отбрана на Украйна, в който полски доброволци се бият рамо до рамо с доброволци от други страни. Това ще бъде специална част, независима от този легион, подчинена директно на Министерството на отбраната на Украйна.

Полски доброволчески легион

Вероятно полската част ще се нарича Полски доброволчески легион. Инициаторът е полски гражданин, който от началото на руската инвазия воюва в Украйна срещу Русия, името му не се съобщава. Новото формирование няма да бъде типична бойна част, както другите отряди, действащи в Международния легион, а ще се занимава с разузнаване и саботаж. Още: Британско издание: Полша става военен лидер на Европа

В Украйна вече има две подобни части, съставени от чужденци, това са Руското и Беларуското опълчение. Всяко от тези формирования засега включва няколко десетки войници. Полското подразделение ще бъде третият отряд от този тип, както е предвидено на този етап. Едновременно с полската част се формира подобен отряд, състоящ се от германци.

Кандидатите за полския легион ще бъдат избрани от специалисти от Полша и Украйна. Кандидатът трябва да има военна подготовка и да няма проблеми с алкохола и наркотиците. Предвижда се да се създаде център за набиране на персонал в Полша. Откриването му все още не е съгласувано с полските власти, пише Onet.

База на тайно място

Базата на частта ще бъде разположена на неизвестно място в района на Киев. Временният щаб работи в пълна секретност. Първите доброволци вече се подготвят за бойни действия. Някои от тях вече са участвали в разузнавателни и диверсионни операции по време на настоящия конфликт.

Адресът на уебсайта или телефонният номер на поляците, които искат да се запишат в Легиона, ще бъдат обявени в следващите дни.

Полската част до голяма степен ще бъде организирана по линия на Руския доброволчески корпус, която е най-опитната част от този вид и има добри бойни резултати. В тази бойна структура цари желязна дисциплина. Например търговията с оръжие или наркотици там се третира като дезертьорство и води до незабавно прекратяване на договора. Още: За да не победи Русия: Украйна има нужда от помощ сега

Членовете на не украински части разбират, че за доброволците от чуждестранни формирования важат особено строги правила, тъй като всеки скандал с чужди военни части се експлоатира охотно от руската пропаганда. 

Бойците от РДК заявиха, че ще окажат всякаква помощ за бързото формиране на полската част. Руснаците също обещават първоначално да подкрепят поляците по време на съвместни операции. С течение на времето полското звено ще придобива все по-голяма независимост.

И двете формирования (както и беларуският и германският корпус) са насочени към взаимодействие и съвместна подготовка и след обособяването на всяка от частите.

"С поляците е много по-лесно, отколкото с беларуси или руснаци"

Представител на Министерството на отбраната на Украйна каза, че с връчването на военни билети на поляците окончателно ще се легализира частта, като това може да стане в най-близко бъдеще, дори в рамките на една до две седмици. "Много по-лесно е с поляците, отколкото с беларуси или руснаци, дошли при нас от враждебни държави. За поляците всички процедури са много по-бързи", каза той. Още: НАТО иска от страните в Алианса да преминат към "военна икономика"

"Създаването на тези национални части се основава на естественото желание на войниците да се бият в един отбор със своите сънародници", каза комендантът на РДК и добави: "Ние, руснаците, минахме през най-трудния път, за да можем да се бием в тази война. Ако аз, гражданин на Руската федерация, успях да създам такава единица, ще бъде много по-лесно за поляците".

"За мен е изключително важно, че получих възможността да сформирам първата полска специална част в Украйна", каза полският организатор на Легиона. "Полша е страната, която най-много подкрепя Украйна, така че съм особено горд, че получих тази роля. Сигурен съм, че нашата част ще стане модел за други подобни формирования." 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com