Реформите вече не стигат за разширяване на ЕС към Балканите

10662
Реформите вече не стигат за разширяване на ЕС към Балканите
Снимка: iStock

Принципът, че реформите водят до членство в ЕС, вече не важи за страните от Западните Балкани, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" в обширен анализ.

След падането на Желязната завеса Европейският съюз даде на източните си съседи обещание, което беше просто и ефективно: станете успешни като нас и тогава ще бъдете един от нас, пише журналистът Майкъл Мартенс в анализа за ФАЦ.

Euronews: Европа се връща към нормалния живот

Дарън МакКафри от Euronews прави обобщение на положението, с което Европа влиза в новата 2021 година. „Надявам се да сте имали д...

През май 2004 г. това доведе до присъединяването на осем бивши комунистически страни, както и Кипър и Малта. Три години по-късно Румъния и България ги последваха, макар че не отговаряха на централния критерий - функциониращо върховенство на закона. През лятото на 2013 г. Хърватия беше последния новодошъл. Оттогава тази врата е затворена, пише Мартенс в статията.

За шестте балкански държави, които искат да се присъединят към ЕС - Албания, БиХ, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - посланието е ясно: старият принцип, че ангажирането с реформи в даден момент ще доведе до членство в ЕС, вече не важи.

Никой не е усетил това по-ясно от Северна Македония, която по молба на Гърция дори промени името на страната, за да може да започне преговори с ЕС. Гръцкото вето обаче беше последвано от френско, а след това и българско, този път заради неразрешен въпрос за историята и езика на македонците.

Процесът на разширяване е пълен с политически клопки, които нямат много общо с усилията за реформи на страните кандидатки. Балканите вече не се изненадват, след като френският президент Еманюел Макрон даде ясно да се разбере в Белград през юли 2019 г., че ЕС няма да приеме нови членове, докато не бъде реформиран отвътре. Историята не е нова: още през 2005 г. Берлинската фондация за наука и политика (SWP) отбелязва в публикация „нарастващата умора от разширяването“ и пита „дали пълноправното членство в ЕС е единствената възможност за дългосрочна стабилизация“ на Западните Балкани.

Този ​​въпрос е по-актуален от всякога. Ако членството не е реално - тогава как ЕС трябва да се отнася към региона? Как да запази влияние и да се противопостави на политически съперници като Русия, Китай и Турция? Има много идеи и много от тях не са нови.

Португалското председателство на ЕС: Възстановяване, устойчива и зелена Европа

Нова година- ново председателство на Европейския съюз, отбелязва TheMayor.EU - европейският портал за информиране и връзка между гражда...

Това напомня на текст, публикуван в "Ню Йорк Таймс" през май 2003 г. от сръбския премиер Зоран Живкович, албанския премиер Фатос Нано и хърватския и македонския президенти Месич и Трайковски. Още тогава те поискаха страните от Западните Балкани да имат достъп до кохезионните фондове на ЕС - тоест да бъдат третирани финансово като членове на ЕС, дори и да нямат право на глас в Брюксел.

Населението на Западните Балкани не надвишава 3,5% от общото население в ЕС. Ако се измерва в икономическа мощ, значението на региона е още по-малко. Така че не става въпрос за огромни суми, а за максимум 3 милиарда евро годишно. Но правилно инвестираните структурни финансови стимули могат да направят много в региона.

Цели дялове от региона умират поради емиграция - най-вече към ЕС. Без финансова подкрепа обществата в региона ще страдат. Важна част от икономическия растеж, който Румъния и България постигнаха през последните години, въпреки намаляващото население, произтича от факта, че и двете страни използват структурните и кохезионните фондове на ЕС.

Без икономическо укрепване на средната класа не може да се очаква укрепване на върховенството на закона. Средната класа не е гарант, но е предпоставка за либералната демокрация. Понастоящем големи части от средната класа изчезват. Мнозина остават в несигурна позиция и развиват всякакъв вид популизъм, защото вече не вярват в нищо.

През годините има различни варианти на предложението за приемане на Западните Балкани в Европейското икономическо пространство, което освен страните от ЕС включва Исландия и Норвегия. Страните от региона са икономически изцяло ориентирани към ЕС, с който извършват около 3/4 от търговския обмен.

Заев готов да се откаже от "български фашистки окупатор"

За нас Европейският съюз е свещен, ние искаме нашата европеизация чрез постигане на европейски ценности у дома и ще го направим със или...

Всъщност Турция, Русия или Китай - за чието влияние на Балканите често се предупреждава драстично - не играят почти никаква икономическа роля в региона (с изключение на Москва в енергийния сектор). Обменните бюра от Белград до Тирана предлагат евро, долари и швейцарски франкове, но не рубли или турска лира. Но идеята страните от региона да се подготвят за участие в Европейското икономическо пространство досега многократно е била отхвърляна от Белград до Тирана. В тази идея те видяха опит за измама на кандидатите за ЕС като сурогат на ЕС.

Весна Пушич, хърватският външен министър по време на присъединяването към ЕС, също говори за вестника, като смята идеята за икономическо и финансово включване на региона в ЕС за важна, но посочва и примерите на Полша и Унгария.

Мартенс завършва анализа си по следния начин: "Трябва да се обсъждат нови подходи, защото никой в ​​региона не вярва в процеса на разширяване в неговата оригинална, позната форма. И имат основателни причини за това."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари