Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Религиозни сблъсъци в сърцето на Ерусалим

14 септември 2015, 17:45 часа • 8303 прочитания

Сблъсъците между мюсюлмани и израелската полиция в комплекса на джамията Ал-Акса в Ерусалим продължават втори пореден ден, докато евреите празнуват тяхната нова година, а протестиращите се заканиха да защитят третото най-свято място на исляма.

Израелските сили за сигурност нахлуха в комплекса както в неделя, така и рано в понеделник, за да предотвратят тормоза от страна на мюсюлмански младежи върху еврейските посетители, съобщиха от полицията.

Сблъсъците започнаха със силен шум в неделя, чут извън портите на комплекса. Мюсюлмани се барикадираха в джамията Ал-Акса, на фона на протести заради отказания достъп до мястото, почитано от евреите като Храмовия хълм.

„Когато полицаите влезли в комплекса, маскирани младежи избягали във вътрешността на джамията и започнали да хвърлят камъни по тях“, се казва в изявление на полицията. Властите съобщиха, че петима протестиращи са арестувани в комплекса и посещенията са продължили, както е било планирано. Други четирима са задържани в схватки между силите на реда и протестиращите в уличките на Стария град на Ерусалим.

Протестиращите мюсюлмани се опасяват, че Израел ще се опита да промени правилата, уреждащи святото място. Те се притесняват, че крайно десните еврейски групи ще настояват за повече достъп до комплекса и дори, че трети организации ще положат усилия за издигане на нов храм на мястото.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че статуквото ще се запази, но подозренията сред палестинците остават, в знак на дълбоко недоверие между двете страни.

Немюсюлманите имат право да посещават комплекса, но евреите не трябва да се молят или са показват национални символи, за да не се стигне до конфликт с мюсюлманските поклонници. Статутът на Храмовият хълм е един от най-сложните за разрешаване проблеми в палестинско-израелските отношения. Там се намират и Стената на плача – светиня на юдеите, както и джамията Ал-Акса – третото най-свято място за исляма след Медина и Мека.

„Някои от младите мъже са спяха вътре в комплекса в продължение на два или три дни, за да го защитят“, каза пред AFP 50-годишната Ум Мохамед, която е сред десетките протестиращи пред портите на комплекса на Ал-Акса жени.

Журналист на AFP дори видял сбиване между евреин и мюсюлмани пред комплекса.

Немюсюлманските посещения се увеличават по време на еврейските празници, около 650 души са влезли само в неделя, твърди полицията. Още 500 евреи са посетили джамията в понеделник между 7,30 и 11,00 часа. Крайно десният израелски земеделски министър Ури Ариел беше сред еврейските активисти, които са посетили мястото в неделя.

Свидетели заявиха, че полицията е нахлула в джамията. Палестинският президент Махмуд Аббас в неделя осъди „нападението“ на израелските власти.

Отношенията между двете групи са обтегнати, след като израелският министър на отбраната Моше Йаалон миналата седмица обяви за незаконни две мюсюлмански групи. От неговия офис заявиха, че те са „основната причина за напрежението и насилието“ около комплекса.

Нетаняху обаче каза, че „е наша отговорност и наша сила да действаме срещу бунтовниците и да позволим на свободата на поклонение да цари на това свято място.“ Той каза, че Израел ще действа „да запази статуквото и реда“ в комплекса.

Израел окупира Източен Ерусалим, където се намира Ал-Акса, в Шестдневната война от 1967 г. и по-късно го анексира, ход, който никога не беше признат от международната общност.

The Daily Star

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес