Реномирано медицинско издание сравни "Ремдесивир" с "Тамифлу" - слабо доказани и финансирани от фармаиндустрията

19253
Реномирано медицинско издание сравни "Ремдесивир" с "Тамифлу" - слабо доказани и финансирани от фармаиндустрията
Снимка: Gilead Sciences

Историята на "Ремдесивир" споделя много общи черти със сагата за "Тамифлу" (озелтамивир) - лекарството, което струва на света милиарди долари по време на пандемията от свински грип през 2009 г., гласи извод, направен от главната редакторка на специализираното медицинско издание BMJ (British Medical Journal) Фиона Годлий.

Според Годлий, и двете лекарства са се провалили в началната фаза. Тя добавя - в" началото на пандемията и двата медикамента се отличават с ограничени изследвания с лошо качество, финансирани главно от фармацевтични компании. И двете лекарства бяха закупени в големи количества от правителства без архивни данни за покупката им. И двете носят вреди, които не са достатъчно проучени и докладвани".

Припомняме, че наскоро в Actualno.com публикувахме проучване, според което "Ремдесивир" носи повишен риск от брадикардия.

Ето какво още казва Годлий: "Докато истината за "Тамифлу" се появи едва след години на изчерпателна работа на Cochrane (независима неправителствена организация, посветена на организиране на информацията от медицинските изследвания по систематичен начин за целите на доказателствената медицина) и разследващи журналисти, машинациите зад бързото напомпване на Ремдесивир бяха очевидни още на ранен етап.

Много прехвалените, но минимални ползи, показани при тежко болни хора, бяха използвани, за да оправдаят одобренията на FDA (Американската агенция по лекарствата и храните) и покупките в световен мащаб.

Сега много по-мащабно проучване е открило малка или никаква полза при пациенти в болница и BMJ, заедно със Световната сдравна организация (СЗО) и приложението Magic, препоръчват позиция против употребата на "Ремдесивир" при пациенти с COVID-19 от всякаква тежест".

Проучване: "Ремдесивир" носи повишен риск от брадикардия

В скорошни клинични проучвания са докладвани някои сърдечни аритмии при употребата на "Ремдесивир" за лечение на COVID-19. За да дадат ...

В статията е засегната и темата за одобряването на ваксините срещу COVID-19, без да има достатъчно данни за тях. С пандемия или без, решенията трябва да се основават на проверка на пълните данни от проучвания, които са независими от производителите на лекарства и ваксини, пише още BMJ.

След скандала с "Тамифлу"

Британското правителство похарчи 473 милиона британски лири за запаси от лекарството, след като някои източници предрекоха смъртта на 750 000 души в случай на пандемия от свински грип. Подобни решения бяха взети и в други държави.

В България бившият министър Божидар Нанев стана подсъдим за неизгодни сделки за доставка на 200 000 опаковки "Тамифлу". Той беше обвинен, че при епидемията от птичи грип към края на 2009 година е сключил 2 договора с фармацевтичната компания "Рош България". Според прокуратурата от тях са нанесени вреди на държавата за близо 2,5 милиона лева. В крайна сметка съдът оправда Нанев.

Превод и редакция: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com