Русия надпреварва ли се със САЩ за оръжията в Космоса?

4130
Русия надпреварва ли се със САЩ за оръжията в Космоса?
Снимка: iStock/Guliver

Русия и САЩ се подготвят за война в Космоса и това не е тайна. Изключи ли се например тотално системата за глобално позициониране GPS, първата мисъл на хората трябва да бъде „Война ли започва?” Руснаците ще посегнат на GPS, американците пък ще ударят по руската ГЛОНАСС.

На първо място ще го почувстват екипажите на стратегическите подводници с ядрено оръжие, които няма да могат да определят точните си координати, за да насочат ракетите си. После ще бъдат засегнати всички крайни ползватели от сухопътни войски, в чиито машини има дисплеи вместо класически географски карти.

САЩ и РФ постоянно правят експерименти на ръба на допустимото и се следят взаимно. Засега и двете страни джентълменски не преминават „червената линия” и не си унищожават физически космически апарати. Това обаче не им пречи да си правят „номера” и когато техен апарат инспектира визуално противников космически обект, да го обвие с облак метален прах, който продължително време да покрие стъклата на оптичните им системи.

За американските разработки има доста информация, но за руските програми тя е доста оскъдна. Затова сега ще стане дума именно за руските проекти и да се отговори на въпроса дали Путин пренесе оръжейната надпревара в космоса.

Например руското издание topcor.ru отвори дума за секретния доскоро противоспътников ракетен комплекс с авиационно базиране 14К168 „Буревестник”, който не трябва да се бърка с едноименната крилата ракета с неограничена далечина с ядрен двигател.

Западът естествено забелязва и анализира руската активност в космоса дори по дребни детайли. Например през септември 2018 г. са удостоени с внимание снимки в Интернет на самолет в района на Летателно-изследователския институт „Громов” на летище „Жуковски” край Москва. На снимките е запечатан изтребител МиГ-31БМ с окачена под него невиждана дотогава голяма черна ракета. Размерите й съответствали на противоспътниково оръжие.

Според topcor.ru, тези снимки напомняли за проекта на противоспътниковата система „Контакт” от съветските времена, която също включвала МиГ-31Д и ракета МКБ „Факел” с кинетично (ударно) действие. Kontakt бил съветският отговор на американската миниатюрна машина с въздушен старт или ASM-135A, която унищожила свой американски спътник през септември 1985 г., след като била пусната от изтребител F-15. Руските изпитателни полети продължили от началото на 1990-те години и продължили около 10 г., но без насочване по спътници. 

По такъв начин може да се допусне, че новият проект е реанимация и развитие на „Контакт”. Идеята е подкрепена от две изявления на руски официални лица. През август 2009 г. главнокомандващият руските ВВС Александър Зелин заяви, че МиГ-31 се модернизира за изпълнение на задачи за космическа отбрана. През февруари 2017 г. руският командир на ескадрила Евгени Поляков съобщи по телевизия „Звезда”, че за МиГ-31БМ се разработва нова ракета, „способна да унищожава цели в близкия космос”.

Анализът на явните руски онлайн източници не оставя съмнение, че МиГ-31БМ е част от по-широк проект за противоспътникова система под името „Буревестник”. Ракетата обаче по-скоро няма да носи кинетичен елемент за поразяване, а ще изведе не голям спътник-прехващач.

Изданието topcor.ru счита, че руснаците са доста напреднали дори са извършили изпитания на своя нова противоспътникова система вече на стационарни орбити. От 2013 до 2019 г- Русия е извела в космоса шест тайнствени спътника от космодрума в Плисецк, които показвали аналогично поведение на орбита предавали сигнали на идентични радиочестоти, което говори, че използват обща платформа. Всички спътници, без първия, изпълнили операции по сближаване с други спътници. Затова те могат да бъдат отнесени към проекта „Нивелир”, предназначен за инспекция на орбита на други спътници

Мисиите на тези 6 руски спътници са съпоставими с полетите на американски и китайски инспекционни спътници. Два експеримента по време на тези мисии нямат нищо общо със заявените инспекции. През октомври 2017 г. Космос-2521 пуснал от себе си нов спътник 2523, който веднага свалил перигея си със 100 км и останал инертен и до сега. Генерал Джон Реймънд, командващ космическите сили на САЩ, сравнил спътниците с руски матрьошки, наричайки субспътник 2523 „високоскоростен снаряд”.

Още едно загадъчно обстоятелство се е случило по време на мисиите на Космос-2535 и 2536 през юли 2019 г. Две седмици след извеждането им на орбита двата спътника започнали продължителна серия от сблъсквания, в резултат на които през септември двата спътника се нароили до 24, тоест около тях се появил космически боклук от отломките след сблъскванията. Двата спътника обаче продължили да маневрират, което означава, че никой от тях не е изведен от строя.

Възможно е също поне един от спътниците да е със защитно покритие, позволяващо да понесе сблъскванията, и дори да има сензори за регистриране силата на тези сблъсквания, твърди topcor.ru.

Като обобщение може да се направи предположение, че в една глобална война ще бъдат използвани всички налични сили и средства (оръжия). Космосът също ще е арена на бойни действия.

Превод със съкращения: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари