Шпигел: България сред инициаторите в ЕС за нови санкции срещу Русия

7960
Шпигел: България сред инициаторите в ЕС за нови санкции срещу Русия
Снимка: Pixabay

Европейският съюз планира да разшири списъка със санкции по Крим, като включи в него пет физически лица или организации, съобщава "Шпигел", позовавайки се на документ на германското посолство в Брюксел.

Според вестника санкциите са били инициирани от представители на Литва, България, Румъния, Дания и други държави на заседание на работната група на ЕС. Според поддръжниците на санкциите, те са замислени като "необходим отговор на Русия поради продължаващата русификация на анексираните области". Не се уточнява кои лица или организации ще бъдат включени - тази информация се пази в тайна, за да не могат потенциалните цели на санкциите да предприемат предварително контрамерки.

Борис Джонсън: Руското нахлуване в Украйна може да стане нова Чечня

Русия рискува да създаде "нова Чечня", ако нахлуе в Украйна, заяви в днес британският министър-председател Борис Джонсън, предупреждава...

Представителите на Германия, Италия и Финландия изразиха резерви от своя страна, като посочиха необходимостта от анализ на решението, което предстои да бъде взето. Германия вече е направила такава оценка и е одобрила приемането на нови санкции, пише "Шпигел", позовавайки се на собствена информация. Представителят на Германия ще подкрепи санкциите на следващото заседание на работната група.

Както се отбелязва в публикацията, все още не е взето решение за точния обхват на санкциите в случай на руска атака срещу Украйна; западните политици очакват да разберат най-напред намеренията на руския президент Владимир Путин, за да преценят отговора в зависимост от "тежестта на руската агресия", а освен това искат руските власти да не знаят какво ще се случи в случай на атака срещу Украйна, за да направят последствията "непредсказуеми".

"Не бихме определили цената на евентуалните действия на Русия. Това би създало предимство за Путин", казва високопоставен дипломат от ЕС пред "Шпигел".

ЕС - в консултация със САЩ и други съюзници - настоява за изготвяне на пакет от санкции срещу Москва, които се надява да помогнат за възпирането на Русия от всякакви военни действия, съобщи от своя страна АФП.

Не се очаква външните министри да одобрят каквито и да било варианти на санкции днес, а източник от ЕС заяви, че могат да бъдат засегнати огромните доставки на нефт и газ от Русия за Европа.

Акциите по света поевтиняват заради потенциалния конфликт в Украйна

Акциите по света поевтиняха в началото на тази седмица на фона на опасенията за руска атака срещу Украйна, което пресече търсенето на п...

"Няма съмнение, че сме готови да реагираме решително с всеобхватни санкции - невиждани досега", заяви министърът на външните работи на Дания Йеппе Кофод.

Блокът от 27 държави е изправен пред сложна задача да състави свой набор от мерки, тъй като членовете му имат коренно различни подходи и връзки с Русия.

Новото правителство на икономическия лидер Германия се сблъска с критики от страна на Киев заради отказа си да изпрати оръжия на Украйна и с колебания относно призивите за изключване на Москва от глобалната платежна система SWIFT. Германският министър на външните работи Аналена Баербок настоя, че всяка по-нататъшна агресия от страна на Москва ще получи "ясен отговор" от Европа и повдигна въпроса за икономическата подкрепа, която Берлин оказва на Киев.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че блокът подготвя пакет от спешна финансова помощ за Украйна в размер на 1,2 млрд. евро.

Великобритания, която напусна ЕС в края на 2020 г., засили реториката с Москва през уикенда, като заяви, че разполага с информация, че Кремъл се опитва да постави "проруски" лидер в Киев. А по-рано днес министър-председателят Борис Джонсън предупреди Русия, че едно нахлуване може да се окаже "нова Чечня" - визирайки кървавия конфликт на Москва за територията през 90-те години на миналия век.

Захарова: Западът използва Украйна като поле за експерименти

Западът използва Украйна като инструмент за преследване на своите  интереси в региона, като поле за експерименти и като начин Руси...

Ирландия, която не е член на НАТО, алармира за предстоящите руски военни учения край югозападното си крайбрежие в международните води на Атлантическия океан.

Сегашните опасения от руско нахлуване са следствие от анексирането на Крим от Украйна през 2014 г. от Москва. Киев вече води конфликти на ниско ниво с подкрепяните от Русия бунтовници, контролиращи част от източната част на страната, които отнеха живота на 13 000 души през последните осем години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com