Спомен за Сталин: Когато историята стане Хелоуин

16454
Спомен за Сталин: Когато историята стане Хелоуин
Снимка: БГНЕС

Няма народ без минало и то винаги е противоречиво, предизвикващо дискусии, спорове и скандали. Отдавна починали личности и събития, случили се преди десетилетия, понякога столетия, вбиват клин в обществените отношения и ги обричат на вечно буксуване.

На днешната дата през 1953 година умира един човек, чието име и до ден днешен предизвика ожесточени спорове в Източна Европа и Русия. Сталин. Защитниците му дават за пример невероятния индустриален растеж, в следствие на който СССР печели Втората световна война. Противниците привеждат цената – Гладомор, репресиите от 1937 година, зловещото НКВД, пактът Молотов - Рибентроп, провалът в първата година на войната, ГУЛАГ.

Мозайки, изобразяващи Путин и Сталин, в руска църква (ВИДЕО)

Русия ще  завърши за 9 май строежа на гигантски православен храм с мозайки, изобразяващи Владимир Путин и Йосиф Сталин, предават р...

Парадоксалното в ситуацията е, че огромната част от действията на Съветите от този период са ясно документирани и е лесно да се проследят. Въпреки това фигурата на Сталин постоянно изплува от историческата мъгла, за да напомни за себе си.

Политиците по цял свят се възползват от тези противоречия с неприкрито удоволствие и плам. Пример за това е завършилата съвсем наскоро с фиаско кампания на Московското кметство. Паралелно с изслушванията пред съда на Алексей Навални, се появи предложение за поставянето на паметник на площада на Лубянка. Срещу сградата на КГБ, в момента ФСБ. На 22.08.1991-ва година руснаците свалят паметника на Феликс Дзержински, основател на страховитата служба, от това място. Символиката на този акт може да се сравни със символизма на падането на Берлинската стена. 30 години по-късно беше обявено гласуване за това дали Железният Феликс да бъде възстановен или на негово място да бъде поставен Александър Невски. Обществената дискусия бе толкова ожесточена, че се наложи кметът Собянин да я прекрати, оттегляйки предложението. Същата е ситуацията и с мавзолея на Ленин. Поне веднъж годишно се провежда огромна дискусия на тема "да махнем ли мумията или не?".

Ако все още нямате усещане за дежа вю, спомнете си какво се случва, когато някой спомене паметника на Съветската армия в София. Олелията по този повод понякога е толкова силна, че засенчва доста по-актуални и пряко засягащи живота ни теми.

За жалост, огромна част от властимащите в световен мащаб намират в историята отдушник на обществените настроения, с което я правят още по-нееднозначна, отколкото е. Сложно е да се приеме, че това е фактологична наука, чиито интерпретации са пагубни. Тънката граница между личното мнение, често семейната история, веднъж прекрачена обрича хората на вечни скандали за обективни факти.

Сталин е съдействал на Хитлер в блокадата на Ленинград?

Руската писателка Елена Чижова твърди, че Йосиф Сталин е помогнал на Адолф Хитлер да осъществи плана си за блокада на Ленинград по врем...

В завършек, историята с трупа на Сталин е повече от показателна. След смъртта си, той е положен до Ленин. През 1956 година Хрушчов подема кампания за развенчаването на култа към личността на предшественика си. Тя завършва през нощта на 31 октомври 1961-ва година, когато тялото на диктатора е изнесено по конспиративен начин от мавзолея и погребано зад него. Легендата гласи, че върху ковчега са излети два тона бетон, а златните копчета от униформата на Вожда са били изтръгнати. Хрушчов се е страхувал от Сталин даже 8 години след смъртта му. По същото време отвъд Океана са празнували Хелоуин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари