Стъпка към разпускането на "Златна зора"

35076
Стъпка към разпускането на "Златна зора"

Гръцки съд днес постави във временния арест лидера на неонацистката партия „Златна зора” Никос Михалолиакос – важен етап от предприетата от властите офанзива за изличаване на партията, която получи силна подкрепа по време на кризата и която бе обвинена в многобройни актове на насилие.

Съдията, който бе натоварен със случая, постанови Михалолиакос да остане във временния арест, тъй като срещу него бяха повдигнати обвинения за ръководене на „престъпна организация”.

В рамките на същия случай в сряда четирима депутати от неонацистката партия бяха обвинени за учредяване и принадлежност към „престъпна организация”. Трима от тях бяха пуснати под гаранция, докато четвъртият, Янис Лагос, бе оставен в ареста. Той е подсъдим заради убийството на музиканта антифашист Павлос Фисас, убит от член на „Златна зора” в предградие на Атина на 18 септември.

Именно това убийство скандализира общественото мнение, което организира многобройни протестни демонстрации, и предизвика реакция от властите с организацията на мащабна полицейска операция срещу неонацистите.

56-годишният Михалолиакос – депутат и основател на партията, е поклонник на гръцките диктатори от 60-те години на 20 век и управлява политическата сила от 1980 година насам.

Местните медии съобщиха, че магистратите също са решили да задържат в ареста местен лидер на „Златна зора”, който е обвинен за участие в убийството на музиканта. Пускането под гаранция на трима депутати изненада част от гръцката преса, която очакваше по-скоро превантивно задържане на всички депутати до процеса.

Шефът в затвора, бандата отвън

Шефът е в затвора, бандата е на свобода, коментира решението на съда лявоцентристкият вестник „Та Неа”.

Шестима от 18-те депутати от партията бяха арестувани през уикенда от полицията за борба с тероризма. Сред задържаните са лидерът на „Златна зора” Михалолиакос и неговият заместник Христос Папас.

Сложно следствие очаква съдия-следователите, които трябва да обединят всички обвинения. Доклад на Върховния съд свърза „Златна зора” с три опита за убийство и няколко нападения, предимно срещу имигранти.

Очаква се да последват още обвинения и задържане в ареста вследствие на извършените операции. Акциите бяха широко отразени от медиите, които показаха как депутатите, оковани в белезници, вървят от дирекцията на полицията в Атина към съда, заобиколени от маскирани полицаи. Това бе педагогическа мярка, която политическият анализатор Илиас Николакопулос коментира като „опит на правителството да убеди около 400 хиляди избиратели на „Златна зора”, че са се излъгали” и че трябва да подкрепят дясната партия „Нова демокрация”, която управлява заедно със социалистите.

„Твърде рано е обаче да се говори за изборни трансфери” с оглед на общинските и европейските избори през пролетта на 2014 година, смята той. „Този електорат е много непредвидим и може да бъде отклонен към друга партия, „Сириза”, например”, отбелязва още Николакопулос.

„Междувременно, може да се предположи, че властите ще се опитат да дадат тласък на процеса срещу „Златна зора”, така че той да се проведе преди изборите – това би било голямо театрално събитие”, коментира Николакопулос.

Въпреки това, според съдебни източници, за да стигне до процес следствието може да се проточи месеци наред, като се има предвид колко трудно е да се съберат достатъчно доказателства.

„Златна зора”, която се издигна на вълната на недоволството от дискредитираната политическа класа и от тежката икономическа криза, която изживява Гърция, успя да влезе в парламента за първи път в историята на страната едва след изборите през юни 2012 година.

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари