The Times: Рекордният военен бюджет на Великобритания е само началото

4947
The Times: Рекордният военен бюджет на Великобритания е само началото
Снимка: Getty Images

Внезапно възникналата „тяга към военни разходи“ на британските власти и по-конкретно тяхното обещание да отделят 16,5 милиарда лири за високотехнологични оръжия през следващите четири години, предизвика недоумение у мнозина, пише журналистът на The Times Едуард Лукас.

Но според него, подобна стъпка не може да се нарече ненавременна - в края на краищата, „опитни и усъвършенствани противници като Русия и Китай“ са превърнали света в много по-опасно място, отколкото са смятали предишните правителства на Обединеното кралство.

Китай с остра реакция за решение на Великобритания за Хонконг

Посолството на Китай в Лондон осъди решението на британските власти да преустановят за неопределен срок екстрадирането в Хонконг. Споре...

Британският генерал Ричард Барънс наскоро отбеляза, че дигиталната ера е променила не само начина на живот на хората, но и методите на водене на война и това се изразява главно във факта, че самата територия на самата държава, за чиято отбранителна способност едва ли се е мислило през последните 30 години, отново се оказа в опасност: отсега нататък Русия и Китай могат да атакуват Великобритания с крилати ракети с обсег до 3 хил. км и точност до 2 м, продължава колумнистът на The Times, цитиран от Агенция "Фокус".

„Инвестирахме в осигуряване на надеждна защита на самолетоносачите, но в същото време демонтирахме напълно системите, предназначени за отбраната на територията на Обединеното кралство“, цитира журналистът Барънс.

Според анализаторът, изкуството на войната се променя и в други аспекти - както беше показано в последните конфликти, дроновете, лъчевите оръжия и роботи се използват все по-често, а скъпите танкове и самолетоносачи изглеждат все по-тромави и уязвими. Освен това конфликтите между страните вече могат да възникнат без нито един взрив, чрез кибер, информационни и финансови атаки.

"Хибридната" доктрина, приета от британското правителство през 2018 г., съвсем правилно подчертава значението на този нов тип военни действия, където границите между гражданската и военната сфера, както и частния сектор и държавата, постепенно се размиват, пише журналистът.

Въпреки това Великобритания все още не е направила големи промени в подхода си към планирането на отбраната в светлината на тези нови тенденции.

И Байдън се закани: Без сделка със САЩ, ако Великобритания наруши мира със Северна Ирландия

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън предупреди Великобритания, че трябва да спазва споразумението за мир със Север...

Според Лукас в момента Лондон "залага" какво ще бъде бъдещето. Така че британците очакват техните европейски съюзници да поемат по-сериозни задължения по отношение на отбраната на континента, като по този начин „се отплатят“ на Великобритания за активната модернизация на военните й средства.

Както пише колумнистът на The Times, далеч не е факт, че това изчисление ще се сбъдне - по-голямата част от европейските държави, въпреки всичките приказки за европейски въоръжени сили, нямат голям апетит за „риск и жертви“, а Обединеното кралство остава единствената членка на НАТО в региона, която се отнася към въпросите на отбраната с цялата сериозност.

Отбранителната способност на Европа, както и преди, всъщност се осигурява от Съединените щати и разчитайки на по-нататъшната им подкрепа, Лондон прави още един сериозен залог, убеден е Лукас. Американските избиратели не харесват идеята, че САЩ трябва да поддържат сигурността на „голяма, богата и неблагодарна Европа“ и въпреки че при Доналд Тръмп, който омаловажаваше НАТО, Вашингтон само увеличи присъствието си на континента, а Джо Байдън е силен поддръжник на трансатлантическото единство, Китай все още е приоритет за Америка.

Оттук - третият „залог“ на Великобритания: САЩ биха могли да създадат клуб D10, обединявайки най-големите демокрации в света, за да сдържат Китай, и такъв съюз е напълно способен да служи на Лондон като удобен полигон за изпълнение на неговите глобални отбранителни инициативи; в този случай опитите на Пекин да сплаши Австралия, да реализират поредния "трик" в Южнокитайско море или да анексират територии в Хималаите веднага биха се сблъскали с един единен отговор, за който Обединеното кралство би могло да допринесе осезаемо, казва колумнистът на The Times.

Демократичната десетка обаче все още не е под формата на реални споразумения, докато Китай продължава да изгражда своята мощ, предупреждава авторът.

Русия иска ново търговско споразумение с Великобритания

Русия иска да сключи ново търговско споразумение с Великобритания след излизането на страната от Европейския съюз, заяви руският послан...

Рязкото увеличение на разходите за отбрана има много предимства - подобна стъпка не само ще ознаменува края на „ерата на разрушителната нерешителност“ в британските въоръжени сили и ще затвърди статута на

Великобритания като най-голямата военна сила в Европа, но също така ще помогне да се успокоят опасенията на Вашингтон относно загубата на бившия авторитет на Лондон, сигурен е Лукас. Въпреки това много сериозни въпроси остават без отговор, смята журналистът. Както обяснява авторът, за да се създадат нови военни средства, ще е необходимо да се изоставят някои от старите - и британската армия, изглежда, скоро ще трябва да плати за годините неефективност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари