Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трета световна война: Актуалните поводи да бъде отприщена

29 май 2024, 08:00 часа • 40665 прочитания

Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова по-големи са шансовете един ден тя да излезе извън страната. Тя вече е навлязла на територията на Русия, но тъй като именно Русия е участник и инициатор на тази война точно бойните действия на руска територия може в крайна сметка да бъдат катализатор за разпространението на войната и в други части на Европа.

Това, разбира се, е един от най-лошите възможни сценарии, защото ако и когато войната "избяга" в други части на Европа, ще значи, че тя ще може да се разпространи със значителна лекота. Но, има и необходимост от разграничаване на определени области. Ако войната, например, се разпространи преди отделянето на региона на Приднестровието в северозападната част на Молдова, това все още може да бъде една от последните стъпки "никой-нищо", защото това е спорна територия в страна, която не е член на НАТО или на Европейския съюз.

Когато говорим за действителното разпространение на войната, нямаме предвид Молдова или дори Беларус, имаме обаче предвид най-трудния сценарий, включващ пряк военен сблъсък между Русия и НАТО.

Няколко потенциални горещи точки

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва "ще отвърне с удари по британски цели", ако Украйна използва британско оръжие, за да атакува руска територия. Захарова предупреди, че "британски цели на територията на Украйна и извън нейните граници" могат да бъдат засегнати при такъв сценарий.

Това е поредното предупреждение, отправено от Москва, след като британският външен министър Дейвид Камерън каза, че Украйна има право да използва доставени от Великобритания оръжия за атакуване на цели в Русия. Русия, както се очакваше, реагира остро на този коментар и го посочи като една от причините, поради които реши да проведе учения още този месец за симулиране на изстрелване на тактически ядрени ракети: Русия започна тактическите си ядрени учения (ВИДЕО)

Украйна наистина може да използва британски ракети, за да удари Русия. Ако украинските сили стрелят по руски войски в окупираните територии на Украйна, Русия също ще може да представи това като "удари срещу Русия", тъй като сега счита четирите украински области за неразделна част от Руската федерация. БЕЛ. РЕД: Поне за момента обаче Украйна многократно удря със западно оръжие по цели в окупираните си от Русия земи и руски отговор за разрастване на войната няма: Двойно или нищо: Ракети засипаха летището в Луганск за втори път (ВИДЕО)

Друга посока, която също се вписва в сценарий за разрастването на войната, са по-ранните (и многократни) коментари на френския президент Еманюел Макрон, който каза, че трябва да се обмисли възможността за изпращане на западни войски в Украйна.

Ако в един от тези случаи Русия наистина реши да изпълни заплахата, изразена от Мария Захарова, тоест да удари например британски цели "в Украйна и извън нея", то това несъмнено може да доведе до голяма ескалация и разпространение на войната извън границите на Украйна. Тоест ще започне пряк сблъсък между Русия и НАТО. Основен проблем вероятно е, че някои хора жадуват за такъв сценарий и това буди голямо безпокойство. Колкото и пъти да повтарят, че именно Русия е започнала войната в Украйна през февруари 2022 г. и че Украйна има право да се защитава, не може да се отрече, че Русия очевидно е готова да предприеме много драстични стъпки в случай на атаки на нейна територия (международно призната, а не в окупираните украински региони) с модерни западни оръжия.

Атаките на руска територия са факт, като особено засегната е граничната Белгородска област, но не само тя. Ясно е обаче, че тези удари няма да предизвикат радикална руска реакция. Защо? С тези удари, макар и много болезнени, Москва е в състояние да се справи, да ги изтърпи и да отвръща по своя преценка "реципрочно". Но ако модерни американски или британски ракети ударят руска територия, това ще предизвика съвсем различна и по-сурова реакция, която е изпълнена с риск от тотална ескалация.

Или може би трябва да вярваме и да се надяваме, че руските предупреждения са празна заплаха? Може би думите на Захарова не предполагат действие? Може би тактическите ядрени учения ще се провеждат без ядрени бойни глави? Можете да вярвате в това и да се надявате, но все пак остава риск: Европа все пак е застрашена.

Не е изненадващо, че тези заплахи се омаловажават предимно от тези, които се намират доста далеч. Става дума за САЩ, макар че досега имаше мнение, че те поне донякъде забавят тоталната ескалация. Президентът Джо Байдън повтори няколко пъти, че е готов да изпрати ракети в Украйна, но не иска украинците да ги използват срещу цели дълбоко в Русия. Това е една от най-умните идеи на Байдън, до която той стигна, може би осъзнавайки огромните рискове от подобен ход. Но той е под нарастващ натиск да се откаже от тази позиция, включително от своя държавен секретар Антъни Блинкен, който наскоро посети Киев. Интересното е, че след посещението си в украинската столица Блинкен започна открито да призовава властите на САЩ да позволят на украинците да използват американско оръжие срещу руския тил.

The New York Times публикува статия, в която се казва: "От първите американски доставки на модерни оръжия в Украйна президентът Джо Байдън никога не е отстъпил от позицията си. Той поиска президентът Володимир Зеленски да се съгласи никога да не използва американски оръжия за обстрел на руски територии като по този начин няма да наруши обещанията на Байдън за "избягване на Трета световна война".

Консенсусът по този въпрос обаче се разпада. По инициатива на Държавния департамент сега в американската администрация се разгърна оживена дискусия за облекчаване на забраната. На украинците може да бъде разрешено да използват ракети и артилерия за обстрел на цели в Руската федерация. Причината е повече от ясна - на руска територия руската армия се чувства в безопасност, а поводът е откриването на фронт и в Харковска област: Юбилейно число руски бомби падна в Русия. Сигнал - ранени руски войници са измъчвани да се върнат на фронта (ВИДЕО)

Становището, което държавният секретар Антъни Блинкен представи след посещение в Киев, все още се формира и не е ясно доколко колегите му от вътрешния кръг на президента Джо Байдън са готови да се съгласят с него. Главният съветник по националната сигурност Джейк Съливан със сигурност не е.

Блинкен и вероятно други с него активно лобират Байдън да промени позицията си и да позволи на украинците да изстрелват американски ракети срещу Русия. Засега американската официална позиция е "не". Ако обаче се промени и Русия отговори на тези, които изпращат ракетите в Украйна, то това е един от сериозните варианти за евентуална ескалация на войната.

Автор: Антон Роша, за "Адванс"

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес