Türkiye: САЩ, Китай и Русия търсят сътрудничество с влиятелната Турция

2084
Türkiye: САЩ, Китай и Русия търсят сътрудничество с влиятелната Турция
Снимка: Pixabay

Дипломатическите ходове и силната позиция на Турция дават плодове. Световни сили като САЩ, Китай и Русия напоследък правят все повече опити за установяване на сътрудничество с Турция във всички области, пише излизащия в Анкара вестник Türkiye.

Напоследък нарастващото влияние на Турция на Балканите, Кавказ, Близкия изток, Черно море и Източното Средиземноморие предизвика широк резонанс в международната общност. Световни сили като САЩ, Китай и Русия също правят все повече опити за установяване на сътрудничество с Турция във всички сфери. И ЕС, осъзнавайки, че без Турция няма да може да изпълни плановете си в региона, заяви готовността си за сътрудничество. Геополитическата позиция на Турция и нейните дипломатически ходове през последните години отново показаха, че тя е незаменим партньор за тези страни.

Турция отново затяга мерките срещу коронавируса

Турция затяга ограниченията, свързани с коронавируса, тъй като новите случаи на зараза се увеличават. Това предадоха световните агенции...

Стратегическо партньорство с Китай

По време на посещението на китайския външен министър Уанг Йи в Турция миналата седмица те обсъдиха преди всичко икономическото сътрудничество, както и стъпките, които двете страни ще предприемат в много области, като борбата срещу пандемията, проекта "Пояс и път", усъвършенствани технологии, 5G, изкуствен интелект.

Това посещение, за разлика от предишните, за първи път демонстрира нови инициативи в различни области, които надхвърлят традиционните обичайни въпроси. Докато по време на предишни посещения обикновено се обсъждаха теми като обема на търговията, културното сътрудничество, този път Китай даде да се разбере, че иска да си сътрудничи с Турция в изграждането на система за международни отношения, глобален ред и система на ООН. Давайки също сигнал за желанието да се действа заедно с Турция и в политическата сфера,

А от американската администрация през последните дни имаше изявления, в които беше насочено вниманието към силната позиция на Турция в региона. От друга страна, Русия, която е в тесен контакт с Турция в такива конфликтни зони като Сирия, Либия и Карабах, иска да разшири обхвата на сътрудничество с Анкара. В тази връзка, заедно с енергетиката, отбраната и търговията, взаимодействието между Русия и Турция се разпространява всеки ден в други различни сфери. Двете държави, играещи конструктивна роля в разрешаването на регионални кризи, имат важно сътрудничество в критични области като атомната електроцентрала Akkuyu и газопровода „Турски поток". Анкара и Москва, развивайки сътрудничество в областта на отбраната на фона на изпълнението на договора за С-400, също дават сигнали, че взаимодействието в отбранителната сфера ще се разширява.

Фон дер Лайен и Шарл Мишел отиват при Ердоган

Европейските лидери Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел ще пътуват до Турция на 6 април за среща с президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви...

ЕС не може да си позволи санкции

ЕС, въпреки че в неговите редици има страни, които се противопоставят на Турция, знае, че Турция е най-важната държава в региона и иска сътрудничество. Лидерите на ЕС, осъзнавайки, че без Турция те няма да могат да реализират своите планове в региона, на последната проведена среща на върха, въпреки натиска от Гърция и гръцката администрация на Южен Кипър, не можеха да си позволят да приемат санкции срещу Турция поради ситуацията в Източното Средиземноморие, и, напротив, изрази готовността си да засилят сътрудничеството.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари