Тръмпизмът се цели в Европейския парламент - с идеолог, по-суров от Тръмп

6237
Тръмпизмът се цели в Европейския парламент - с идеолог, по-суров от Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Стив Банън, по-известен като бивш главен стратег на американския президент Доналд Тръмп, има нова мисия – да обедини десните популистки партии в Европейския съюз. Неговата политическа организация, известна просто като "Движението", ще опита да повлияе на изборите за Европейски парламент през пролетта на 2019 година, пише в свой материал EurActiv.

Планът на Банън е да създаде фондация в Брюксел, която да поощрява и подкрепя крайнодесни и популистки идеи. Крайната цел – в ЕС да бъде засята и успешно култивирана идеологията, която Банън нарича "тръмпизъм" и чрез нея да бъдат обединени крайнодесните сили на целия европейски континент. Тази идеология по същество представлява изидигането в култ на националната държава, основана и развивана на основите на икономически протекционизъм. Най-добре "тръмпизмът" се описва с много популярния слоган на Доналд Тръмп: "Да направим Америка отново велика", който визира идеята на Стив Банън, че САЩ са били най-силни в разгара на Студената война, когато са налагали икономическо и военно превъзходство, разчитайки на първо място на "американското". Политическата платформа на Банън е пълната противоположност на Джордж Сорос и "Отворено общество".

Разпитаха Стив Банън за руската намеса в изборите

Тази седмица бившият съветник в Белия дом Стив Банън е бил разпитан от специалния екип, проверяващ руската намеса в изборите в САЩ и ...

По същество работата на новата фондация ще е да дава експертни съвети как се води успешна изборна кампания, като мечтата на Стив Банън е след европейските избори през 2019 година една трета от евродепутатите да са обединени в крайнодясна политическа група. Не е тайна, че Банън се счита за "мозъка" зад успеха на Доналд Тръмп, като най-добре това е описано в книгата на Майкъл Улф "Огън и ярост. Белият дом на Тръмп". Именно в нея Улф посочва, че Банън възнамерява да се кандидатира за президент на САЩ през 2020 година, като основната му цел е да развие "тръмпизма" отвъд Доналд Тръмп, който за бившето острие на крайнодесния сайт Breitbart News вече е изхабена фигура. Улф посочва, че всъщност за Банън "тръмпизмът" вече е "бананизъм".

Наскоро Банън приключи със серия от срещи в Европа. Той посети Централна и Източна Европа през май, а в Чехия представи презентация как вижда развитието на планетата. Банън се срещна специално с унгарския премиер Виктор Орбан, който е считан за един от най-силните европейски популисти. В миналото, бившият стратег на Тръмп е работил с партии като Националния фронт на Марин льо Пен, крайнодясната "Алтернатива за Германия" и участващото в управлението крайноляво италианско движение "Пет звезди". За Банън точно италианските парламентарни избори са пример за "популизъм".

Реакции

"Банън е човек, който се представя със силни изявления, но и цели да намери място, където ще играе главна роля в бъдеще. Той ще се фокусира основно върху интересите и идеите, които са най-близки до неговия мироглед – там, където може да използва популизма. Банън обаче е уязвим и лесно може да бъде атакуван от хора, които не споделят възгледите му", коментира вицепредседателят на Европейския парламент и чешки евродепутат Павел Теличка.

Стив Банън със сигурност отива да дава показания за кампанията на Тръмп, но не под клетва

Бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън е дал окончателното си съгласие да бъде интервюиран от прокурорите, разследващи предпола...

Друг чешки евродепутат – Ян Захрадил, очаква изборите за Европейски парламент да се превърнат в "земетресение", ако Банън лично се захване с кампания. Той прогнозира сериозна загуба на традиционните партии – нещо, в което Теличка се съмнява, но само при условие, че те бъдат достатъчно ангажирани по отношение на темата "реформи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари