Турски анализ: Какво означава завой на Русия към Азия в енергетиката?

10332
Турски анализ: Какво означава завой на Русия към Азия в енергетиката?
Снимка: iStock

След новите санкции, наложени от Запада, Русия мисли за обръщане на Изток, пише турското издание Yeni Şafak. Ако успее, въздействието на санкциите ще отслабне и тя ще може да осигури собствената си енергийна сигурност. Освен това може да нанесе сериозен удар върху долара и еврото, отбелязва авторът Ердал Карагьол.

След началото на войната в Украйна западният свят наложи много икономически санкции на Русия. РФ, от друга страна, за да избегне прекъсване на приходите от енергия, която не е включена в икономическите санкции, изисква плащанията за внос на нейните енергийни ресурси да се извършват в рубли.

Фактът, че европейските страни плащат за внос на енергия в руска валута, означава подкопаване на собствените им санкции, докато за Русия това означава осигуряване на западните страни с необходимото им финансиране в хода на военна операция.

Затова от дълго време между Русия и европейските страни има сериозна борба за това как да се извършват плащанията за енергия.

На първо място, фактът, че Русия обявява нов завой към Азия, за да се отърве от икономическите трудности и да поддържа енергийните приходи, които са жизненоважни за нейната икономика и следователно да гарантира сигурността на търсенето на енергия, сочи към нова ситуация по отношение на енергийните баланси.

Какво означава завой на Русия към Изтока?

Русия търси нови начини и пазари за премахване на ефекта от икономическите санкции, наложени от много страни, преди всичко от ЕС, и за осигуряване на икономическа сигурност чрез енергийни приходи.

Най-важното предпочитание в тези търсения несъмнено са пазарите на развиващите се страни в Азия и особено Китай, който се откроява като най-големия вносител на енергия.

Вместо да се спаси от НАТО, Русия си навлече нови членове на Алианса

В Латвия започнаха мащабни военни учения с участието на войски на НАТО. На 18 април започна първия етап от програмата Namejs 2022. Осве...

Целта на руската политика за търсене на нови пазари е да осигури тяхната диверсификация, както и плащанията за енергийни ресурси в рубли, които се опитва да въведе предимно за европейските страни. С други думи, разширяването на използването на националните валути в енергийната търговия между страните излиза на преден план като приоритет.

Ако тази политика успее, въздействието на икономическите санкции ще отслабне, а Русия ще гарантира сигурността на енергийното търсене и собствената си икономическа сигурност. В крайна сметка приходите от нефт и природен газ са един от най-важните елементи на доходите й.

Според Международната агенция по енергетика приблизително 45% от приходите на руския бюджет идват от тези суровини.

Може ли Русия да го направи?

Очевидно няма да е лесно за Русия да навлезе на азиатските пазари за кратко време, след като въведе на практика необходимата енергийна инфраструктура. Русия транспортира по-голямата част от своя природен газ по тръбопроводи до европейските страни и инвестира в тези пазари.

Отново според Международната агенция по енергетика Русия продава около половината от петрола си на европейските страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и около 75% от природния си газ на европейските страни.

Означава ли предоставянето на оръжия на Украйна, че НАТО е във война с Русия?

Един милиард евро се харчи бързо, когато водите война. Но съобщението на Германия от 15 април, че ще отпусне приблизително такава сума ...

Следователно, поради промяната в руската енергийна политика, се изисква значително финансиране за инфраструктурата, необходима за транспортиране на целия природен газ до азиатските страни. Ясно е, че това няма да е лесно, тъй като икономиката й е изправена пред сериозни затруднения заради икономическите санкции.

От друга страна, говорейки за търсенето на нови енергийни пазари, Русия също декларира използването на национални валути в търговията, както на енергийни ресурси, така и на други стоки между страните. С други думи, има искане за прекратяване на доминирането на долара и еврото в търговията.

Ще доведе ли това до нови подходи в съществуващата финансова система?

Това също ще покаже времето.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари