Турско издание: САЩ не искат Ердоган да спечели изборите в Турция

9522
Турско издание: САЩ не искат Ердоган да спечели изборите в Турция
Снимка: Getty images/Guliver

Изборите в Турция наближават, а САЩ изобщо не се нуждаят от победата на Ердоган, пише турското издание Haber7. Затова САЩ възнамеряват да поставят свой човек в Анкара, като за ролята на Зеленски вече е избран актьор от опозицията. А тя в рамките на контактите си със САЩ дава сигнал: „Готови сме да поемем ролята на Зеленски“.

Америка, неспособна да постигне целта си в Украйна и бързо губеща влияние в Близкия изток, търси нови варианти за периода след изборите в Турция. Ако турската опозиция победи, Вашингтон очаква да забие клин между Москва и Анкара и да ги тласне лице в лице в Сирия, Черно море и Централна Азия. За целта седемстранната опозиционна коалиция в Турция получи задачата да поеме ролята на Зеленски. Въпреки това, досега в хода на преговорите, които се водят между Съединените щати и партньорите в опозиционната коалиция по този въпрос от дълго време, не бе постигнато окончателно споразумение.

Официални изявления

Експерти, обръщайки внимание на изявленията на опозиционните коалиционни партньори в Турция, припомниха изказванията на председателя на Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу по време на мистериозното му посещение в САЩ. Източниците отбелязват следните думи на лидера на РНП: „Смятаме, че трябва да бъдем на страната на Украйна във военния й конфликт с Русия“. Според анализаторите това е ясно послание към Съединените щати и НАТО, както и ангажимент да заемат позиция срещу Русия, ако тя дойде на власт.

Експертите се съсредоточават и върху изявленията на Юнал Чевикьоз, главен съветник на Кълъчдароглу, с опит в НАТО, в интервю за американското списание Politico и очертаната от него пътна карта. Подчертава се, че възгледите на Чевикьоз за разширяването на НАТО са опасни, а думите „ще напомним на Русия, че сме член на Северноатлантическия алианс“ демонстрират враждебна позиция.

Същото важи и за останалите партньори от опозиционната коалиция. Всички те гледат на региона през призмата на американските планове. Така председателят на Добрата партия на Турция Мерал Акшенер всъщност предизвиква Русия с „Поздравявам с уважение смелите синове на Украйна“, пише още Haber7.

Друг партньор в опозиционната коалиция, председателят на Партията за демокрация и пробив (DEVA) Али Бабакан, каза: „Ние безрезервно подкрепяме украинския народ. Правителството не успя да заеме ясна позиция относно Украйна.” Още: Ердоган: Трябва да дадем урок на САЩ на изборите в Турция

„САЩ се стремят да разпалят турско-руски конфликт“

Пенсионираният полковник Ерай Гючлюер обръща внимание и на плановете на САЩ да използват Турция като таран в региона и да подклаждат конфронтация между Анкара и Москва, ако опозицията дойде на власт в страната.

Гючлюер коментира: „На 15 юли 2016 г. те наредиха на Кюрдската работническа партия (ПКК) да „стреля по полицията, а не по военните“. Хеликоптери на Централното командване на САЩ (CENTCOM) бяха разположени близо до границата.”

Ако те бяха успели, с вертолетите щяха да кацнат членове на ИДИЛ в градовете в нашия югоизточен регион, по границата на Ирак и Сирия. Въоръжени членове на ПКК щяха да влязат в Югоизточния регион и да се заселят там под прикритието на борбата с ИД. Това, което сега се случи на изток от Ефрат в Сирия, ще се случи и в Турция.

План на САЩ след изборите

„Докато започнат избори в Турция, САЩ подкрепят опозицията“, продължи експертът. „Решението да не се номинира кандидат от Демократическата партия на народите на Турция е решение, взето в съответствие с американските изисквания. Като част от всичко това внимание привличат изказванията на опозиционната коалиция. Изявленията на Кълъчдароглу и на неговия главен външнополитически съветник Унал Чевикьоз, ръководството на Добрата партия и други партньори са наистина сериозни. Те настойчиво подчертават, че Анкара в условията на руско-украинско напрежение трябва да вземе страна и да подкрепи Киев. Явно са поети ангажименти към САЩ. Прави се опит да се задейства план за противопоставяне на Турция срещу Русия. Това е много опасно за Турция. Още: Три опозиционни партии в Турция искат отстраняване на Ердоган от президентския вот

Клин между Турция и Русия?

„Ако Турция се сблъска с Русия, напрежението в Сирия и другаде може да ескалира в конфликт“, предупреждава експертът. САЩ могат да прибягнат до всякакви средства за това. Възможни са провокации. В предстоящия период САЩ отреждат на Турция ролята на Украйна и Зеленски чрез опозиционната коалиция в страната. За съжаление коалицията поема и задължения. Това се вижда и от направените изявления.”

Отношенията на Турция с Русия не трябва да се влошават

„Интересите на Анкара изискват координация с Москва. Русия за Турция е страна, с която тя ще изгради истинско стратегическо партньорство. Америка открито заплашва Турция. Имаме нужда от бойни самолети. Едва ли ще ги получим от САЩ и други страни от НАТО. В същото време Русия може да задоволи нуждата ни от изтребители. Трябва да вземем решение до една година. Заедно с това трябва да работим заедно с Русия в Сирия. Това ни е необходимо, за да елиминираме заплахата за нашата страна от източната част на Ефрат. Освен това имаме многостранни отношения с Русия, преди всичко в енергетиката и в областта на ядрената енергетика. Стратегическите интереси на Турция не позволяват сътрудничеството с Русия да пострада“, допълва полковникът в оставка.

Проблемът с Черно море

„Друг въпрос е Черно море. САЩ се надяват да нагнетят напрежението между Турция и Русия, да заобиколят Конвенцията от Монтрьо и да навлязат в Черно море. Какво ще стане, ако опозиционната коалиция дойде на власт и влезе в конфликт с Русия? Правителството ще поиска помощ от НАТО. Алиансът ще влезе и в Черно море. Може да се сблъскаме с период, пълен с капани за Турция“, заключи експертът.

Автор: Йозгюр Байрак

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com